Az első száz kilométer Lük-kel…

Az első száz kilométer Lük-kel – élménybeszámoló.

Az első benyomások? Óvatosan kell bánni velük, hiszen olyan ez, mint amikor egy kitaposott cipőből  kilépve az ember felpróbál egy vadiújat. Nem tudom, ki hogy van vele, de nekem ez mindig egy furcsa érzés. Közrejátszhat benne az is, hogy mire én kitaposok egy cipőt, addigra úgy elkopik a külső oldalán a sarka, hogy egy újba lépve szinte befelé dől mindkét bokám.

Szóval, beül az ember és elindul. A motor gyenge, tényleg gyenge, mondták.  Semmi baj. Pörgetni kell, hogy húzzon. Igaz, akkor sokat fogyaszt. Relatív. Ezt még szokni kell. A Laguna motorja már elég kehes, de bármikor megcsikorgatom a kerekeit az úton. Igaz, ebben meg van kipörgésgátló, szóval az úgysem menne, ha háromszor olyan erős lenne.

Óriási. Kívül-belül. Alig tudtam beparkolni vele a telekre a Citroen Berlingora szabott parkolóba. Illetve sikerült úgy beparkolni, hogy utána alig tudtam kiszállni. Apropó, parkolás, jobbra hátra klasszikus módon beparkolni egyelőre rémálom. A tolatóradar jó, de szokni kell.

Az nem zavar, hogy olyan hosszú, mint a Laguna, de biztos, hogy sokkal szélesebb. És hiába nagyobbak a tükrök, magasabban is vannak, úgyhogy nem látni a járdaszegélyt (sajnos ez az extra nincs benne). Mások az arányok is, a Lagunánál a tükör aljával be lehetett célozni a járdát, ennek jóval rövidebb az orra, úgyhogy jóval alá kell célozni.

Mit mondhatnék még?

Kényelmes.
A digitális klíma atom, bár most pont beütött a hidegfront.
A rádió nem nagy szám, de bőven elég.

Úgy néz ki, a szivargyújtó nem működik. Talán csak a biztosíték.

Sajnos a kátyú-kerülgetés továbbra sem kérdés, de szerintem maximum csak tankkal nem lenne kérdés. Hihetetlen, hogy a Pusztaszeri út felfelé, vagy az Árpád út vagy a Pasaréti út milyen állapotban van (és persze még sorolhatnám) – furcsa, mert nem találom ezeket (kivéve az Árpád utat) a fővárosi kezelésű utak listájában, pedig logikailag lehetne ott (ökölszabály: ahol tömegközlekedés megy, az fővárosi kezelésű út).

Visszatérve fő témánkra, az autó kényelmes és teljesen más, mint a Laguna.

Az első száz kilométer Lük-kel…” bejegyzéshez ozzászólás

  1. Ma beültem a Lagunába és rájöttem, hogy milyen vacak volt a kuplungja (is). Háromszor fulladtam le, mire ki tudtam a garázsban állni a helyről. Annyira rövid a pedálút (és annyira nem is rugózik). Igaz, ez annyira nem meglepő, hiszen ezt anno szintén okosan átalakította a korábban említett sintér és ahelyett, hogy megcsinálta volna, kiszerelte és áthidalta a kuplung-bowden-feszítő berendezést. Teljesen más a pedál mozgása, mint a Fluence-é. Másrészről bejelentkeztem egy motor- és váltóolaj, olajszűrő, levegőszűrő, pollenszűrő, üzemanyagszűrő, fékfolyadék cserére a gumisnál lévő szervizbe. Ha ez megvan, bátran neki lehet vágni az országútnak…

    • Azóta túl vagyunk a folyadékok és szűrők cseréjén, illetve az általános átvizsgálás során felmerült két első-hátsó szilentblokkot is kicserélték, úgyhogy jöhet a mehet. Sőt, igazából, meg is volt az első komolyabb túra. Erről hamarosan írok a blogon…

Hozzászólások lezárva.