Mobil-para

Emlékszem, évekkel ezelõtt mesélte valaki, hogy egy üzleti tárgyaláson megkérték, hogy tegye ki az asztalra a mobilját és vegye le az akksiját. Hogy belekeverjem azóta nyom nélkül eltûnt tiszavirág-jellegû társszerzõmet, Dizót, szóval õ azt mondta, hogy logikailag simán elképzelhetõ egy ilyen trükk a hatóságok részérõl, miszerint a mobil mikrofonját távolról bekapcsolják, és a hangot (a telefon kikapcsolt állapotában) továbbítja a megfelelõ irányokba.

Eddig ez csak paranoia volt, most itt van tényleg.

Na jó, nem itt, hanem Amerikában, ahol az utóbbi pár évben ráharaptak a mobiltelefon-technológiára és most már minden gengszternek van.

 

Az FBI szakembereinek a két személy mobiltelefonjait sikerült úgy manipulálniuk, hogy azokkal már kikapcsolt állapotukban is lehallgathatták a két gyanúsítottat. A New York-i maffiózók két, a Motorola Razr-, illetve a Samsung 900-as készülékcsaládjába tartozó készüléket használtak. A Szövetségi Nyomozó Iroda képviselõi részleteket nem akartak elárulni, azonban annyi így is kiszivárgott, hogy a nyomozók a lehallgatásoknál az over-the-air programming (OTA) technikát használhatták fel, amely lehetõvé teszi a mobiltelefonok szoftvereinek vagy más tartalmaknak az online frissítését.

Azaz, nem kell parázni, nem eszik mégsem olyan forrón a kását. Az ügynökök a legújabb márkákat tudták manipulálni, szerintem az sem kizárható, hogy a készülék is kellhetett hozzá, akkor pedig már nem akkora durranás a hír. A cikk egyébként azt is sugallja , hogy valamilyen kémprogramot telepíthettek a telefonokra, így sikerül távvezérelni õket.

Hát, azt hiszem, már el is képzeltem a jövõ us-beli maffiózóit. Elõ a tízéves, téglamobilokkal, azt is kevlár-kötéllel a tökükre kötik, majd a mítingek elején ellenõrzik egymáséit, hogy kivették-e belõle az akksit…