Ültünk a moziban: District 9

Megint átverés, mert megint nem moziban voltunk, de azt mégsem írhatom a címbe, hogy ültünk az ágyon és tévéztünk, mert az nem lenne elég figyelemfelkeltő…

Szóval, jóval a hazai bemutató előtt hozzájutván egy biztonsági másolathoz, a ma esti mozi az év sci-fi-je, a dél-afrikai készítésű District 9 (azaz kilencedik kerület, de semmi köze Ferencvároshoz). Nem nagyon lőném le a poént nagyon az októberi hazai bemutató előtt, úgyhogy megpróbálok óvatos lenni.

Mirkus van de Merwe ügynök akcióban (nagyítható)

Mirkus van de Merwe ügynök akcióban (nagyítható)

Peter Jackson a legnagyobb név a film elején, de igazából ő csak felkarolta az ötletet és a témát, hogy segítsen Neill Blomkamp rendezőnek, hogy az eredeti kisfilmből játékfilmet készítsen.

Nos, a film létrejött, és egy nagyon különleges keverékét kaptuk a reality-nek (amikor mindent látunk és a főhős veri ki az operatőr kezéből a kamerát), a dokumentumfilmeknek és az akciónak. Nagyon egyedi film, mert nem hasonlít semmire, a történet rendkívül  különleges. Igazi független film, nem a hálivúdi kliséket kapjuk, hanem sokkal inkább a váratlan fordulatokat.

Persze meg kell még egyszer legalább néznem, mert kicsit nehezen vettem a történetet a feliratok olvasása közben (még angolul jól tudóknak is elkelhet a feliratozás, mert a dél-afrikai akcentus nem egy egyszerű valami), de nem mindennapi a történet. Nekem volt egy olyan érzésem, hogy az idegenek (akik a világunkba érkezvén hamar egy körbekerített gettóban találják magukat) szinonimái a dél-afrikai őslakosoknak, de az is lehet, hogy másra tett utalások azok, amelyeket nem egészen értettem, de az a véleményem, hogy a film mondanivalója az, hogy nem vagyunk felkészülve az ismeretlennel való találkozásra. Jobban megijedünk, mint amennyire az idegenek tőlünk.

A filmen néhol (főleg a vége felé) sajnos látszik a pénzhiány, kicsit még lehetett volna költeni rá, hogy hatásosabb legyen. Ezzel együtt nem sok rosszat tudnék rá mondani.

Mindent egybevetve, egy érdekes történet, egyedi látásmódban megvalósítva, különleges hatást elérve. Néhol egy kicsit elnagyolt és túl pörgős, azonban egy remek új, friss sci-fi.

Természetesen a folytatás garantált, a nyitvahagyott cselekmény is garantálja.

Moziban nézős, 9/10. (“csak mert tizet nem adok senkinek”)

A trailer is nagyon jó, gyk. csak annyit tudunk meg a cselekményről, ami elég ahhoz, hogy becsábítson a moziba. És utána valami egészen mást kapunk az arcunkba… 😉

Ültünk a moziban: District 9” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. Nekem csak az sántított hogy hiper lézer fegyvereik voltak, aztán mégsem sikerült a gettóból kitörni.

    Mind1, annyira nem volt jó film, bár a filmben használt angol megér egy misét 🙂

Hozzászólások lezárva.