Saturn V: S-IC

Szóval, miután elég szépen csökkent az ára a LEGO tavaly kiadott (kicsit korai) jubileumi szettjének, nem bírtam ellenállni az Alza.hu felugró reklámjának…

Ma pedig nekiálltunk.

A terv az volt, hogy ez az én LEGO-m, “Apa legózik”, de másképp alakult. A szett alulról felfelé halad, úgyhogy a mai napon a sikerült összerakni a Saturn V hordozórakéta első fokozatát, az S-IC-t.

Az S-IC a NASA által az Apollo-program során használt Saturn V rakéták első fokozata volt. Létrejötte egy hosszú fejlesztési folyamat eredménye, amely egészen a második világháborús rakétafegyverig, a V–2-ig vezethető vissza. Tervezője Wernher von Braun, a Saturn rakéták atyja és az általa vezetett mérnökcsoport volt. A fokozat RP-1 jelű kerozint alkalmazott hajtóanyagként és cseppfolyós oxigént oxidálószerként. Ezzel a technikával hatalmas, kicsit több mint 3400 tonnás tolóerőt értek el a tervezők, amely hatékonyan volt képes gyorsítani a 2940 tonnás starttömegű űrszerelvényt. A hatalmas tolóerőt 5 db F-1 hajtóművel állították elő.

A rakétafokozatot a Boeing repülőgépgyár építette.

Nagyjából az alsó, vagyis a kerozintartályt raktam össze, amikor Misike átvette az irányítást. A szett a LEGO szerint 14+ besorolású!

Az alsó szekció (azaz a meghajtásház) egyelőre hiányzik, de az RP-1 tank, a LOX-tank még szerkezetileg is felismerhető, azért szép teljesítmény – különös tekintettel arra, hogy mindez szabványos LEGO.

Az eredeti rakétafokozatban RP-1 nevű kerozint égettek el folyékony oxigénnel. A kerozinból 786 000 liter volt a tartályban. Induláskor egy öngyulladó folyadék begyújtotta először a középső, majd a külső F-1-es hajtóműveket, amiket utána csak kikapcsolni lehetett, visszakapcsolni már nem.

Másodpercenként 4 tonna kerozint égettek el.

Az F-1 rakétahajtómű egyébként a modern techszféra egyik imádott jelképe. Nemrég Jeff Bezos, az Amazon tulajdonosa megunta  a pénze-számolgatását, fizetett több expedíciót, amelyek kihalászták az óceánból az azóta is megismételhetetlen teljesítményű hajtóműveket.

Ez a fokozat 135,5 másodpercig működött teljes erővel, addigra 60 kilométerre ért fel a rakéta. Ekkor lecsökkentette a teljesítményét, kiégette a maradék hajtóanyagot és levált. Maga a fokozat 110 kilométer magasra jutott, majd visszahullott az Atlanti-óceánba, 350 kilométerre a partoktól.

Szóval, ezt  építettük kb. másfél órán át. Szerencsére ezúttal nem ragasztottunk, ugyanis a külső borítást elrontottuk (közösen), úgyhogy kétszer bontottam vissza, mire sikerült korrigálni. Cserébe egy alkatrész beesett valamelyik belső tartályba, úgyhogy most ott mozog…

IMG_6035

Így jutottunk el kb. másfél óra alatt az ötödik zacskóig, amikor Misi mondta, hogy neki már nagyon karikásak a szemei, úgyhogy egy gyors fürdés után alvás következett.

Holnap folytatjuk!