Hazavághatja a környék forgalmát az M0-ás látványhídja

Fenti címmel jelent meg egy enyhén szólva pr-szagú cikk az Origo.hu-n. A cikk nemcsak PR-szagú, de ennek megfelelően logikátlan és ostoba. És egyértelmű, hogy miről szól: arról, hogy az újpesti mohó uraságoknak nem elég a kétszintes full-extrás M0-Váci út kereszteződés amit korábban kizsaroltak az államból, ennél többre, nevezetesen elkerülő útra vágynak (de hogy mit kerülne el, azt nem egészen értem…). Bővebben a kattintás után…

Ha a megfelelő vetélkedőben lennék, most alighanem telefonos segítséget kérnék, így azonban csak az olvasóimra hagyatkozhatok. Vajon mire gondolt Újpest polgármestere, amikor az alábbiakat tollba mondta (vagy jóváhagyta a valaki által megjelent cikk megjelenését)?

“Augusztustól csúcsidőben megállhat az élet a főváros IV. kerületében”

“Dercze Tamás szerint az átadás után feszült közlekedési helyzettel kell szembenézni, számításaik szerint az északi oldalon lévő forgalom mintegy 60 százaléka ugyanis átterelődik majd a kerület útjaira.”

Most arról ne is beszéljünk, hogy azt állítja a cikk szerint valaki (az ott élők az meg ki a bánat?), hogy nem is készült hatástanulmány az út engedélyezésekor?

Komolyan az eszem megáll, amikor ilyeneket olvasok. Az M0 forgalma miért lenne bármilyen inkrementális hatással Újpest forgalmára? Újpestre egyrészt az megy onnan, aki eddig is ment volna (legfeljebb dél felől, a Váci úton megközelítve), másrészt nem megy át rajta az M0 miatt az, aki eddig sem ment át rajta.  Komolyan mondom, ilyen puha bársonyba csavart kőkemény zsarolást (elkerülő utat de azonnal, mertkülönben hú mi lesz!) régen olvastam. Döbbenet minden sora, minden állítása!

Vajon honnan veszi ezeket a derékbatört logikával kifacsart gondolatmeneteket?

Aki eddig végigbumlizott a Szentendrei út-Árpád-híd – Váci út útvonalon, az most felkanyarodik a hídra Budakalásznál és Dunakeszinél lejön. Milyen hatása van ennek Újpest forgalmára, ha nem az, hogy a Váci út újpesti szakaszán kisebb lesz a tranzitforgalom?

Lehet, hogy rájöttek a M0 tövében felparcellázott lakópark lakói, hogy csúnyán át lettek verve, amikor az M0, a Káposztásmegyeri lakótelep és az újpesti ipari zóna közé beékelt folyami homokra épült lakógettójukban túl nagy a zaj? Hogy a negyedik oldalt éppen bezárja a csilivili csoda aqua park, amely nem kis mértékben fogja megnövelni a környék forgalmát és amelyhez jelen pillanatban egy kacskaringós vékonyka aszfaltút vezet, amit már most tönkretettek a szállító-trélerek? Nem tudom, de úgy tűnik, kedvenc  polgármesterem megint oltja a tüzet, amit ő csiholt, persze még senki sem mondta neki, hogy fújva nem lehet eloltani a tüzet, inkább magunkra gyújtani az erdőt…

(Abszolút zárójelben jegyezve meg azt, hogy az a kamion, amelyik eddig az M3/M5/M7 irányból bumlizott a Hungária-gyűrűn az Árpád-híd felé és onnan tovább, az ősztől be se jön a városba. Tisztul a levegő és csökken a terhelés. Mindenkinek jobb lesz…)

Jó, hogy lehet kommentelni az Origo-n, érdemes beleolvasni. Aki ismeri az újpesti közlekedési helyzetet, az nem érti, miről van szó ebben a cikkben.