Témakereső fotóséta Újpesten #1

Aztán lehet, hogy kár beszámozni, mert nem is lesz több ilyen séta, majd meglátjuk.

Az ötlet onnan jön, hogy több, mint tíz éve vagyok újpesti lakos, de igazából alig tudok valamit a városrész történetéről. Kíváncsiságomat tetézi, hogy szinte alig tudok valamit/alig maradt nyoma a hetvenes-nyolcvanas években lerombolt városrésznek, melynek helyére a panelrengeteg került. Pedig izgalmas világ lehetett ez, úgy tűnt el szinte nyomtalanul, mint korábban a Tabán, amely most akár a világörökség része lehetne, vagy Újlak (annak szemtanúja voltam), de így fog eltűnni a Várkert Bazár is, ha nem csinálnak vele valamit villámgyorsan.

Persze ez nem Amerika, nem azért tűnnek el 10-20 évente ingatlanok, hogy a helyükön valami komolyabb, nagyratörőbb épüljön, sokkal inkább a hosszas agónia az, ami mifelénk a meghatározó, hogy már rágondolni se legyen érdemes, hogy mi lett volna, ha megmentik a régi épületet, mégha teljesen más funkciót is adnak neki…

Másfelől biztos vagyok benne, hogy a panelek a szükséges rossz kategóriába tartoznak. Lehet őket szidni a borzalmas kinézet miatt, a gettósodás miatt, sok minden miatt, de abban az időszakban a legjobb megoldás volt a krónikus lakáshiány megszüntetésére.

Na mindegy.

A lényeg az, hogy már régóta terveztem, hogy megpróbálom megtalálni Újpesten a letűnt korok nyomát. Nem a nyomort, a rendezetlenséget, a gazdátlanságot akarom lefotózni (ahhoz nem kellene ennyit gyalogolni), hanem sokkal inkább azt, ami ma még egyáltalán feltalálható abból, amilyen Újpest régen volt.

Persze lehet, hogy egy kicsit későn eszméltem fel, az utóbbi 8-10 évben óriási lakás-boom volt Újpesten (ismét), az olcsó hitelek és a városhoz közeli fekvés vonzóvá tette a környéket és sok helyen a régi gyárak helyére épültek a lakóparkok, társasházak, családi házak. Éppen ezért már nagyon nehéz megtalálni azt a régi hangulatot, legalábbis a tegnapi sétám helyszínén nagyon nehéz.

A mellékelt térképen (sajnos nem ágyazható be) látható, hogy első sétámon a Károlyi István utcától haladtam a Hárfa utcáig cikkcakkban az Attila utca és a Baross utca között. Ez egyébként nagyjából megfelel a korábbi 8-as villamos útvonalának (illetve annak egy részének), több helyen én is felismertem az több évtizedes villamos-oszlopokat, pedig már régen olvastam Hampage oldalát. Mindenesetre Hampage leírása is szolgál néhány érdekes adalékkal, itt olvasható.

A legnagyobb gondom az, hogy a bejárt részen a jellegzetes házak, a hosszú, hátranyúló, többlakásos udvari házak, nos ezek manapság inkább erődök. Vastag fémajtók, mindenhol kaputelefonok és hasonlók. Az az igazság, hogy egyrészről ez érthető, hiszen az emberek megpróbálják megvédeni a vagyonukat, nyilván sok betörés lehetett, amíg szabadon ki-be lehetett járkálni, de sajnos ebben az esetben ez engem nem nagyon boldogított. Talán egy-két helyen lehetett belátni a kapun lévő nyílásokon, de ott meg fotózni volt lehetetlen. Így aztán egy idő után már nem is a házakat néztem (többnyire elhanyagolt homlokzatukat), hanem hogy belátni-e az ajtón valahol. De sajnos nem sikerült olyat találni, ami különleges, vagy legalábbis emlékezetes lett volna.

Ehelyett lett néhány elcsípett helyszínről fotó, amit nem tartok megfelelőnek, mert egyáltalán nem adja vissza azt a szándékot, amivel elindultam. Úgyhogy most azon filózok, hogy mit tudok ebből az ötletből kihozni. Talán lesz folytatás.

Képek: