29 hely, ami miatt Budapest a legszebb város Európában – saját képekkel (már ahol van) 3. rész

Folytassuk a harmadik (befejező) résszel a sorozatot (1. ill. 2. rész itt)

19. Margitsziget

A Margitsziget akár szép is lehetne, de ahogy az elmúlt években kiderült, több gazdája is van, úgyhogy nincs igazi gazdája. Jócskán ráférne egy alapos rendrakás a szökőkút környékére, a gerincút is iszonyatos állapotban van, a közparkok többé-kevésbé rendezettek, bár a kutyaszar-generálókat űzném a közteresek helyében…

Az új szökőkút impozáns, kár, hogy nem a kiírások szerint működik, amolyan magyarosch lazasággal….

20. Gellért-fürdő

A Gellért-fürdőről nincs igazán jó fényképem, csak az épületről kívülről. Háttérben a négyes metró építése.

21. Szabadság-szobor

Nagy kedvencem a sokak szemét szúró szobor, amelyet a rendszerváltás utáni deszovjetizáltak. Kár, hogy a Gellérthegyet mára úgy benőtték a bokrok, hogy lassan kilátni nem lehet. Pedig lehetne úgy metszeni, hogy ne legyen gond, de ez Magyarország, ahol a város közepén a burjánzó vadont védeni környezetvédelemnek számít.

A városban a legjobb természetes kilátópont, turistáknak kötelező.

 

22. Gerbeaud

Csak egy külső képpel szolgálhatok, még sosem voltam bent a Gerbeaudban.

23. Memento Park

A Memento Park az államszocializmus idején készített ideológiai jellegű szobrok gyűjtőhelye (szerintem korrekt ötlet), voltunk ott egy hazajáró-rovat poszt részeként, úgyhogy az alábbi képre kattintva a teljes diavetítés nyílik meg.

24. Nagytétényi Kastély

Még sosem jártam ott.

25. Danubius szökőkút

Ez a szökőkút nem olyan nagy szám szerintem, hogy emiatt lenne a legszebb Budapest, mára már sokkal inkább a készülő Kossuth teret ajánlanám, ha feltétlenül valami ilyet kellene tennem.

26. Keleti és Nyugati pályaudvarok

Mindkét pályaudvar szégyen. Építészeti szempontból valószínüleg izgalmasak, meg grandiózusak, de szégyen, hogy egy külföldről vonattal érkező turista egy olyan helyen száll le és találkozik szembe az országgal, mint mondjuk a Keleti érkezési oldala.

A Keletiről nincs is képem, hiszen évek óta munkaterület volt.

27. Fővám téri piac

Nem járok oda, nincs is róla igazán fotóm.

28. Villamos

Ez az utolsó két pont csak azért lett, hogy ne 27 ok legyen? Nem tudom. Mindenesetre a hetvenes-nyolcvanas években a buszok és a két metró leváltották a villamosokat, sok városrészben már csak elhagyott sínek és régi villamosos oszlopok emlékeztetnek a vonalakra.

Ráadásul azóta sok minden nem is változott, itt van például ez a kép, a kommentjében ott van a negyven évvel korábbi fotó…

De ha már villamos, akkor fényvillamos, mi más! (Direkt nem a legismertebb, legnépszerűbb képeket válogattam, a blog rendszeres olvasói alighanem ismerik már azokat.)

29. A Duna

Nem a Duna az, hanem az összhatás! A széles folyó egyik oldalán síkság, ahonnét fel lehet tekinteni a szemközti hegyekre, amelyek majdnem a folyóig törnek előre, míg a hegyekről szép kilátás nyílik a folyóra, a folyóparti épületekre, illetve a távolban néha látszódó dombokra és hegyekre…

És vége! Remélem tetszett!