Ültünk a moziban: SW8

Megnéztük az epikus előzmények epikus folytatását, spoiler alert, aki nem látta, ne olvassa tovább… Én szóltam!

Szóval, második héten, péntek délután, szolid teltházas mozi az Aréna Plaza-ban, nem volt egyszerű egy értelmes helyen és időpontban vetítést találni 2D szinkronizálva, úgyhogy ez lett a vége.

Az Aréna Pláza egyébként hihetetlen módon dugig volt emberrel (jó, OK, mi is ott voltunk, de akkor is), nagyon durván tele volt. Az éttermi részen a takarítószemélyzet láthatóan feladta a küzdelmet, volt egy asztal, ahol egymásra voltak dobálva a tálcák, ilyet még nem láttam sehol.

Szóval, a film! (Ez már nem látszik se előnézetben, se RSS-olvasóban, ugye?)

A főcímnek még mindig van egy kis libabőr-keltő hatása, de azért nem akkora, mint korábban.

Nem is tudom, hol kezdjem, lehet, hogy meg kellene nézni újra és jegyzetelni? Nem tudom, inkább fanyalgást fogalmaznék meg, mint örömhírt.

Miért nem tetszik?

  • Attól rögtön a sárga felirat nyomán agyvérzést kapok, hogy már a felirat is keveri a hivatalos államszervezet által pénzelt és valami rejtély (ep7) folytán “ellenállók”-nak nevezett rendfenntartókat és a lázadókat…
  • A film gyk. arról szól, hogy miközben az utolsó megmaradt Ellenálló cirkáló reménytelenül próbál menekülni az Első Rend cirkálója elől (amiről a BF2 óta tudjuk, hogy több is van galaxis-szerte), eközben Finn és a leendő barátnője megpróbálja megoldani a problémát… Nem is tudom, ebben mi a nagy történet… Mondjuk Poe Dameron telefonbetyárkodása is elég szokatlan trollkodás a SW univerzumban…
  • Leia űrból megmenekülése, hát… LOL… Az már nem is vicc, szatíra. Sírvaröhögős. Ott volt a magas labda a sztoriból kiírásra – és kihagyták.
  • Eközben Rey Luke-nál próbálkozik, az egyik nagy pillanata a filmnek, amikor a 7. rész végén lévő jelenet folytatásában az átvett lézerkardot hanyagul eldobja a válla felett a szakadékba és elsétál. WTF? Eközben Csubi megeszi a hörcsögmadarakat, amik arrafelé élnek (és látszólag intelligens lények, csak mivel nincs rendes végtagjuk, zsákutcába került az evolúciójuk?).
  • Innentől nyilvánvaló, hogy a film a hetedik rész otromba hibáit próbálja erővel korrigálni – nem túl nagy sikerrel. Miért volt szükség a biztonsági játékos, ötlettelen, béna hetedik epizódra, hogy a nyolcadiknak kelljen helyrekalapálni a sztorit? Senki nem vette észre, hogy mennyire béna lett a hetedik rész és emiatt mennyire kényszerpályára helyezte a folytatás(okat)?
  • Hasonló trollkodás, amikor Luke egy nádlevéllel megcsikizi Reyt, hát, röhögtem volna, ha egy másik filmben látom…
  • Szóval, a Dubrovnikban forgatott jelenetek szinte teljesen súlytalanok, belekevernek ott valami gyerekeket is, azt már végképp nem értem. Forgathatták volna a kaszinós jeleneteket akár a föld alatt is…
  • Snoke nagyvezérnél elvarrják a szálakat, Phasma is kap egy piros lapot.  Cserébe Luke is szublimál. A hetedik epizód túlmozgása és annak enyhítése. Nem lehet ennyi szereplőt konvergálni. A lilahajú sosem látott tartalék-Leia is odakozmál a cirkálóra, nem kár érte. De miért nem jutott előbb az eszébe?

Gyakorlatilag tisztára söpri a film a terepet a végső befejezés, a kilencedik epizód előtt, ami valami elemi erejű összecsapás lesz a galaxis-szerte hadseregeket irányító Első Rend és vezetője Kylo Ren között és Rey (és a megmaradt maroknyi ellenálló) között.

Sajnos nem tudok maradéktalanul örülni ennek a folytatásnak. A rendkívül elbaltázott hetedik epizód után egyszerűen kellett valamit csinálni. Helyre kellett tenni a szálakat, értem én, de ez túlságosan érezhető rajta. Nem sikerült egy felszabadult filmet csinálni belőle, sokkal inkább ott a görcsölés és a zárópont elérése. És a nagy görcsölésben is megpróbálnak egyet-kettőt nagyot dobni, a kaszinóval, ami annyira semleges helyszín volt, hogy el sem hiszem, hogy így elbaltázták, illetve a csúcspontnak számító nagy csatával, ami annyira szarul sikeredett, hogy nem is csata volt, csak valami ostobaság. (Mondjuk a BF2-ben is simán győztem az Első Renddel, míg az Ellenállással elég kiábrándító a pálya.)

A Rey szülei-szálat is olyan egyszerűen elvarrták, hogy az már fáj. Két éve találgatja a világ, kik Rey szülei. Senkik. Bravó!

Sajnos azt kell mondanom, innentől már tényleg nincs mit várni Star Wars fronton, érkezik egy érdektelen Han Solo film, egy “na, győz a jó?” kilencedik epizód és utána még ki tudja mi. Évente új űrhajók, új LEGO-szettek? Meddig tojik az aranytojást tojó tyúk? Meddig van ebben erő (így kis betűvel)?

Nem tudom, talán kár érte. Talán nem. Szerintem ez így ki fog fulladni.

Mindig mondom, hogy manapság csak azok a filmek sikerülnek igazán jól (néha persze pont nem), ahol egy erős történet szolgál az alapjául. A filmkészítőknek nem kell feltalálni a spanyolviaszt, csak szolgaian és profin leképezni a “filmvászonra”. Ezek a “majd megírjuk, ha meglátjuk, milyen sikere lesz az előző résznek”-futószalagok általában nem működnek. (És ha valaki felhozza ellenpéldának a Marvel-univerzumot, akkor bizony azt kell mondanom: nagyon úgy tűnik, hogy ott is meg van írva a sztori (nyilván nagy vonalakban) az első Vasembertől az Avengers Infinity Wars második részének végéig…

Jó kis gagyi lett ez a nyolcadik epizód.