Szégyen: elszúrta a hatóság a Red Bull Air Race-t is!

Most érkezett a hír, a Red Bull Air Race a Twitteren jelezte, hogy idén nem jön Budapestre a Red Bull műrepülő világbajnoksága. Tekintettel arra, hogy Porto is lemondta (még utánaolvasok, miért), ezért az augusztus 7-8-án megrendezendő német futamon fognak világbajnokot hirdetni.

A hivatalos bejelentés szerint a lemondás oka az, hogy a hatóságoktól még mindig nem kapták meg az engedélyt. Ez elsősorban a fővárosi hatóságokat jelenti, hiszen nem titok, néhány napja már elkezdték lebegtetni a jól bevált sajtómódszerekkel azt, hogy bizony, a főváros nem elégedett a dolgok menetével.

Tegnap pedig elutasították a rendezvény megrendezési kérelmét, tekintettel arra, hogy túlzottan veszélyes és túl nagy járulékos költségekkel jár.

Azt gondolom, hogy az egyetlen elfogadható kifogást emelték (most ne is menjünk bele abba az elképesztő hülyeségbe, amit az országgyűlési biztos (azmegki?) le mert írni, hogy a szabadidő kultúrált eltöltéséhez való jog, vagy mi… “az egészséges környezethez való alapvető joggal összefüggő visszásságot okozott” … az vazze…), ami lehetséges. Semmi más nem róható fel kifogásként, mint az, hogy veszélyes. Igaz, hogy hat év alatt egyetlen baleset sem történt, de történhet!

Magyarországon 2004 óta rendeztek Red Bull Air Race-t, ami nem kis részben annak köszönhető, hogy Besenyei Péter találta ki ezt a sportágat. A másik szempont az az lehetett (ej, de szar erről múlt időben beszélni), hogy minden hatóság elégedett volt annyira, hogy belátták, a rendezvény akkora ingyen reklám Magyarországnak és Budapestnek, hogy minden elfogyasztott forint ötöde bevétel az államnak is, hogy engedték. Elhiszem, hogy nem voltak a papírok rendben, ez bizony óriási baklövés, azonban ez nem veszélyeztette az elvet, hogy egy ekkora ingyenes rendezvény kell augusztus 20-ra ahhoz, hogy megteljenek a szállodák és 600 000 ember álljon ott a rakparton, szórakozzon és fogyasszon. Hogy két kézzel termelje a GDP-t!

Elképzelhetőnek tartom, hogy azt hitték, hogy ezzel a magyeri földön bevált hivatali erőszakkal rá tudják venni az Air Racet, hogy úgy táncoljon, ahogy ők szeretnék, de ez úgy tűnik nem jött be. Nem a farok csóválja a kutyát.

A rendezők döntését meg tudom érteni, nem volt más választás. Udvariasságból beleírták, hogy szeretnének 2011-ben visszatérni ide, de szerintem ez nem  több, mint a szokásos hivatalos sajtónyilatkozat visszafogott diplomatikussága.

Ezt most nagyon elqrtuk. Mi.

Nézzük a jó oldalát! Nem lesz repülőgépzaj augusztusban a város felett, nem kell a körmenettel várni, csinálhatják akár délelőtt is, nem lesznek lezárva az egyébként üres rakpartok, kiürül a város, elmegy mindenki világgá. Én is elfogok. Jó messzire innét!

Sajnos be kellene már látni, nem jönnek a szemünk fényéért ide a külföldiek költeni a kemény valutájukat, a belföldiek sem jönnek, mert akkor meg minek, sajnos szükség van a rendezvényekre, amelyekkel ide lehet vonzani a népeket. Azokra a rendezvényekre, amelyek néha bizony hangosak, sok ember van rajtuk, akik hangosan böfögnek. Sziget, RBAR, Forma 1, stb.

Mindegy. Ez a hajó elment. Köszönöm, én köszönöm a Red Bull-nak az eddigi években a színvonalas programot, amelyet nyújtottak és hatalmas élményt okoztak nekem. Remélem, hogy visszatérnek, de erősen kétlem, hogy a visszatérés létrejön, vagy legalábbis nagyon izzadtságszagú árnyéka lesz korábbi önmagának.

Good-bye, Red Bull Air Race! Thanks for all the fish!