Felhőszakadás-szezon

Itt a nyár, a délutáni felhőszakadások szezonja, régen is volt ilyen…

Nem értek a klímaváltozáshoz, kicsit szkeptikus is vagyok néha, bár a tényekkel nehéz vitázni. Ennek ellenére azt gondolom, hogy régen is voltak ilyen felhőszakadások és esők, csak mások voltak a körülmények.

A vízelvezető-árkok beszántása egyidős a rendszerváltással, ha nem előbb kezdődött. Márpedig lehet magyarázni mindenféle hülyeséget, a víz lefolyik és lemossa a hegyoldalt, ha nincs megoldva az elvezetés. Ez nem rakéta-tudomány, ez ilyen fáék egyszerűségű dolog.

A nyolcvanas évek közepétől rendszeresen jártunk haza a telekről, néha döbbenten láttuk, hogy milyen felhőszakadás volt a városban, a Bécsi úton pedig az összes hegy felőli utca kiköpte az egységnyi homokot, sarat és kőhordalékát.

Ugyanez igaz a Tücsök utcánál, Pilisborosjenőn. Minden eső után 10-20 centis vízen kell átmenni az autóknak. Most is ez történt, senkit sem zavart volna most sem, hacsak nem mosta volna le egybefüggő darabokban az aszfaltot a 10-es útra.

Az elmaradó karbantartás, a silány minőségű felújítások korában úgy ülünk a probléma előtt, mint a botcsinálta mérnök az összedőlt épülete mellett… L. pisai ferde torony….

Na mindegy, vasárnap lemosta az utcát a főútra a nagy vihar. Azóta esett kedden reggel is egy komolyabb eső, de ma is (szerda este). Nagyon benne vagyunk a szezonjában.