Miféle csodát találtam ma a telken?

Na, miféle csodát találtam ma a telken? Egy olyan lepke hernyóját, aminek 50.000 Ft az eszmei értéke. Éppen az egyik diófám levelét ette…

A Földközi-tenger európai és afrikai partjai mentén, egészen Iránig elterjedt faj nálunk országszerte előfordul, helyenként és időnként gyakori. IV közepétől V végéig, VI elejéig repül, a mesterséges fény vonzza. Vöröses petéit a nőstény a tápnövényre helyezi. Kifejlett hernyója eléri a 12 cm-t. Színe zöld, oldalain sárga hullámos vonal fut. Szelvényenként 6, élénk kék, jól fejlett szemölcse van, ezeken néhány szőrszál áll. A háti szemölcsök egyes szőrei bunkóban végződnek. Az 1. torszelvényen csak 4 szemölcs van. Fehéres légzőnyílásait vörösbarna gyűrű veszi körül, a ugyanilyen színűek a torlábai is, valamint a haslábak végei. A tavasz végétől elsősorban gyümölcsfákon, főképpen szilván, körtén, almán és dión él, s ezek törzsén és ágain szövi VIII-ban barna, szürkésbarna, kemény gubóját. Barna bábjának fekete szárnytokjai vannak. Áttelel, néha többször is. Nálunk országszerte elterjedt, s míg régebben az intenzív vegyszeres mezőgazdasági művelési módszerek miatt egyedszáma erősen lecsökkent, napjainkban újra sok helyütt gyakori. Egyetlen nemzedéke májusban repül, leginkább a késő éjszakai és kora hajnali időszakban aktív. Hernyója tavasz végétől nyár végéig elsősorban gyümölcsfákon, főképpen szilván (Prunus domestica), körtén (Pyrus communis) és dión (Juglans regia) él.

Védett faj, eszmei értéke 50.000 Ft.

Hölgyeim és Uraim, íme a nagy éjjeli pávaszem (Saturnia pyri) hernyója.

Ha több is van belőle (esélyes), akkor a telkem értéke akár meg is többszöröződhetett! 😉

Mármint eszmeileg.

Sajnos az olloclip cuccot nem tudom használni, mióta az új tokot megvettem és nem találom az eredeti clipet, úgyhogy ennyi a max.

Forrás: http://macrolepidoptera.hu/lepke/Saturnia-pyri_hun