Autóklíma tisztítás

Mivel fogalmam sincs, hogy a 12 éves autómban vajon valaha is ki volt-e takarítva a klíma, ezért úgy döntöttem, megejtem a tervszerű karbantartást. Erre a hétvégén sor is került, némi előre nem látható technikai malőrrel fűszerezve.

Még pénteken beszereztük Chiiko-nál a dunakeszi Bauhaus-ban a Prevent márkájú autóklíma-tisztító spray-t (ezervalahányszáz forint) és szombaton délután az általános autótakarítás után jöhetett a klímatisztítás!

Az eljárás lényege, hogy maximumra kell állítani a befúvást és belső keringetésre a levegőt. Amikor ez így dübörög, akkor be kell tenni az első ülés mögé a flakont és egy határozott mozdulattal lenyomni a kupakját. Lehetőleg mindezt úgy, hogy közben ne hajoljunk fölé, mert a gáz irritáló és egészségtelen. Szóval, ekkor villámgyorsan el kell hagyni az autót és a falkon tartalma egy-az-egyben kijön a légtérbe.

Ez a folyamat kb. 3-5 percet vesz igénybe,  összességében azonban 15 percig kell keringetni a gázt a belső járatokban azért, hogy fertőtlenítse azokat. Ezután legalább 10 percig kell szellőztetni  járó klímával (a leírás arról nem szól, hogy ilyenkor belső vagy külső keringetésen), de nem árthat tovább is…

Nos, nekem sajnos csak félig-meddig sikerült a mutatvány, ugyanis a belső keringetés funkció – úgy tűnik – időzáras (akár az ablakfűtés), és nem sokkal a flakon kiürülése után egyszercsak maró citromillatot éreztem az autó mellett és hallottam, ahogy bekapcsolt a klíma ventillátora, úgyhogy a fertőtlenítő légkör elég hamar elillant az utastérből.

Ezután már a szellőztetés maradt, de hazafelé még csípte a szemem a klíma (még most is könnybe lábad, ha rá gondolok), úgyhogy minél több szellőztetés, annál jobb…

Ezzel együtt érzésre jobb illatú lett az autó, úgyhogy azt nem mondhatnám, hogy nem volt értelme.

Autóklíma tisztítás” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. én nemrég csináltattam meg szakszervizben cca. 13 ezerért átvizsgálták és újratöltötték a rendszert valamilyen színes gázzal, ami később mutatja állítólag, ha valahol szökni szeretne.

    A befújt levegőnek 9-10 fok körülinek kell lennie
    Maximumra állítva most akár vacogni is lehet …

Hozzászólások lezárva.