Falcon Heavy demo repülés kapcsán

Ritkán sikerül történelmi pillanatot élőben megtekinteni, tegnap sikerült. Libabőrös szemtanúja voltam a Falcon Heavy első repülésének.

Néhány infó arról, hogy mi is ez az egész.

A SpaceX, Elon Musk (Paypal, Tesla, Boring Company, etc.) űrhajózási cége, amely a semmiből bukkant elő és hamar olyan eredményeket és teljesítményeket tudott felmutatni, hogy a NASA leszerződött vele, hogy rendszeresen szállítson utánpótlást a Nemzetközi Űrállomásra (ISS).

Ez rendszeresen és majdnem hibamentesen történik évek óta (egy komolyabb gikszer volt, amikor elvesztették a rakétát). A csavar ott van a történetben, hogy míg a szokványos rakéták egyszer használatosak és emiatt nyilván rendkívül drágák, a Falcon rakéták első fokozata visszatér a Földre, irányítottan leszáll (a szállítmánytól függően Floridában vagy egy uszályos az óceánon) és újrahasznosítható. Ha figyelembe vesszük, hogy a ma használatos egyetlen embert is szállító űrhajó, a Szojuz úgy odakeni a sztyeppéhez az utasait, hogy utána alig bírnak kimászni belőle (tudom, nem csak ezért, de odaveri, az biztos), akkor egy már-már puhának nevezhető rakétafozat-landolás már önmagában is a nem semmi kategória.

A SpaceX azonban nem áll meg az ISS-utánpótlások és az egyébként jól fizető műhold-fellövéseknél. Készül a Dragon űrhajó emberes változata, amely öt utast fog felvinni az ISS-re.

És még itt sem áll meg, hiszen a Falcon Heavyvel képes lesz akár űrállomás-modulokat is feljuttatni Föld-körüli pályára, de az igazi cél a Hold illetve a Mars.

Persze ezek már nem a Falcon vagy a Falcon Heavy mostani verzióval, de a know-how megszerzésének, kidolgozásának korát éljük, erre épülhetnek majd a fejlettebb technológiák. Lesz még itt Bazi Nagy Rakéta (BFR – Big Fucking Rocket), 155 tonnás LEO-tömeggel, meg még nyilván sok minden más is.

A mostani történelmi pillanat az volt, hogy végre elkészült a falcon Heavy, ami két (egyébként korábban már használt, tehát) újrahasznosított Falcon-9 rakéta és a Falcon Heavy magját képező extra rakéta “összeragasztásából” jött létre. Persze annyira nem egyszerű csak úgy összeragasztani három rakétát, amelyeket arra készítettek, hogy teljes erővel leküzdjék a Föld gravitációját, nem véletlen, hogy magukhoz képest is egy évet késtek és nem szégyelltek azzal a nyilvánosság elé állni, hogy “lehet, hogy az egész szétesik a levegőben, de abból is sokat fogunk tanulni”.

Háromszor kilenc hajtómű az pont háromszor annyi meghibásodási lehetőség, mint egy sima Falcon 9 rakétánál. És álljon ott elrettentő példaként a szovjet N-1 rakéta, amivel az oroszok a Holdra akartak eljutni és amit 54 hajtómű próbált felemelni, nagyjából sikertelenül. Ami visszazuhanva az indítóállásra több embert ölt meg és a történelem egyik legnagyobb, nem nukleáris robbanását okozta…

A Falcon Heavy az indítóállásban (kép: Flickr)

De nem esett szét. Bár kétséges volt az indulás a háromórás indítási ablak indulásakor, de végül elcsitultak a nagy magasságban tomboló szelek (amelyek befolyásolhatják az űrhajó repülését) és elstartolt a Facon Heavy a floridai Kennedy Űrközpont 39A indítóállásáról. Arról a helyről, ahonnét az Apollo űrhajók a Hold felé indultak.

Falcon Heavy liftoff (Forrás: Flickr)

A repülés zökkenőmentes volt, jól vette a hanghatárt a szerkezet (amely anno a Challengert végképp tönkre tette), majd kiürültek a használt Falcon-9 rakétát, lekapcsoltak, leváltak és elindultak visszafelé a floridai leszállóhelyükre.

Még leírni is elképesztő.

Szóval, a megnövelt központi fokozat még dolgozott egy darabig, majd az is levált és elindult visszafelé az Atlanti-óceánon ringatózó uszály felé, hogy azon landoljon.

A két Falcon-9 első fokozat sci-fi-be illő módon landolt a szárazföldön.

Falcon-9 párhuzamos landolás (Forrás: Flickr)

Egészen szürreális volt látni, mintha csak egy CGI-filmet néznék. Hihetetlen teljesítmény ez szerintem.

Sajnos a magfokozatnak nem sikerült a mutatvány, Elon Musk bejelentette a délutáni sajtótájékoztatón, hogy nem érte el az uszályt, mivel kifogyott belőle az üzemanyag és a hajó közelében kb. 450 km/h sebességgel a tengerbe csapódott. (Volt már hasonló baki, akkor is csak annyit mondott Musk, hogy “újraszámoljuk és több üzemanyagot hagyunk benne a következő alkalomra”.)

Íme a videó a startról, a 26. perctől érdemes nézni, egészen a magfokozat hibájáig tart, ott hirtelen befejezték a közvetítést.

A slusszpoén a rakomány, amely a rakéta tetején csücsülve, az orrkúp ledobása után vált láthatóvá (a hírekben persze már korábban ott volt). A rakomány Elon Musk cseresznye-piros Tesla Roadstere volt, amelyből nyilván kiszereltek minden felesleges, súlyos és robbanásveszélyes alkatrészt és vezetőülésébe pedig beültettek egy próbababát, a Dragon űrhajóban utazók szkafanderét ráadva.

Rengeteg apró kis poént helyeztek el az autóban, például a navigációs képernyő helyén egy feliratot, amit mindenkinek ismernie kell : “Ne ess pánikba!” – ugye tudjuk, honnan idéztek? Az autót tartó konzolon az összes SpaceX dolgozó neve szerepel, de ha jól értettem, egy kis makett is… Az egyik lapon pedig az szerepel, hogy “Made on Earth by humans” …

Szóval, a Starman a Tesla Roadsterben ülve először egy nyújtott elliptikus orbitális pályára állt, aminek 7000 km környékén volt a legtávolabbi pontja, majd újra begyújtották a gyorsítófokozatot és egy olyan Nap körüli pályára lökték a rakományt, amely keresztezi a Mars pályáját, de legtávolabbi pontja valamivel messzebb, a kisbolygóövben van, a Ceres pályáján belül.

Az autó egyébként egy egész picit pörög, úgyhogy egész érdekes képet mutat, ahogy néha beúszik a háttérben a Föld…

 

Örülök, hogy láthattam ezt az eseményt élőben, még ha csak az interneten is, sajnos az űrhajózás nagy pillanatai akkoriban történtek, amikor még fel sem fogtam ezeket. De ez most történt, az én életemben.

Egy magáncég egy akkora rakétát épített, amivel sikerült elhagynia a Föld pályáját és bolygóközi pályára állítani egy… autót. Persze, ez még messze van attól, hogy embereket küldjünk a Marsra, de láthatóan jó úton haladnak efelé…

Én nekik drukkolok!