Egy kis Margit-híd történet

No, mennek felfelé a képek, addig is egy kis Margit-híd történelem!

A Margit-híd Budapest második állandó hídjaként épült, francia tervezők és kivitelezők  munkája alapján 1872 és 1876 között. A forgalomnak 1876. április 30-án adták át az akkor 11,06 méter széles útpályával, 607,6 méter hosszú hidat, akkor még a szigeti lehajtó nélkül, amelyet 1900-ban adtak át.

A híd jellemzője, hogy a Margitsziget vonalában megtörik, így a mederben a partokra derékszögben halad. A híd a Margit körutat köti össze a Szent István körúttal.

1935-37-ben kiszélesítették 2 forgalmi sávval, amelynek eredményeképpen az útpálya 16.6 méter széles lett. Ekkor került a híd közepére a villamossín.

1994. november 4-én felrobbant a Pest felőli három pillér több halálos áldozatot követelve. A robbanást az okozta, hogy a villamos kerekén lévő áramszedő a sín alatt futó alsóvezetékre kötött gyújtózsinórokhoz hozzáért, és ez a híd alatt a németek által elhelyezett tölteteket beindította. A budai részeket 1945. január 18-án robbantották fel a németek.

Álljon itt a TV2 egyik tudósítása 2007. decemberéből, amikor már folyamatosan beszélnek a kialakult vészhelyzetről, a látványos műemléki rekonstrukcióról

A háború után 1948-ban adták át az ujjáépített hidat. 1978-ban átesett felújítás óta eltelt 30 év alatt gyakorlatilag csak állagmegóvási illetve veszély-elhárítási munkálatokat végeztek. Mára a híd rendkívül rossz állapotban van. Ezt egyébként már 2-3 éve mondják, de a fotóim alapján mindenki láthatja, hogy valóban így van.

Itt egy másik vésztjósló videó szintén a TV2 híradójából 2008. júniusából, az akkor még decemberben elkészülő Szabadság-híddal (június lett belőle), és a készülő Megyeri-hídról, és 2009. januárban kezdődő felújítással… Hihetetlen, hogy egy év telt már el azóta!

Nagyobb katasztrófa nem történt, azonban emlékezetes, hogy 2007. augusztus 20-án a Red Bull Air Race ideje alatt betondarabok potyogtak a nézők közé, de beszélhetnénk a 2006-os júliusi malőrről, amikor a Combinok üzembehelyezése során a nehezebb felsővezeték súlya alatt a tartóoszlopok kidőltek. 2006. októberében pedig teljesen véletlenül jártam arra, amikor elhelyezték a korlátokat tartó kis lemezeket, amelyek azért lettek odarakva, nehogy beledőljön az egész korlát a Dunába…

A városvezetést mindeddig a mérhetetlen szerencséje és a hidat őrző szakemberek kitartó és ember feletti munkája óvta meg csak attól, hogy komolyabb baleset történjen.

Íme az Index.hu videója 2009. júniusából, amelyben a 32 éve szakmáját űző hídmester meséli el, hogy a kritikussá váló helyeken 820 pótgerenda tartja az úttestet. Az egyik szobor kőevezője 2 éve törhetett le. Elképesztő részletek láthatóak az immáron tényleg siralmas állapotú hídról.

Amit én nem értek, hogy hogyan lehet megengedni azt, hogy egy híd ilyen állapotba kerüljön! Úgy vélem, hogy a főváros rossz gazdája a rábízott vagyonnak, de a hidaknak egészen biztosan. Elég csak a kompletten kicserélt újpesti vasúti hídra gondolni, de akár a teljesen lecsupaszított Szabadság-hídra, amelynek szükségszerű volt a felújítása. És bizony a Margit-híd esetében is, bizony látszik, nem költöttek erre már nagyon régen. Hagyták szétrohadni, miközben a graffitesek is tették a dolgukat.

Komolyan mondom, a város szívében elhelyezkedő híd, amelyen sok turista gyalog kel át, vagy villamossal a szigetig megy, nagyon rossz reklám. Nagyon rossz bizonyítvány. Ahogy fotóztam a húgyszagú aluljáróban, egészen megdöbbent arcokat láttam, akik döbbenten jöttek az aluljáróban, amelyet az emberek, mi tettünk tönkre. Hagytuk, hogy az idő vasfoga szétrágja a hidat és mi még adtunk neki egy lapáttal.

Ráadásul rossz gazdái a hídnak semmilyen formában nem védték, vagy erőltették azt, hogy mielőbb kezdjenek hozzá a szerkezet felújításához, kerül, amibe kerül, legyen az pénz, kényelmetlenség, bármi. Ezért szerintem egyértelműen a főváros vezetése a felelős.

Napi bontásban érkeznek a képek, némi kísérőszöveggel, de előrebocsájtom, nagyon kiborító lesz. Én magam sem számítottam erre, amikor elhatároztam, hogy megörökítem az utókornak a látványt…

Ja, a tervek szerint másfél évig fog tartani a felújítás, megcsinálnak mindent, amit terveztek, az ára mintegy 30 milliárd forint lesz, amely miatt több más felújítást el kell halasztani. Felmerült az elmúlt napokban egy pontonhíd telepítése, amelynek napi költsége 20.000.000.- forint lenne, bízom benne, hogy vége lesz már ennek az ötletparádénak, ahogy elkezdik a felújítást, ami nyilván sokkal tovább fog tartani, viszont a 30 milliárdba beárazták a kivitelezők a kötbért is… Szép, mi? Augusztusban, ha tényleg lezárják, horror dráma lesz a városban a közlekedés, szeptemberben iskolakezdéskor szintén lesz egy nagyobb sokk, nem tudom, túléli-e a városvezetés… Én meg tényleg bringával fogok járni, mert nem fogom tönkretenni az autómat a hatalmas dugókban – mert azok lesznek, ehhez nem fér kétség.

Ide pedig be fogom másolni a szettek és a blogposztok URL-jeit, hogy meg legyen minden egy helyen.

Tehát!

A képek elérhetőek a Flickr-n az alábbi bontásban: délkeleti, északnyugati, délnyugati, északkeleti járda és a híd közepe. Ezen kívül itt megtekinthető még egy válogatás a (talán) legjobb képekből.

Források: Wikipedia, Youtube, Flickr.