iOS7

Múlt héten az Apple bejelentette a mobil eszközeire szánt legújabb operációs rendszerét, amelyet az ősszel megjelenő új eszközökkel (leginkább az iPhone 5S-vel) egy időben tesz majd a jelenlegi felhasználói számára elérhetővé.

Az alábbi, több, mint hét és fél perces, szerintem meglepően lassú videót érdemes végignézni, hogy képbe kerüljön kicsit az ember:

A legfontosabb újítás a teljes rendszert érintő grafikai redizájn lesz, amely persze sokat változhat, hiszen a jelenlegi beszámolók szerint még nagyon vegyes a béta verzióban. A redizájn lényege, szikrája az, hogy a tavaly az Apple Maps-el megbukó Scott Forstall helyét átvevő Jony Ive egy teljesen más dizájn-iskola képviselője, úgyhogy hallgatva a kor szavára és felismerve, hogy a versenytársak kezdik dizájnban is megelőzni és lehagyni a mindig iránymutató Apple-t, lépni kellett.

Léptek is, jó nagyot. Sokak szerint sok dizájnelem, funkció az Android irányából érkezik, erről nem tudok mit mondani. Más funkciók a jailbreak világából érkeznek (amelyekkel lelkes amatőr kóderek jobbá tették a feltört eszközöket), míg megint másokat sikeres appokból nyúltak (amiről olvastam is valahol egy cikket, hogy vajon hány fejlesztő szomorkodik most amiatt, hogy a fizetős, sikeres appjainak funkcióit az iOS felhasználók rendszerszolgáltatásként elérhetik).

Szerintem az eredmény egyelőre jónak tűnik, nyilván még nagyon sokat fognak kalapálni a dizájnon, ami eléggé elnagyolt még, de remélhetőleg elkerülik a tavalyi térképpel kapcsolatoshoz hasonló fiaskót.

Jöjjön itt még egy korai videó Handrastól, nagyjából hasonló benyomásokról számol be, mint amik nekem is eszembe jutottak: