Kinek kell itt mentegetőznie?

Nos, két olyan hír is befutott itt a napokban, amely alapján Nicholas Sarkozynek is, és Tyra Banks-nek is…

Nicholas Sarkozynek egy televíziós vitamûsorban kellett mentegetõznie , amikor közölte a hallgatósággal, hogy õ nem magyar, hanem francia, mint ahogy mindenkit annak tekint, aki Franciaország határain belül él és elfogadja törvényeit. (Sarkozy apja volt magyar, azonban nem tartja a kapcsolatot vele és õ maga nem is beszél magyarul.)

Sarkozynak a vitamûsorban száz meghívott vendég kérdéseire kellett válaszolnia. Egyikük, aki magát algériainak vallotta, azt kifogásolta, hogy Sarkozy algériait nevezett ki a franciaországi muzulmánok tanácsának (CFCM) élére, pedig a franciaországi muzulmánok többsége marokkói. “Az én szememben ön nem algériai, hanem francia, mint ahogyan én sem vagyok magyar” – felelte a felvetésre Sarkozy.

 Tyra Banks kicsit más erkölcsi magasságokban poroszkálva szorult sarokba. A 2005-ben visszavonult topmodell felszedett néhány kilót (és elérte a 74 kilót, ami tényleg durva, ha belegondolunk, hogy manapság a topmodellek 40 kilósan halnak), és ennek kapcsán fotózták le paparazzik egy strandon.

A fénykorában (némi retusálással) emígyen kinézõ hölgy azonban csúnyán berágott amiatt, hogy súlya miatt kritizálják és elõbb a People magazinban reagált smink és retus nélkül a kritizálásra, majd saját talkshowjában kiállt a közönség elé ugyanabban a fürdõruhában és jól beolvasott a kritikusainak. “You can my fat ass.”

 Tény és való, egyet tudok érteni. Nem vitás, hogy a nyugati társadalmak (amelynek fiataljai a Sex in the city kivénhedt aggleányainak sztorijain nõnek fel) gyakran nem a tudás, a hozzáértés, hanem a kinézet alapján ítélik meg tagjaikat. Nagyon gyakran a külsõ alapján osztályozzák/zuk az embert, figyelmen kívül hagyva tudását, erkölcsi hovatartozását, értékeit.

Mivel magam sem vagyok egy Derek Zoolander, én is látom és a saját bõrömön érzem, hogy az egészséges életmód szellemisége mögé egy sokkal rosszabb dolog költözött be, amit sokan csak fitnesszfasizmusnak hívnak. Ha nem vagy olyan, mint az ideál, nem vagy ember.

Szép.

No, itt van egy video a Tyra c. talkshow-ból, amelyrõl fentebb beszéltem.

Ki az a beteg ember, aki erre a nõre azt mondja, hogy kövér?