Eltűnő utca/tér/hídnevek Budapesten

Tegnap a Fővárosi Közgyűlés elfogadott néhány névváltoztatást, amelyek közül néhány ismertebbet érdemes megemlíteni, mert valószínűleg örökre eltűnnek a térképről. Persze legalább a mostani felnőtt generációknak ki kell halnia, hogy a köznyelvből eltűnjenek ezek a nevek, de akár így is hívhatjuk őket mostantól.

1. A Lágymányosi-híd Rákóczi-híd lesz. Csak így. Bár érdemi kifogásom nincs ellene, de azért remélem, tisztázzák, hogy melyik Rákócziról nevezték el. Volt egy pár.

2. A Moszkva tér visszakapja régi nevét, Széll Kálmán tér lesz. 1929-1951-ig hívták így, most újra. Széll Kálmán egykori miniszterelnök egyébként is kiemelt helyet foglal el a mostani kormány ideológiájában, ebbe a sorba beleillik az egyébként indokolatlan Moszkva nevű tér visszanevezése.

(A Moszkva/Széll Kálmán térről készült képek egyébként szerepelnek majd a Budapest anno és most sorozat 2. részében.)

3. Elvis Presley park lesz a neve a Margit-híd budai hídfőjénél lévő, kábszerfüggők és perverzek által kedvelt bokortársulásnak, megemlékezve arra, hogy egy tévéműsorban E.P. a magyar forradalom áldozatainak való gyűjtésre szólított fel egyik aktuális slágere eléneklése után. A híd felújítása előtt ezen a parkon át vezetett a kerékpárút, amely a híd felújítása utána a rakparton áttöri a pillért és zavartalanul halad észak-déli irányban.

4. A Köztársaság tér mostantól II. János Pál pápa tér lesz, ami azért érdekes, mert ezt még a KDNP sem szerette volna, mégis ezt szavazták meg. A tér 1946 óta viselte ezt a nevet. Nincs róla fotóm.

A többi utcát nem ismerem, úgyhogy azokról az Indexen lehet bővebben olvasni. (Reméljük, a GPS-gyártók a következő frissítéskor már frissítik a neveket.)