iPhone 3G

Steve Jobs bejelentette.

Július 11-én megjelenik az iPhone második generációs modellje, az iPhone 3G. Kinézetre nem sokat változtattak, max annyit, hogy műanyag lesz a hátulja és lesz belőle fehér is (majd).

Az érdemi újdonságok a következőek lesznek:

 • Teljes Exchange-támogatás, VPN, minden (corporate júzerek eldobálhatják a Blackberryket)
 • 3G adatkapcsolat
 • GPS
 • megnövelt akku-teljesítmény
 • 199 USD
 • alkalmazások tömkelege
 • szabvány audio-csatlakozás (na jó, ez nem nagy kunszt).

Az első körben 25 országban, aztán 70 országban fogják a garantált áron, így Magyarországon is. Ha ez igaz, akkor hamarosan mindenkinek iPhone-ja lesz. Ez nem kérdés és nem is jóslat. Ez tény.

Itt olvasható a bejelentés kivonata angolul. Minden szerződés alá van írva, a szállítások hamarosan megindulnak. T-Mobile, várjuk a bejelentést!

iPhone 3G” bejegyzéshez ozzászólás

 1. szia zsolt,

  te nyilván jobban figyeltél….a GPS miképpen fog működni, ez tk. a Google Maps-ot használja? Offline is müxik vagy 3G kell hozzá, mert ha ez utóbbit, akkor sz…t se ér, pontosabban nagyon drága?

 2. Ezen megy éppen a vita a fórumokon, mert ún. a-GPS lesz benne, azaz assisted. Ami egyesek szerint azt jelenti, hogy a GPS vevőnk fogadja a műholdak jeleit, majd ahelyett, hogy magától elkezdené a jelekből kiszámolni a pozíciónkat, elküldi egy központi szerverre (jelen esetben feltehetően a Nokia szervere), ahol a nagyobb számítási teljesítmény miatt szélsebesen meghatározzák a pozíciónkat, és az eredményt visszaküldik nekünk. Kell tehát hozzá internet előfizetés és legalább GPRS lefedettség.

  Mások szerint működik hálózat nélkül is, csak az lassabb. Elég nagy még a homály…

 3. Valóban, az adatcsomagos dolog nekem sem igazán tetszik.
  Kérdezhetek?

  “Teljes Exchange-támogatás, VPN, minden (corporate júzerek eldobálhatják a Blackberryket)”

  Ez mi, és miért jó?

 4. Persze!

  Nos, az Exchange támogatás miért jó?

  Az Exchange (elég fantáziátlan névadásnak köszönhetően) az Outlook kiszolgálója. Ő a levelezőszerver. Mivel ezt általában nagyvállalati környezetben használják (ahogy az Outlookot is), elsősorban az ára, a szolgáltatása, a skálázhatósága és csoportos munkafolyamat-támogatási szolgáltatásai miatt, ezért az Outlook/Exchange kompatibilitás/támogatás kulcskérdés az Apple-nek ahhoz, hogy a termékkel betörjön az eddig megközelíthetetlennek tűnő nagyvállalati szegmensbe.

  Ezt a szegmenst alapvetően a Blackberry uralja, ám a Blackberry egyrészről drága (szerver-szoftvert kell venni hozzá, a mobilszolgáltatónál is klienslicencet kell venni és speciális (egyébként egy gagyi vacak, nagyon felhasználóbarátságtalan ) készülék is kell hozzá), másrészről eléggé rossz a felhasználók elégedettsége.

  Azzal, hogy biztonságosan hozzáférhetővé válnak az iPhone számára a nagyvállalati menedzserek postafiókjai, akik a kezükbe kapnak egy menő eszközt, amit csillagos ötös felhasználói elégedettség és folyamatosan irígykedő szempárok követnek, ez nagyon nagy húzás lenne az Apple-nek.

  Ezt, az egyébként nehezen meghozott és hosszú távra szóló lépést megkönnyítendő az Apple olyan speciális alkalmazások fejlesztésében segít be a partnervállalatoknak, amelyek további nagyvállalati rendszerekhez férnek hozzá az iPhone-n és az interneten keresztül, amellyel pl. az ügynökök online leadhatják a rendeléseiket, igazi munkaeszközzé téve az új iPhone-t.

  Komolyan mondom, az Apple állva hagyta a mobilpiacot az iPhone-nal és azóta sem tudják összeszedni magukat még a legnagyobbak sem. Azzal, hogy a készüléket beárazzák az alsó-középkategóriába, szerintem a kisebb gyártók, mint a Motorola, a Sony-Ericsson és hasonlók nagyon komolyan elgondolkodhatnak, hogy van-e értelme tovább szenvedni.
  A távol-keleti gyártók még valahogy talpon maradhatnak (pl. az LG, amelyik évek óta veszteséges, de nem érdekli, mert a legnagyobb gyártóvá akar válni), mert ott vannak speciális helyi szokások, dolgok, de a többieknek annyi.
  Blackberry erősen küzdhet a nagyvállalati ügyfeleiért, a Nokia innováció terén sehol sincs (már a színes kijelzők megjelenése óta szívatják a márkahű vásárlókat), a többiek meg szerintem borulnak…

 5. Nálunk pl. minden az Exchange-en keresztül megy a cégnél, tehát alapkövetelmény, hogy a telefonok kezeljék. Ebből kifolyólag egyelőre mindenki Windows Mobile alapú PDA-val rohangál, ami nagy, kényelmetlen és kelletlen – nekem legalábbis. Na majd most talán akkor lesz öröm bódottá… 🙂

  Kínában amúgy rettenet népszerű az iphone. Hongkongban, Shanghaiban úton-útfélen belefutsz boltban, kézben egyaránt. Gondolom félnek hivatalosan is bevinni a piacra, vagy a nagy testvér, a China Mobile nem volt túl együttműködő. Tömeges népi körökben pedig a Samsung és az LG tényleg szinte mindent visz kint.

Hozzászólások lezárva.