Meteo-mókusok

A nap híre a mai idõjárás-jelentés. Most vagy nagyon sokat fejlõdött augusztus 20 óta az elõrejelzési metódus, vagy csak jobban odafigyelünk az ilyen hírekre. Ez egy ma reggeli kiadás, de az Indexen már tegnap is olvastam…

Figyelmeztetõ elõrejelzés Magyarország területére
2007. január 19. péntek reggelig

A köd délutánra északon, északkeleten is feloszlik.

Napközben markáns viharciklon mozdul el a Brit-szigetektõl Dánián keresztül a Balti-tenger irányába. Hatására a délnyugati szél napközben megerõsödik (45-60 km/h), késõ délutántól délnyugaton, estétõl másutt is egyre többfelé viharossá fokozódik (65-80 km/h). Az éjszaka elsõ felétõl sokfelé már 80-90 km/h-s széllökésekre számíthatunk. A péntekre virradó éjszaka az említett ciklon intenzív hidegfrontja eléri hazánkat, amely mentén heves záporok, zivatarok is kialakulhatnak, néhol jégesõ, jégdara kíséretében. A szél északnyugatira fordul, és tovább erõsödik, a széllökések országszerte(!*) 90-110 km/h között várhatók, de intenzív záporok, zivatarok környezetében(!*), illetve fõként a közép-magyarországi, a közép-dunántúli, a dél-dunántúli, az észak-alföldi és az észak-magyarországi régióban és a nyugat-dunántúli régió északi területein orkánerejû (120 km/h) széllökés is kialakulhat.

(!* megjegyzés: Ma késõ estétõl péntek estig az ország egyetlen településén sem lehet kizárni 90-120 km/h közötti széllökés kialakulását, emiatt került az elõrejelzésbe az országszerte kifejezés. Nem lokális jelenséggel, hanem az egész országot érintõ szélviharral kell tehát számolni.)

Országos Meteorológiai Szolgálat
Csonka Tamás
2007.01.18. 06:25