Tíz éve szabadon

Amikor tíz évvel ezelőtt Orbán Viktor bejelentette kormánya 29 legelső és legfontosabb feladatát, még ő is elnevette magát, amikor a kilencedik ponthoz ért…

2:09-től a kilencedik pont

A kormány tette a dolgát, aminek szerencsére nem metil-alkohol-mérgezésben elhunytak és vak áldozatai lettek a következménye, hanem az, hogy a magyar pálinka gyakorlatilag eltűnt. Hogy ez kinek az érdeke volt, az rejtély. Az azonban biztos, hogy a szeszfőzdék gyakorlatilag tönkrementek, a boltokban pedig nem lehet kapni magyar pálinkát. A házi pálinkákat viszont annál büszkébben ajánlgatják a tulajdonosaik, nyilván pénzért is…

Ennek az eseménynek a tízéves ünnepelte Orbán Viktor miniszterelnök, amikor egy vidéki helyszínre látogatott, ahol gyakorolhatta volna a

  • maszkviselés
  • távolságtartás
  • közvetlen kontakt

elkerülését.

Emlékszem, egyszer, amikor még hajlandó volt a sajtóval szóba állni, akkor azt válaszolta arra a kérdésre, hogy “De miért?”, hogy azért, mert a kommunisták elvették ezt a jogot a magyar emberektől és ezt vissza kellett adnia.

Más kérdés, hogy mit okoz ez, Magyarország az egymillió alkoholista országa, ezzel olyan terhet róva az egészségügyi rendszerre és a társadalomra, amelyeket a józanabb többséggel fizettetik meg.

Apropó egészségügy, nincs is szebb annál, mint amikor a miniszterelnök, aki hajnalban jár kórházba 24 órázó ügyeletes orvosokat az ágyból kiugrasztani (mi, ha ez nem egy komcsi köcsögség?), vasárnap délutánját a mérhetetlen mennyiségű pálinka közelében tölti valahol vidéken és még józanon képes közölni azt a szemétséget, miszerint “nem csak ‘pesten tudnak okos dolgokat kitalálni”.

Eközben nemcsak ‘pesten elkezdik az egészségügyi személyzetet vezényelni (katonai szleng), ami szerintem a végső riasztás az összes egészségügyben dolgozó személyzet, meneküljünk innét, minél messzebb, annál jobb.

Magyarországon bedobták a gyeplőt, ami a járványt illeti. Nemcsak Magyarországon, persze. Bedobták a gyeplőt, csak még nem vettük észre. Jól látszik, hogy hiába könyörögtek az embereknek, nem maradtak otthon, nem fogták vissza magukat.

Az ország elérte a tesztelési képességének határát, napi 12000-nél többet képtelenek csinálni. Ez azt is jelenti, hogy képtelenek a fertőzöttséget nyomonkövetni, ezzel a fertőzötteket elszigetelni, megelőzve a tömeges megbetegedéseket. A kontaktkutatás gyakorlatilag nem működik.

Ennek egyenes következménye lesz, hogy előbb-utóbb nem lesz semmi értelme a napi számolgatásnak, nem lesz semmi jelentősége, hogy ki fertőzött és ki nem. Aki beteg, az maradjon otthon. Igen ám, csakhogy az utóbbi évtizedekben a magyaremberek hozzászoktak, nincs betegen otthon pihengetés, tessék menni dolgozni.

Nincs is ezzel semmi baj, csak ez a vírus jóval virulensebb, semmint az, hogy ezzel ezt el lehessen játszani.

Fentieknek nem tett jót az sem, hogy a reprezentatív arcokon nem látni maszkot. Senkin. Kedvencem ez a kép még a tavaszról:

Copyright: index

Ne felejtsük, nem volt annyi beteg összesen tavasszal, mint most egy hét alatt.

A mellékelt videóban látszott hány emberen volt maszk?

