A Válság meg én … #2

A mai napon leváltottam a UPC chello Silver (10 Mb le/2 Mb fel) szolgáltatását chello bronze-ra (2 Mb le/ 1 Mb fel), tekintettel arra, hogy a szolgáltatást nem tudtam kihasználni. Ennek persze fő oka az, hogy a UPC lekorlátozta a torrent-használatot (ami kis országunk magáncélokra legális ugyebár, csak éppen a szolgáltatók próbálják védeni a hálózatukat az ilyen irányú túlterheléstől), egyéb célokra pedig tökéletesen elegendő a bronze.

Ez úgy függ össze a válsággal, hogy egy olyan dolgot mondtam le, amelyért feleslegesen fizettem és spórolok havonta 3000 forintot. Szerintem ez egy pozitív dolog a mai világban.

NEW Dollar BillAttribution License by reubenaingber

Szintén a válsághoz és a spóroláshoz kapcsolódik, hogy az eddig éjjel-nappal bekapcsolva hagyott eszközök elé időzítő kapcsolót helyezek el. Két ilyen kritikus pontja van a fogyasztásunknak, a kisebbik fogyasztó a modem/router/telefon bázis, amelyet a mosógép elöl kivett időzítővel máris elláttam; a másik, a nagyfogyasztó a tévé-settopbox-dvd trió, amelyet szintén el fogok látni egy digitális időzítővel. Ezzel két legyet ütök egy csapásra, egyrészt éjszaka nem zúg a settopbox vinyója (hangosabb, mint a korábbi modell), másrészt jelentős összeget spórolunk meg a készenléti állapot helyett teljesen árammentes koncepcióval.

A modemes szekcióban a következő sémát alkalmazom: hétköznap 4-8-ig bekapcs, 16-tól 24-ig bekapcs, összesen 12 óra ötször. Hétvégén 8-tól éjfélig bekapcs, tehát összesen 16 óra fogyasztását spórolom, ami összesen 76 óra kikapcsolt állapotot jelent (vagyis amikor amúgy sem használnám), ami 45% megtakarítást eredményez az eszközök által elfogyasztott áram tekintetében. További megtakarítást eredményez, hogy a számítógépet sem hagyjuk bekapcsolva éjszakára, tekintettel arra, hogy nincs semmilyen olyan feladat, amit éjszaka el kellene látnia. Igazából ez az érdemi fogyasztáscsökkenés ezen a fronton.

A tévés szekcióban a digitális időzítónek köszönhetően további finomításokkal az alábbi séma kerül alkalmazásra. Hétköznap reggel 6-tól 8-ig 2 óra üzem, délután pedig 18-tól 24-ig 6 óra, napi 8 óra ötször. Hétvégén reggel 8-tól éjfélig bekapcs, vagyis összesen 72 használat, 96 óra kikapcsolt állapot. Így a megtakarítás 57 %-os lesz.

Szerintem ez elég jó.

Fentiek egybecsengnek azzal, amit eddig én a válság üzeneteként leszűrtem, azaz 

  1. Addig nyújtózkodj, amíg a takaród ér
  2. Annyit fogyassz, amennyit elfogyasztasz. 

Fentiek azonban még nem életmódváltó változtatások, amelyek igazán érdemi változásokat okozhatnak. Természetesen azokra is van jónéhány tippem, úgyhogy hamarosan azokat is bevezetem, amiről természetesen beszámolok itt.