MN4213 11/10 Tinnye “GÁRDA”

5. helyszín: Tinnye (az ún. Katona-hegyen)

Az ötödik bázis (osztály), a második Nyevás (Névás) bázis villámlátogatására egy valószínűtlenül napos, meleg, januári napon került sor, amelynek folyományaként autóval egészen a bejáratig el tudtam menni, ami időben nagy segítség volt.

A bázis bejáratától szép kilátás nyílik Tinnye, Perbál, Tök és Zsámbék felé, utóbbin a képet kinagyítva látszik a templomrom és felette a hegygerinc, ahol a “következő” bázis található. A hátsó, a kerítésnél magányosan álló őrtorony talapzattól pedig jól látszik a Pilis teteje és rajta a bázis – naná, hogy nem volt nálam a teleobjektív.

A bázisra belépve egy hosszú út vezet felfelé, amely bekanyarodik a bázis felénél a közepe felé. Itt található balra az első fedezék. Itt jobbra vezet be egy út a susnyásba, ott egy radarfedezék és a Cikloida-fedezék található. Az úton továbbhaladva egy fenyőkből álló facsoport mögött található a 10-es épület, amely a megszokottól eltérően U alakú lehetett, mára az U két szára megsemmisült.

A 10-es épület mellett található egy eléggé kifosztott Trabant roncs, szinte csak a váz. Onnét már látszik a HÁP, amely (legalábbis a Volhovos bázisokhoz képest) rendhagyó módon két, igen hosszú fedezékből áll. Itt az autók egymás mögött álltak…

A bevezető úton továbbhaladva lehet eljutni egy másik fedezékhez. És az az igazság, hogy nem is találtam többet. Később rájöttem, azért, mert ez egy Nyevás bázis, azaz az eltérések ezért vannak. Ezért van az is, hogy itt a rakétakilövő-állások hosszúkásak. A töltőteherautó itt rátolatott a kilövőállásra.

A hátsó kilövőállások felé közeledve őzek ugrottak fel és szaladtak világgá, de sajnos érdemi módon lefotózni nem sikerült őket. Ezután visszatérve a HÁP és a 10-es épület környékére, a szemközti rét felé vettem az irányt azzal a céllal, hogy hátha ott lesz a harmadik fedezék (ekkor még nem tudtam, hogy nincs harmadik). Végül csak találtam fedezéket, amely a Panoramio-ra feltöltött képek tanulsága szerint a Cikloida fedezéke volt. Innen a központi út felé haladva a radarfedezéket is megtaláltam.

MN4213 11/10 Tinnye “GÁRDA”” bejegyzéshez ozzászólás

  1. A hely eredeti neve Kutya-hegy. Csak a köznyelv nevezte el katona hegynek, miután a tüzelőállást odaépítették.

  2. Visszajelzés: Légvédelmi oldalak frissültek | AZso dot net

  3. ÉN VOLTAM A LAJOSFORRÁS FELETTI LOM HEGYEN ÉS ITT TINNYE FELETT ÚNYBAN IS ANNÓ 79-81IG! ÚNYBA KEZDTEM ÉS SZEPTEMBERBEN ÁTKÖLTÖZTÜNK SZÉP LASSAN LOMHEGYRE! MOST NEM NAGYON TUDOM MEGNÉZNI A VIDEÓKAT,MERT CSAK ÁTMENETI MOBIL INTERNETEM VAN ITT NÉMETO-BAN! TALÁN MAJD AJÖVŐ HÉTTŐL LESZ! AKKOR TUDOK VÉLEMÉNYT IS MONDANI! NAGYON ÖRŰLTEM EZEKNEK A CIKKEKNEK ÉS VIDEÓKNAK!

    • Köszönöm, örülök, ha örömet szereztem ezzel. Én máshol voltam katona, úgyhogy ezek nekem inkább a fekvésük miatt érdekes helyszínek.

  4. Van ott még egy fedezék. A első indítóállvány helye és a harcálláspont közötti úton továbbmenve balra van a valaha volt P-15 lokátor fedezéke. Formára olyan, minta lefényképezett lokátorfedezék. (Az volt a P-12, később a P-18 fedezéke.)

  5. Ma voltam ott,a lefényképezett lokátorfedezék a P-15-é…(persze én már nem tudtam eljutni oda, akkora a bozót) én találltam még egy maradványt ami hasonló felépítésű lehetett de a betont már elhordták…a másik szakaszfedezékel (ami az út végén van) szemben megy egy út egy betonplaccra (talán a 7-es épület lehetett), annak a végétől kb 45 fokra és kb 5-6 méterre van ennek mintha 2 beállója lehetett, de már csak földkupac (Lom-hegyen így néz ki a P-18) …amúgy az egész bázis már egy óriási bozót, szinte semmit sem lehet már bejárni, főleg, hogy a rakétaállások felé vezető út betonját is privatizálták már…

    • Helyesbítem magam. A fedezék a P-12-é volt (P-18), a P-15-nek a felvezető út melletti domb volt a fedezéke. Itt a készenléti épület H alakú volt , hátul is voltak szárai. A trabantot már elvitték. A TZMnél lévő betonplacc egy raktár volt. Továbbmenve a lőszerraktárat találtam meg (van aki szerint itt nem volt, de mérete, alakja arra enged következtetni). Sajna a wordpresses usernevemmel nem tudok belépni…

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.