IPhone: forradalmi?

Az imént néztük végig a kollégáimmal a CBS bemutatóját az iPhone-ról, és azóta keressük az állunkat. A “húvazze” jellegû sokkból csak lassan sikerült kikecmeregni…

A nagy-nagy várakozás után ugyanis értelemszerûen mindenki ezzel foglalkozik (Apple marketingosztálynak embertelen bónuszt ítélnék meg munkásságukért), így mi is.

A legtöbb elemzés egyébként hasonlóan vélekedik, mint az iPodról, hiszen maga a készülék szolgáltatásaiban nem forradalmi, csak a felfogásában és néhány apró mozzanatában zseniális. Ahogy Angelday is pedzegette a napokban blogjában, az Apple nem termékeket árul, hanem az életstílust. Mert aki iPodot vesz, az nem azért veszi, mert hasonló zenehallgató elektronikai eszközt nem vehetne feleannyiért, azonban az a szolgáltatás, amit azért a pénzéért kap, az maga az életstílus. Akinek iPodja van (vagy iPhone-ja lesz, az nem egy kütyü-buzi, akinek mindegyik zsebébõl másik, nehezen kezelhetõ, kompromisszumokat követelõ kütyü esik a kád vizébe gyerekfürdetés közben, hanem egy minõségi eszközön teszi ezt. Az Apple termékei tehát egyfajta életminõséget tükröznek, egy életfelfogást és egy egzisztenciális szintet egyben (az ára miatt).
Szóval, most itt ülünk az irodában és nézünk magunk elé.
Az iPhone nem forradalmi a mobiltechnológiáját illetõen, de mégis valami olyan dolog, amire szerintem mindenki azt mondja, elfogadná.

Mik a hiányosságai?

– beépített, valószínüleg eleinte gyengécske akku;
– se 3G, se HSDPA
– memória-bõvítési lehetõség hiánya
stb. Szkeptikus oldalak hosszan sorolják…

Ehelyett azonban kapunk egy olyan überkirály kinézetû multifunkcionális eszközt, amelynek a kezelõfelületével (amely a Multi-Touch Interaction elvén mûködik) eddig csak a Különvéleményben találkozhattunk, amelynek a tárkapacitása bõven több, mint elég, amely színes, szélesvásznú élményt nyújt mûködés közben. Amikor az ember kõkeményen használja a rendelkezésre álló technikát, ami kiszolgálja, nem pedig ahhoz kell az ember, hogy mûködjön egyáltalán a technika valahogy.

Szóval, engem meggyõzött a készülék. Sajnos szinte biztos, hogy Magyarországon alighanem 200 kHUF feletti áron lesz kapható, ami predesztinálja, hogy nekem mikor lesz ilyen… Ez kicsit letör, de annak örülök, hogy van a Földön legalább egy olyan cég, amelyik azt mondja, hogy megadja a népnek, amire vágyik, és azt profin csinálják…

Itt a videó, fogsorokat kitenni, állakat felkötni.