Portrait mode…

Az új, kétkamerás iPhone 7 Plusban engedték szabadon a 10.1 verzióval a szoftvert, ami a beépített kamera alkalmazással ún. “portrait mode”-ban készít fényképeket.

Elég rosszmájú vagyok ahhoz, hogy feltételezzem, semmi köze ahhoz az eljárásnak, hogy van-e második kamerája a telefonnak, egyszerűen csak a plusszos modell felé akarják terelni a keresletet (nagyobb rajta az árrés?).

Azt is megmondom, miért gondolom így.

Az Appleblogon olvastam egy cikket, amiben megmutatták a felhasználók által készített képeket, amelyek egy része direkt rámegy arra, hogy hogyan kell használni a portrémódot, mikor lesz jó az eredmény és mikor nem…

A kérdésemre egy hozzászóló adott is gyorsan egy tippet, a FabFocus nevű appot, amivel a jól bevált iPhone 6S Plus készülékkel is el tudom érni ezt a hatást. Nyilván nem olyan szép a végeredmény, mint az Apple-é, de azért egynek nem rossz. Az app 1.99 €, szóval nem fremium. A fotón megpróbál valamilyen arc- és előtér-felismerést csinálni, és utána dob egyet a kockán, de a végeredményt kézzel is lehet korrigálni, ami egészen használhatóvá teszi az amúgy gyengécske algoritmussal dolgozó appot.

Íme egy tesztkép:

Meg még egy:

Csak egy kis türelemjáték…

Nyilván sokkal elegánsabb és előremutatóbb megoldás az Apple-é, de azért a legújabb hardver nélkül is ki lehet hozni hasonló eredményt…