Minden amit tudni akartál a halo-ról?!

Ez amolyan gyűjtemény lenne azokról az információkról, hogy legközelebb ne érjen váratlanul az esemény.

Szóval, vágjunk bele!

Évente akár 40-50 alkalommal is megfigyelhető a halo-jelenség leggyakoribb fajtája a 22 fokos halo és a melléknapok. Ezek szerint nem túl ritka, csak az ilyen magamfajta, barlangban ülő infromatikusnak az.

A 22 fokos halot is, akárcsak a többi hasonló jelenséget, a légkörben lévő, hatszögletű jégkristályokon bekövetkező fénytörés okozza. Lapkristály és oszlopkristály is létrehozhatja, az oldallapokon bejutó fény hatására jön létre. Napmagasságtól független megjelenésű. A körív Nap felé eső oldala vöröses színű lehet, kifelé fehéressé fakul. Ez a haloív gyakran a Hold körül is kialakul, s talán a Hold gyengébb fénye miatt sokkal többen láttak már ilyen “holdudvart”, mint a Nap körüli halot. A 22°-os halo az égen jelentős kiterjedéssel bír, éppen ezért főleg az egész eget beborító cirrostratusokon alakul ki. A 22°-os halo tartós jelenléte melegfront érkezésére utalhat.

A legkoroptika.uw.hu oldal elég kimerítő magyarázattal segíti a jelenség megismerését. Az alábbi videó pedig a különböző Nap-állások szerint kialakuló és látható halo-jelenségeket mutatja be:

Következzék itt egy másik videó, amelyben egy kansasi fiatalember mesél a jelenségről, amelyet ő még a nagyapja révén ismert meg, és mindig időjárásváltozás előtt látni ilyet:

A teljes jelenség, amelyet az alábbi kép mutat, meglehetősen ritka, és ahogy láttam, vannak még extrémebb esetek, amikor olyan optikai jelenségek jönnek létre, amelyekről még ma is vitatkoznak a szakértők.

Mindenesetre el tudom képzelni, hogy a következő videó készítője amikor meglátta az égbolton a jelenséget, tövig nyomta a fékpedált, keresztbeállt a mongol úton és levideózta a szinte teljes halo-jelenséget. Még az autójának a csipogóját is hallani, annyira rohant, hogy a lámpát felkapcsolva-, az ajtót nyitva-hagyva videózta le ezt a optikai fenomént. Őszintén szólva lehet, hogy én is ennyire berezeltem volna…

Sokan egyébként mindenféle természetfeletti vagy földönkívüli erőt, beavatkozást látnak benne, sokan Nibirut vizionálják… jajjj… IV. Edward egyenesen isteni jelnek tekintette állítólag, a jelenet szerepel Shakespeare VI. Henrikjében is.

Mindenesetre a látvány olyan hatású az emberre, hogy nem csodálom, ha nem talál rá magyarázatot. Pedig csak jégkristályok ezek! Az alábbi videón megtekinthető, hogy mit művel egy rakéta által okozott hangrobbanás a melléknappal, illetve a jégkristályokkal, amik létrehozzák! Nagyon komoly látvány!

Remélem, most már mindent tudsz a halo-ról… 😉

 

Minden amit tudni akartál a halo-ról?!” bejegyzéshez ozzászólás

  1. Jó cikk, köszi!

    a videó a végén meg egyenesen nagypályás…

  2. Visszajelzés: Noormális ??? (avagy megint halot láttam) « AZso dot net

  3. Szia, en tavaly lattam eloszor napkutyat, azt sem tudtam, hogy letezik ilyen…nagyon ritka jelenseg, mivel kellenek hozza az apro jegkristalyok a levegoben.

  4. Visszajelzés: Felső érintő ívet láttam… | AZso dot net

Hozzászólások lezárva.