Miért lett végül A55-m?

Azt már tudjuk, hogyan nem lett A65-ösöm, de most itt az idő, hogy beszámoljak az új fotóapparátról, az első benyomásokról és tapasztalatokról.

Szóval, amikor tudatosult bennem, hogy nem fog összejönni az A65, amely az idei, friss, ropogós, innovatív modell (és belesajdul a szívem, akárhányszor rágondolok), helyettesítő után kellett nézni villámgyorsan.

A követelmények maradtak, tehát a készüléknek az alábbi szempontoknak kellett megfelelni:

  • meglévő objektívek és vakuval való kompatibilitás,
  • FullHD videórögzítés.

Igazából három modell jöhetett szóba, a hagyományos DSLR felépítésű A580, illetve a két testvér DSLT, a friss, ránc-felvarrott, belépőszintű modell A35 ill. az egy éves konstrukciójú A55V.

Az 580-al már régóta szemezgettem, mivel a DSLT technológia megítésével kapcsolatosan voltak aggályaim, de egyrészt az elmúlt évben ezek az aggályok elmúltak, másrészt rávilágítottak arra, hogy a hagyományos DSLR-technológia határait feszegeti a videórögzítés, ami kompromisszumokhoz vezet.

A videónál a tükör felcsapásával a folyamatos fókusz lehetősége nem kielégítő (legalábbis a Sonynak nem sikerült megfelelő megoldást találnia), úgyhogy ezért mozdult el a cég a DSLT irányába.

Azt hiszem, itt az idő, hogy tisztázzuk a két fogalmat.

A DSLR az SLR mozaikszóból ered, az SLR a single-lens-reflex -t jelenti, magyarul tükörreflexesnek fordítják. A filmes korszakban ez a cserélhető objektíves, nem amatőr készülékeket jelentette. Ehhez a mozaikszóhoz ragadt hozzá a nagy D betű, ami a digitális leképezésre utal. A DSLR lényege, hogy az érzékelő előtt egy megfelelő mechanikával ellátott tükör található, amely a keresőbe továbbítja az objektíven beáramló képet, így a fotós pontosan azt látja, amit fotózni fog, függetlenül a vázra szerelt objektívtől.

Az exponáló gomb lenyomásakor a tükör felcsapódik (ekkor a fotós sem lát semmit), a redőnyzár leszalad az érzékelő előtt és kész a fénykép.

Ez a megoldás fényképezéshez ideális (bár felmerül a koszolódás a nem tiszta környezetben történő objektívcserék miatt), videózáshoz azonban nem az, ugyanis a videózáshoz folyamatos fókuszmérés kell (mert mozog) és ahhoz leengedett tükör kellene (a fókuszálás ugyanis a tükrön keresztül működik valamilyen bonyolult módon). Ekkor viszont az érzékelőre nem jut fény, úgyhogy ki kellett valamit találni.

Hagyományos DSLR-ban gondolkodva azt találták ki, hogy az egyébként ismert üzemmódot, az előzetes tükörfelcsapást kihasználva ráengedték az érzékelőre a fényt, amit a képfeldogozó rendszer videóvá alakított. Ekkor azonban nem tudott fókuszálni, így a kép vagy életlen lett, vagy a hátlapi kijelzőn megjelenő élőképen lehetett megpróbálni a fókusz utánaállítani. Ez azonban nem elég, ugyanis a kis kijelzőn sokkal élesebbnek látszik a kép, amely kirakva egy tévére már lehet, hogy életlen.

Ezért a nagy DSLR-gyártók kidolgoztak valamilyen alternatív fókuszkövető megoldást, amelyet manapság használnak, ez a módszer azonban drága és nem eléggé hatékony, úgyhogy még drágább változatuk a csúcsmodellekben megtalálható.

A Sony másfelé indult, a DSLT-nek nevezett technológiával.

A DSLT rövidítésből a fentiek alapján a D betűt remélem, már mindenki kitalálta, az SLT pedig a single-lens translucent  szavak első betűiből ered. Persze mindkét rövidítés végéről hiányzik az M betű, ami a mirror lenne, hiszen mindkét rövidítés a tükörre vonatkozik. Az SLR-ből az R a felcsapodó, az SLT-ből a T a féligáteresztő jelző betűje, ami a tükör tulajdonságára utal.

(Most abba ne menjünk bele, hogy anno miért csak SLR-nek rövidítették, valószínűleg azért, mert az angolszász nyelvterületeken a hárombetűs rövidítések terjedtek el.)

Szóval, most, hogy tisztáztuk a betűk jelentését, tudhatjuk, hogy a DSLT mit jelent: egy olyan fényképezőgépet, amely cserélhető lencsés és amelyben egy féligáteresztő tükör található az érzékelő előtt. Ez a tükör nem mozog. Felnyitható, de csak takarítási célzattal (tehát nem zárja le hermetikusan az érzékelőt, amelyre emiatt ugyanúgy feltapadhatnak a koszok), vagyis nincsen bonyolult mechanika (amely előbb-utóbb elromlik), de emiatt nincsen tükrös élőkép sem. A kereső elektronikus, vagyis egy pici kijelzőt néz az ember, amikor belenéz a keresőbe.

Viszont, a fókuszálási megoldás kellőképpen gyors és precíz a videórögzítés közbeni követőfókuszhoz, úgyhogy máris készen van egy cserélhető lencsés, DSLR-képességekkel rendelkező fényképezőgép és egy fullHD videokamera egy vázban.

Persze van apróbetűs rész is.

A tükör miatt a szenzorra felé haladó fény egy része elvész, így aztán különböző trükkökkel kell a fényerőt növelni, ami általában a képminőség rovására megy.

