iPhone 2.2 firmware újdonságok és tapasztalatok…

Lássuk, mit rejt a telefonom legújabb firmware-frissítése. Csupa-csupa öröm, bodottá!

 • Térkép-fejlesztések
  • Google Street Viewez nagyon jó játék, de semmi több. Miért nézegetnek egy régi képet egy utcáról, ha ott állok? Bár, így belegondolva, miért ne? Szóval, keresek egy helyet, ledobom a tüskét, megjelenik a tüske címe és egy narancssárga figura mellette. A narancssárga figurára kattintva jön be a Street View. Ez egyébként hasonlatos a tegnap frissített Google Maps-hez. A Street View elérhető az alábbi helyeken: USA, Japán, Australia nagyobb városai, Olaszország, Franciaország, Spanyolország nagyvárosai. Bővebben itt megtekinthető.

   Leszúrt tüske címmel és street view opcióval

   Kodak reklám a Time Square-n, a narancssárga fejre kattintva

   Kodak reklám a Time Square-n, a narancssárga fejre kattintva

  • Tömegközlekedési információk és gyalogos irányok (?)nem kell mondanom, hogy ez is inkább a másod generációs, GPS-es iPhone-nal használható igazán, és elsősorban a fent felsorolt országokban. Magyarországon egyrészt a közlekedési információk kimerülnek abban, hogy jelzik a térképen a megállókat (Budapesten), a gyalogos irányok kifejezést pedig két dolog miatt nehéz értelmezni. Egyrészt, nálunk nincsenek irányszabott járdák, másrészt a gyalogosok pontosan olyan alacsony közlekedési kultúrával rendelkeznek, mint bárki más, azaz kóvályognak össze-vissza.
  Megújult útvonal-tervező képernyő: autóval, BKV-val, gyalog...

  Megújult útvonal-tervező képernyő: autóval, BKV-val, gyalog...

  Ugyanaz az útvonal gyalog...

  Ugyanaz az útvonal gyalog...

  • A leszúrt tüske címét megmutatja Ez jó, ez tetszik, bár a tüskére kattintva úgyis kiírja a címet.
  • Tartózkodási hely megosztási lehetősége emailbenez nem rossz, eddig csak különböző social network app-ok voltak erre alkalmasak…

  A tartózkodási hellyel ennyi mindent lehet csinálni...

  A tartózkodási hellyel ennyi mindent lehet csinálni...

 • A hívások közbeni hibák és eldobott hívások számának csökkentése Mondjuk ez mindig jó hír, bár megmondom őszintén, hogy nagyon-nagyon ritkán találkoztam ezzel a problémával. Eldobott hívásom egyáltalán nem volt…
 • Fejlesztések a Mail-ben (email-kliens)
  • Időzített fogadással kapcsolatos hibák kiküszöbölése
  • Megnövelt formázási lehetőségek HTML-ben
 • A podcastok elérhetőek az iTunes-ból WiFi-n vagy mobilhálózaton keresztülezzel a ficsőrrel sajnos nem jutunk messzire, ugyanis magyar regisztrációval az iTunes továbbra sem érhető el…
 • A Safari böngésző stabilitásának és teljesítményének növeléseez sem árthat, bár eddig sem volt rá túl sok panasz…
 • A Visual Voicemail üzenetek hangminőségének növelése ez tudomásom szerint nem működik Magyarországon, de lehet, hogy tévedek…
 • A Home gomb megnyomására bármelyik főképernyőről az elsőre lehet ugrani – ez jópofa újítás, de azért nem akkora, hogy ezt külön ki kellett volna emelni. Inkább csak azért került főoldalra szerintem, hogy beteljen a hasáb…
 • Az automatikus javítások kikapcsolásának beállítási lehetőségena, ez régóta (a megjelenés óta) fájó hiányosság, végre pótolták.

Impresszív lista.

A stabilitás megmaradt, a szolgáltatások bővültek. Nagyon pozitív az összbenyomás, de azért még vannak továbbra is dolgok, amik hiányoznak. Egy ötletes weboldal össze is gyűjtötte, úgyhogy itt a Top10 lista:

 1. MMS támogatás (bár személy szerint nem hiányolom, sőt, biztos vagyok benne, hogy az iphone tulajok többsége nem érzi hiányát, ez a legnépszerűbb kivánság)
 2. Copy-paste (másolás, beillesztés – bizonyos helyzetekben jól jönne…)
 3. Vezeték nélküli szinkronizáció (tényleg röhejes, miközben Bluetooth, wifi, 3G van a készülékben, még mindig azzal az elcseszett USB-csatlakozóval kell bénázni)
 4. Multitasking (alighanem nehezen lesz bevezethető, az iPhone alighanem azért (is) atomstabil, mert egyszerre csak egy program fut)
 5. Landscape billentyűzet (sms, email írásakor jól jönne…)
 6. Flash animációk a Safari böngészőben (a hírek szerint az Adobe az Apple tiltása ellenére megcsinálta a Flasht, készen áll a bevezetésre)
 7. Mozgókép-rögzítés (jogos)
 8. Fotózás esetén a képernyő bármelyik pontjára kattintva lehessen exponálni, ne csak arra a pici “gombra” (nem hülyeség)
 9. A nem használt iPhone ikonok elrejtésének lehetősége (ezt a programozók már megoldották, használom is, nagyon jó lenne, ha hivatalosan lehetne elrejteni. Nekem pl. el van rejtve jelen pillanatban többek között az iTunes, a Contacts, a Stock, a Notes.)
 10. A Safari cache méretének megnövelése (hogy ne töltődjön le minden lap újra meg újra  a böngészőben a lapok közötti váltáskor…)
És így tovább… 1920 ötlet…
iPhone 2.2 – kötelező továbblépés, egy nagyon jól használható eszköz továbbfinomítása.