iGo for iPhone: előremutató frissítés

Ma megjelent az iGo iphone-os verziójára egy frissítés, amely olyan újítást tartalmaz, amely mindenképpen előremutató. De ne szaladjunk előre. Már írtam róla korábban is, hogy egy fullos Európa-térképpel ellátott Navigonom van (44 euróért vettem), illetve egy HU+RO iGO-m. A Navigonnak sokkal kifinomultabb a kezelőfelülete (legalábbis szerintem), vettem hozzá közlekedési információs szolgáltatást (TMC jön az internetről), de Magyarországon egészen egyszerűen használhatatlan. Állandóan olyan útvonalakat talál ki, ami teljesen elfogadhatatlan, ráadásul a földutakat lazán beleveszi az útvonalba. Namost, aki járt már magyar földutakon, illetve aki tört már össze katalizátort ilyen földúton, az inkább másfelé megy, ha van rá lehetőség.

Ráadásul a Navigon csak akkor hajlandó magyarul beszélni, ha átállítom a telefont magyarra, amitől kicsit ódzkodtam eleinte. Mégis megtettem, ekkor azonban kiderült, hogy hibás a fordítása: a “tartson” helyett a “hajtson” illetve a “hajtson le” kifejezést használja, ami szerintem egyértelműen hibás fordítás. Képzeljük csak el a helyzetet, amikor megyünk a Váci úton észak felé és a Róbert Károly körútnál egyszer csak azt mondja a navi: “Most hajtson le balra!”, miközben a balra tartva a felüljáróra kellene felhajtani. Egy ismeretlen helyen rendkívül zavaró lehet.

Ezért szoktam az iGO-t használni belföldön, ami korrekt módon kezeli a belföldi útvonalakat. Neki is vannak gyengeségei, állandóan kirak a szervizútra a Váci úton és nekiáll óbégatni, hogy túl gyorsan megyek, vagy említhetném a zenelejátszó csúnyán megoldott eldugását, de belföldön mindenképpen nyerő az iGo.

Mielőtt mentünk Ausztriába, gondolkodtam rajta, hogy esetleg navi-ügyben kellene valami ultimate megoldás, de mivel nem akartam 88 ojrót kipörgetni a teljes európai változatért (plusz tizet a traffipax-kamerákért, plusz huszat a közlekedési infókért), birtokolva a HU+RO verziót, ezért végülis a Navigonnal mentünk végig, ami néhány apróbb bakitól eltekintve jól teljesített. Külföldön mindenesetre nem akart földutakon vinni. Pontosak voltak a telepített traffipax információk. Sajnos a forgalmi információkat nem tudtuk használni az internet használat hiánya miatt (ez is megérne egy misét, hogy a T-Mobile-nál miért július 1-től találták ki a nyári roaming akciót?!).

Már ekkor azon háborogtam, hogy miért nem csinálja meg a Nav’n’go az országonkénti térképvásárlási lehetőséget! Mekkora húzás lenne, ha az Apple In App Purchase rendszerét kihasználva az alkalmazásból lehetne kedvezményes áron megvásárolni azoknak az országoknak a térképét, amelyekre szükségem van. Persze ez elsősorban a keveset utazóknak szól, mint amilyen én is vagyok, hiszen aki sokat autózik Európa-szerte, annak nyilván megéri a 88 ojró, sőt, el is számolhatja. Nekem, aki néha-néha kiruccan Ausztriába vagy Szlovákiába, nincs szükségem egész Európára. Egy csökkentett árú Ausztria vagy Szlovákia-térképpel hajlandó lettem volna támogatni a magyar ipart, de nem volt ilyen.

A mai frissítés előremutatónak tűnik, ugyanis megjelentek a térképek régiókra lebontva, vagyis úgy látszik, egy rúgóra jár az agyunk a fejlesztőkkel, bár nem teljesen. Kiadtak több regionális térképet, mint például a klasszikus németül beszélő országokat (DACH), Csehország-Szlovákia, Horvátország-Bosznia és így tovább. 15 ojróba kerülnek darabonként, ami nem rossz.

 

Ami miatt mégsem rohanok vásárolni, az egyrészt az, hogy már túl vagyok a külföldi nyaraláson, másrészt még mindig sokkallom azt a plusz 30 ojrót, amit ki kellene pengetni ahhoz, hogy egy Navigon-tudású útvonaltervezést kapjak mondjuk egy ausztriai címre. Szóval, még mindig azt mondom, hogy tessék szétbontani országokra, és három ország után ingyen adni a traffipax-infót. A közlekedési infót a Navigon is külön pénzért méri…

Szerintem az olyan árérzékeny régiókban, mint Közép-Kelet-Európa, sokkal nagyobb üzlet apróbb bevételekkel fehéren tartani a termékeket, mint egy robusztus, de kihasználatlan termék magas árával elriasztani és a feketepiac felé taszítani a júzereket. Vagy legalábbis elindít egy folyamatot a fejekben, amelynek az a lényege, hogy egy korrekt termékért korrekt árat hajlandó vagyok fizetni. Jópofa viszont a hangok között Jáksó hangja, bár néha kicsit túmács, de ilyesmiket is szívesen látnék az App Store-ban, mint a Tom-Tom-nál, ismert emberek viccesen/komolyan mondanák az útvonalat. Egy-két tipp, amiért most kivételesen nem kérek tiszteletdíjat: Csuja Imre Csoki bácsi stílusában, vagy mondjuk Gáti Oszkár kicsit Stallonésan, vagy mondjuk Vass Gábor (neki nem kellene játszania, imádom a hangját), Stohl Bucinak is jól jöhetne egy James Bondos stílus vagy egy zombielandes Woody Harrelson szinkronért kapott tiszteletdíj, de hosszasan lehetne sorolni (nemrégiben meghalt nagy színészeinket, mint Szakácsi, Végvári, Selmeczi, Kaszás már nem kérhetjük meg), öt ojróért megvenném…

Szóval, örülök a fejlesztésnek, lehet, hogy majd később beruházok a DACH meg a Szlovák térképre, de egyelőre annak is örülnék, ha nem rakna ki a szervizútra a Váci úton…