Három ingyen ötlet a közlekedési kultúra javításához

A múlt heti 84 éves ámokfutó sofőr esete kapcsán lenne 3 ingyen ötletem (mármint nem kérek pénzt érte, mint tanácsadó), de a megvalósítása sem kerülne sokkal többe, hiszen a meglévő infrastruktúrát lehetne hasznosítani.

1. Szigorú orvosi alkalmassági vizsgálat bevezetése és felső korhatár

Ez jelentene egy mentális alkalmassági vizsgálatot a zéró ponton, az új jogsi kiadása előtt és jelentene egy szigorú vizsgálatot megújításnál. A nyilvánvalóan alkalmatlan, kezelt szenvedélybeteg, ön- és közveszélyes szociopata és egyéb kórismék kizárása a közúti közlekedésből nagyban megkönnyíteni az oktatást is, hiszen nem kellene nyilvánvalóan az alapvető erkölcsi szabályok hiányában a szabályok elsajátítására és betartására alkalmatlan emberekkel bajlódni. Ugrásszerűen javulna a közlekedési morál is, hiszen a vizsgázók nagy része betartaná a szabályokat. A felső korhatárt én valahol 75-80 között helyezném, természetesen orvosi referenciák alapján kialakítva azt az évszámot, amelynek betöltése után a jogosítványt nem lehetne megújítani. Talán kegyetlenül hangzik, de egy olyan országban, ahol 70 év az átlagéletkor, ez szerintem nem egy nagy érvágás. Ráadásul sok kellemetlen, életveszélyes helyzetet el lehetne kerülni. Minden tiszteletem azoké, akik elérve az idős kort maguk ismerik fel egészségügyi alkalmatlanságukat és adják vissza a licenszet.

2. Ötévenkénti KRESZ-vizsga megújítás

Jó, ez némiképp extra költség lenne, de talán ellensúlyozná az alkalmatlanok kiesése miatti forgalomvisszaesést az oktató-lobbi tagjainál. Rohanó világban élünk. Gyakran változnak a szabályok. Új járművek, új úttípusok, új szabályok. Senki sem oktatja a változásokat. A sofőrök többségének halvány elképzelése sincs az újdonságokról, maximum pletykaszinten, ami azonban nem azonos egy megtanult és számonkért, naprakész tudással. Ezért én ösztönözném az egészségügyi alkalmasság mellett a közlekedési szabályok ismeretének ellenőrzését. Hasonlóképpen, mint pl. az USA-ban, a vizsga ingyenes lenne, de kötelező. Meg kellene lennie, hogy jogosítványt kaphasson a delikvens. Ezzel ki lehetne szűrni az olyan helyzeteket, mint amilyen pl. a többsávos körforgalmaké. Ma gyakorlatilag Magyarországon a sofőrök jelentős része nem tudja és/vagy nem alkalmazza a többsávos körforgalomban érvényes szabályokat. Vannak, akik alkalmazzák (ők általában megszívják és baleset áldozatai lesznek), míg mások defenzív módon nem alkalmazzák, hiszen az csak önveszélyes helyzetet teremtene. És ez nem jó így.

3. Maximális sebesség-maximált autók

Nincs szükség Európában olyan autókra, amelyek 150 km/h-nál többel tudnak menni.Motorok esetében 120 km/h. Pont. Szerintem ez nem vita kérdése. Lehet témázgatni a lóerőkön, jó, legyenek erős autók, hogy könnyen lehessen előzni, de nincs szükség nótorius gyorshajtókra. Ezért én leszabályoztatnám az autókat. Mindet. Aki gyorsabban akar száguldani, az vegyen közúti közlekedésre alkalmatlan versenyautót és körözgessen valamelyik versenypályán. Rengeteg baleset lenne elkerülhető.

Bónusz: Kötelező KRESZ oktatás iskolában gyalogos és kerékpáros szempontból.

Nincs annál rosszabb, hogyha egy forgalmas közúton egy olyan ember gyalogol, kerékpározik, akinek lövése sincs a szabályokról. Életveszélyes. Gyerekkorban kellene elkezdeni az alapvető tudnivalók oktatását, a felelősség-érzet kialakítása érdekében. Természetesen ha valakinek van KRESZ vizsgája, akkor pedig végképp felháborító, ha a KRESZ szabályokat, őt úgy szankcionálnám, mintha autóban ülve követné el a szabálytalanságokat. A túl sok szabálytalanságot elkövetőknek felzárkóztató oktatásokat tartatnék (természetesen vizsgával a végén) és ehhez is kötném a jogosítvány kiadását. A pontrendszer jelenleg gyk. nem működik Magyarországon, ami nem csoda, hiszen rendőrrel gyk. nem lehet találkozni az utcán, csak ha helyszínelni mennek szirénázva vagy ha tömegdemonstrációt biztosítanak.

Noshát, ezek lennének magvas gondolataim. Ha ezeket (vagy hasonló, radikális szabályokat) elkezdenének alkalmazni 8-10 év múlva már jelentős javulás állhatna be a közlekedési kultúrában…