A maszk-hordás kérdésének kinyilvánítása egyébként is egyfajta társadalmi állásfoglalás lett. Tavasszal méregdrágán és sokára lehetett maszkhoz jutni, azóta magam is elköltöttem egy nagyobb összeget maszkra és kesztyűre. Mára viszont egyértelművé vált, a maszk és a fokozott higiéniás szabálykövetés az egyetlen akadálya a vírus szétterjedésének. Sok esetben az sem.

Az általam ismert emberek az alábbi indokokkal nem hordják a maszkot:

  • melegem van/nem kapok levegőt;
  • nekem egészséges immunrendszerem van, engem nem fog a vírus bántani;
  • hülyeség;
  • úgyis elkapjuk, nem mindegy?

Néhány jellemző gondolat csupán. Mit csináljon az egyedülálló szülő, általános iskolás gyerekekkel, idős rokonnal súlyosbítja?

A kórházak lassan megtelnek, pedig még sehol se járunk, alig vannak kórházi esetek. A mentősök nem bírják a tesztelést, a rendőrök nem bírják a karanténokat ellenőrizni. A határozatok annyit késnek, hogy mire megkapja az ember, már lejárt a karantén. Látott valaki ebben az országban járványügyeseket? Mintha nem léteznének! A mentők tesztelnek, a rendőrök karanténoznak, a kórházak megtelnek. Se járványügyi intézkedések, se járványügyi végrehajtók.

Az iskolákban pedig nettó emberkísérlet folyik. Az egészségügyhöz hasonlóan kifosztott, erő- és humánerő-forrás hiányos, legyengített rendszer az EMMI és az NNK szinte hókuszpókusznak tűnő utasításrendszerének hálójában vergődik.

Ne felejtsük, egy tünetmentes szuperfertőző (gyerek) megfertőzhet egy osztály, egy tanári kart, az összes rokonát. Ezért a nyilvánvalóan nem járványügyi helyzetre kialakított épületekben gyakorlatilag a maszkokra teszik az all-int. A tanárokat folyamatosan kellene tesztelni, óriási kihagyott lehetőség lenne az intézmények bezárásának elkerülésére.

A nyár ugyanis bágyadt tétlenségben telt. Pedig lett volna követhető példa, a sokat emlegetett Ausztria vagy Németország mutatta az utat, hogy lehet ezt csinálni, megfelezett osztályokkal, átdolgozott tantervekkel és digitálisan. De hogy senkinek nem jutott eszébe áprilisban, hogy az otthon üldögélő színészeket az MTVA egyik stúdiójába vezényelve felmondják a tananyagot, hogy a második hullámra készen legyenek azok az audiovizuális tananyagok, amelyeket most (és később is) tudnának használni az iskolák?

Elpuskázott lehetőségek.

Úgyhogy állig felfegyverkezve (hadi szleng már megint) vártuk szeptember elején a járványt, sokak szerint letolt gatyával a térdig érő csalánosban. “Sőt, azóta jól seggbe is qrtak!” – mondták egy filmben, aminek most nem jut eszembe a címe…

Ülünk és várjuk, hogy vagy elkapjuk ezt a szart, vagy nem, kihúzzuk a védőoltásig vagy nem….

Egészségemre! – hazudta AZso és felhajtott egy kupica Jägermeistert.

Tíz éve szabadon” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. Matolcsy 50 pontjának 49. pontja a tanárok és az egészségügyiek tesztelése. Nahát, de mikortól?
    M. Cecília szerint gyűjtsük külön a beteg szennyesét – zseniális.
    Ezek a nyavalyás osztrákok 30 perc alatt eredményt adó, megbízható gyorstesztet fejlesztettek ki és vetnek be az iskolákban – a hanyatló Nyugat.
    Téliesíteni kell a kiskunhalasi konténerkórházat – nyilatkozta Pintér Sándor.
    Az Állami Számvevőszék elnöke szerint egykulcsos adó kellene – de mi köze hozzá? (ez egyébként egy klasszikus bűvésztrükk – figyelemelterelés. De vajon miről?)

Hozzászólások lezárva.