A videózásnál a beépített mikrofonok által rögzített hangtól még a legelszántabbak is kifekszenek, ráadásul a fényképezésre kialakított ergonómia nem teljesen alkalmas a videózásra.

Ezeket általában sehol sem említik, viszont egy kisebb-nagyobb befektetéssel ezek a hibák kiküszöbölhetőek, orvosolhatóak.

Szóval, visszatérve, az A35 és az A55 volt versenyben, amely végül az utóbbi javára dőlt el kedvezően, mivel

  • kihajtható a kijelző
  • van neki távirányító csatlakozója
  • nagyobb a videó-sávszélesség

Ezenkívül további extraként feltűnik a GPS adta geotagging-extra, de ezt egyelőre nem sikerült életre lehelni benne, illetve nem is érdekel annyira városi környezetben. Néhány hazajáró-posztnál jól jött volna, de ezek hiányában most nem lesz annyira gyakran használt.

Miért lett végül A55-m?” bejegyzéshez 6ozzászólás

  1. Bocs, hogy szóvá teszem, de már nem először látom nálad sem a -val, -vel ragozás hibás használatát. (Hát még a neten! Már az újságírók se tudják használni!)
    “580-al” Ha leírod betűkkel, ötszáznyolcvannal. Az ötszáznyolcvan helyére beírva a számot 580-nal lesz. Na de hova lett nálad az -n, azaz a hasonult -v?

    • Nos, az az igazság, hogy nekem már gyerekkoromban meggyűlt a bajom a helyesírással.
      Amikor negyedikesek voltunk általánosban (úgy 1983 környékén), akkor történt, hogy miután töviről bögyire megtanultuk a helyesírást, közölték, hogy megváltozott a helyesírás. Ekkor úgy tessék-lássék megtanították az újat, majd biztos-ami-zihher, írattak gyorsan egy dolgozatot belőle. Mivel még a legjobb eredmény is csak egy gyenge hármas lett valahogy (lehet, hogy az enyém), ezek után a szülői értkezetleten a szülők odahívták a magyartanárt és kedves szavakkal elküldték valahová melegebb éghajlatra. Mégha nem is ő tehetett róla, de valahogy meg is érdemelte, nem sajnálta senki. Többet nem tanított minket.

      Azóta is mindig jó voltam helyesírásból, de úgy látszik, hogy vagy rosszul tudom ezt a szabályt, vagy nem, de nem nagyon érdekel.

      Használok helyesírás-ellenőrzőt a posztjaimnál, ennél többet nem tudok tenni az ügyben. De most beírtam egy Wordbe csak neked a “580-al 580-val 580-nal” frázist, egyiket sem húzta alá, úgyhogy innentől passz.

      Szerintem próbáljunk meg felülemelkedni ezen a dolgon, és egyetlen aktív olvasómként inkább a témához szólj hozzá, ha kérhetlek! Köszi!

      Szoktál fotózni mostanában?

  2. Oké. Én csak javítási célzattal gondoltam eme hibára rávilágítani.
    Ritkán fotózom mostanság, valahogy kicsit kevesebb az időm, hogy már önálló háztartást vezetek. Illetve nem önálló, ketten vagyunk. Tervezem, hogy azért Szentendrére visszamegyek, megyünk hétvégén, szép helyen jártunk a múltkor, amikor palacsintázni voltunk, de már sötétedett. Persze az ablakomból fényképeztem már ezt azt, mert gyönyörű a kilátás a 8. emeletről. Szerintem a ti házatokat is látom. A víztornyot biztosan. 🙂

    • [Úgy látszik, hogy az emailben beküldött hozzászólás nem jelent meg, úgyhogy bemásolom ide!]
      Szögezzük le, hogy a helyesírás-ellenőrző szerint nem hiba…

      A témához, ezen jót mosolyogtam!
      Amikor megcsináltuk 2003-ban az egyesületet, mi már saját háztartásban
      élő, felnőtt emberek voltunk.
      Sosem volt kifogás, ha akartunk valamit csinálni.
      Sokaknak azonban a munka olyan stresszként jelentkezett, ami
      meggátolta a hobbija (ezt hogy írják?) űzésében relaxációs jelleggel.

      A gyerekes szülőket nem említem, azt nem tudom milyen, de az látszott
      azért, hogy volt, aki tudta ezt kezelni és volt, aki nem.

      Mindenesetre, franc essen a saját háztartásba, ha meggátol a
      kikapcsolódásban. Ez a hivatalos véleményem.

      Szentendrén hová akarsz menni?

  3. OFF
    Szögezzük le, hogy a programok sem hibátlanok. (A szabályokat kell tudni, és hát meg kell mondjam, a helyesírás ellenőrzők a szám + kötőjeles toldalékkal nem tudnak mit kezdeni. Ezért is írtam be betűkkel a példát. Így láthatod, hova kell behelyettesíteni a számot. ötszáznyolcvannal -> 580-nal. Az “n”-t, azaz a már hasonult “v”-t nem lehet elhagyni. Betűkkel írva te ezt írtad: ötszáznyolcvanal. Ezt se húzza alá a helyesírás-ellenőrző? )
    ON

    Igazából szokni kell a dolgot. Nem egyedül vagyok, ketten béreljük a lakást egy haverommal, még össze kell csiszolódni, meg kell szokni az új életet mindkettőnknek. Meg persze kicsit bekockultam, FB-n sokat játszom, de szívesen felállok azért a gép elől. Az biztos, hogy az Andrássy utat idén nem egyszer fogjuk megnézni. Lakótárs már nagyon várja, mutattam neki képeket a régebbiekről, nagyon tetszett neki.

    Szentendre: Duna part és környéke. Múltkor ott tévelyegtünk, néha olyan érzésem volt, mint ha valami olasz kisvároskában lennénk.

Hozzászólások lezárva.