ProRes a telefonon

Reggel egy frissítés, délelőtt videó-cunami…

De mi az a ProRes? Egyáltalán, mi ez a hülyeség?

Szóval, reggel látom a telefonon, hogy jön egy frissítés a Filmic Pro-ra, miszerint tud majd ProRes-ben is felvenni. De mi is ez a ProRes?

A ProRes egy nagy adattartalma video-kodek, amit az Apple fejlesztett ki, 8K felbontásig jó, belerakták az új iPhone 13 Pro-kba is (256 GB minimális tárhelyűekbe). Az ötperces videó, amit csináltam, 21,5 GB. Gondolom, cserébe atom nagyfelbontású videókat lehet belőle csinálni. Más kérdés, hogy mennyi ideig tartott feltölteni a Onedrive-ra, onnét meg a gépre, amin nincs videószerkesztő – szóval hagyjuk.

Reggel összeraktam a kocsiban a videós tartót, de nem kapcsoltam le a stabilizátor-tiltást a Filmic Pro-ban (amit a gimbal miatt kell aktiválni, hogy ne vesszenek össze), úgyhogy annyira rázkódott a kép, hogy amikor először megnéztem, akkor hirtelen azt hittem, hogy rossz a telefon. Aztán rájöttem, úgyhogy hazafelé újra próbálkoztam.

Az első videó a Dolby Vision HDR technológiai tesztje volt, íme:

Ezután következett a ProRes, felfelé a Pusztaszeri úton. Külön ínyencség a nyanya a négykerék meghajtású autóban a barlangnál, ahogy elsőbbséget akar adni mindenkinek, miközben jobbra húzódik és lefullad…

A fentiek tehát Filmic Pro-ban. A következő pedig másnap reggel a natív kamera app. Ennek a videónak az érdkessége, hogy ezen az útvonalon visz a Waze, mert a Batthyány téren lévő zebra és a Csalogány utcai lámpa miatt a Lánchídig tórlodnak az autók (+10 perc menetidőt okozva). Így viszont néhány szűk utca, néhány iskola mellett elrobogva lehet kikerülni az araszolást:

Melyik a jobb, mindenki döntse el, én így nem nagyon látom a különbséget, viszont a nagyfelbontású fájlokkal úgysem tudok semmit csinálni, ráadásul az iMovie kimeneti fájlja sem állítható, szóval nincs nagy jelentősége sajnos…

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.