Dakar 2009

No, most, hogy már a Big Pictures is egy kiadást szánt az idei Dakarra, én is írok pár sort róla. Eddig valahogy egyáltalán nem érdekelt ez a versenysorozat, de mivel mostanában elég sokat nézem a Eurosport-t, láttam a beharangozót és kedvet kaptam hozzá. Így aztán felvételről vagy élőben, megnézem az esti összefoglalót. Egészen hangulatos.

The show must go on

Persze Toma bekérdez: Dakar? De mi köze a Dakarhoz? Hát igen, ez már nem a klasszikus Párizs-Dakar vagy annak valamilyen mutációja (Párizs-Fokváros, Lisszabon-Fokváros, Párizs-Dakar, Párizs-Dakar-Párizs, Párizs-Tripoli-Dakar, Dakar-Cairo, stb.), ez bizony egy másik kontinens, Argentina és Chile legvadabb tájain vezet végig. Tavaly ugyebár elmaradt terrorfenyegetés miatt, idén pedig nem kockáztattak. Meg tudom érteni. Talán értenek a szép szóból az afrikai népek, rájönnek, hogy nem a farok csóválja a kutyát. A Dakar nemcsak egy autóverseny, hanem a hasznot a helyszíneken karitatív célokra fordítják, ahogy idén is. Ez a pénz biztos hiányozni fog előbb-utóbb Afrikából is…

Szóval, bizony kemény menet ez. A Volkwagen nyerni jött, különleges fejlesztésű dízel-Touaregjeivel szeretné legyőzni a Mitsubishiket, amire jó esélyük van, hiszen már csak egy Lancer van versenyben. Persze ehhez az is kell, hogy a VW-ket minden este tisztára törlik és atomjaira szedik. Bizonyos alkatrészeket ránézés nélkül cserélnek, úgyhogy estére készen van a másnapi új autó.

Robby Gordon a Hummerrel

A legtöbb induló persze ezt nem nagyon engedheti meg magának, nem tudnak ennyit költeni erre. Talán ezért is említésre méltó a Palik-Darázsy páros, akik egészen jól mennek a 15. hely környékén. Az eredmények egyébként nyomonkövethetőek a Wikipedia dakaros szócikkében.

Nos, azt nem mondom, hogy rajongója lettem, de tetszik…