Látogatás az M2 kocsiszínben

Idén 50 éves a BKV (én nem sokkal kevesebb, LOL), úgyhogy igazán belecsaptak a lecsóba! Két hete az óbudai buszgarázsban voltunk, most pedig a kettes metró kocsiszínjében, amely először fogadott látogatókat!

A kocsiszínbe/járműjavító üzembe az Örs vezér téri végállomás hármas vágányáról indult a különjárat, amivel be lehetett jutni.

Az, hogy a kiírásban szerepel, hogy a terület kicsit szokatlanul veszélyes (nyilván a rengeteg akna miatt), hat éven aluli gyerekeknek nem ajánlott, nem akadálymentesített és a vezetett túrán hatévesnél fiatalabb gyerekek nem vehetnek részt, ilyeneket láttunk:

  • kerekesszékes mozgássérült próbálkozott be az Örsön (szerencsére meg tudták győzni, hogy nem tud leszállni a létrán)
  • hároméves-forma gyerek a túrán
  • babakocsis versenyző a visszaúton.

Ez nem a BKV hibája, ilyenek vagyunk. Ilyenek az emberek.

A szervezés nagyon király volt, a BKV-nak le a kalappal! Egyetlen kis kellemetlenség volt csupán, hogy a rendezvényről szerdán lehetett értesülni, ami elég rövid volt – de szerencsére kiszúrtam!

Cserébe viszont egészen kevesen voltak.

Voltak itt Pandák, Alstomok, régi metrók. MillFAV, stb.

A fenti jármű felújítás alatt áll, kiállították, hogy lássuk, hogy dolgoznak rajta, megőrzik az utókornak. (Nagyon helyes.)

A túrán két érdekes dolog tűnt fel, az egyik pozitív: a műhely gyakorlatilag önellátó módon megoldja a járművek karbantartását és felújítását – le a kalappal!

A másik dolog ami nagyon szemet szúrt, az a szerelőállvány tetején fogadó látvány volt. Vagy hogy mondjam. Szóval, a szerelőállvány egyik oldalán állt az alig hat éve forgalomba állt Alstom Metropolis, a másik oldalon pedig az először tavaly márciusban kezdett felújított orosz modell, becenevén Panda.

A szigorú budapesti tesztidőszak úgy tűnik, nagyon igénybe vette az alig egy éves, felújított csúcsmodellt. A tetején ilyen látvány tárult elénk:

És végül a legjobb:

Azt nem csodálom, hogy ez a tető nem bírja el a klímaberendezést, nagyon úgy tűnik, hogy itt a tető a saját súlyát se nagyon bírja el… De mitől ilyen görbe már most? Ehhez képest az Alstom teteje:

Ez se makulátlan már, de még így is tükörsima. Gondolom, előbb-utóbb egy fényezőnek kezelésbe kell venni, de miért nincs behorpadva? És hogy bírja el a klímát? OMFG.

Érdekes volt hallani egy mögöttünk sétáló családfő “védőbeszédét” a Pandák mellett. Nem szó szerint, azt fejtegette, hogy jók ezek az új russzki metrók, olyanok ezek, mint egy Zsiguli, csak felnyitod a motorháztetőt és megbütykölöd. Ezek a nyugati szarok meg olyan érzékenyek, hogy egy gyenge fuvallattól elromlanak.

Hát, nem tudom. Úgy tűnik, célba ért az agymosás. Egy új Alstom áráért kaptuk meg a senkinek sem kellő Pandát, amin nincs klíma se. Szép.

Szóval, ez kiábrándító volt.

Viszont jó volt látni, hogy micsoda műhelyek és munkahelyek vannak ott, amelyekben a szakik mindent megtesznek azért, hogy kifogástalan állapotban álljanak ki ezek a járművek a műhelyből.

Így.

Nincs ezzel semmi gond, jó volt látni, hogy nemcsak az egészségügyben és az oktatás és még hasonló iparágakban múlik csak az ott dolgozók kötelességtudatán és lelkiismeretén, hogy még élünk egyáltalán.

Mindegy, lényegtelen.

Az összes kép megtekinthető itt:

DSC01148