29 hely, ami miatt Budapest a legszebb város Európában – saját képekkel (már ahol van) 1. rész

Ha már szerepelt a képem a Buzzfeed gyűjteményben, megpróbálom összeszedni a cikk helyeit saját képekből (bár esélyes, hogy nem mindegyiknél lesz). A hiányzó helyekre meg lehet, hogy elmegyünk Misikével – amúgy őslakos turistaként…

Szubjektív kommentek a képek előtt… Mindegyik kép kattintásra nagyítható a Flickr-en…

 

1. Halászbástya

Hogy miért került az első helyre, azt nem pontosan értem, de kiestem az irodalmi elemzést rutinjából, bevezetésnek végülis nem rossz.

 

 

Nem szoktam a more tag-et használni, de ez a sok kép nagyon lassúvá tenné a főoldal letöltését, úgyhogy a folytatáshoz kattints a továbbra!

 

2. Országház

Az Országház/Parlament személyes kedvencem, az egyik legszebb épület, szerencsére karbantartják szépen. Abszolút fotós kedvenc, sokat várok az új térkialakítástól, hogy újra közelebb lehessen majd menni az épülethez – persze kizárólag fotós szemmel.

Ahogy a keresésben is látszik, rengeteget fotóztam, kifogyhatatlan fotótéma, önmagában, a tájban, ahogy uralja a város panorámáját, az apró részleteivel – nagy kedvenc, nem vitás. Ezért külön öröm, hogy ezzel a hellyel kapcsolatosan szerepel egy képem a válogatásban.

3. Szent István Bazilika

Ez az épület nem annyira nagy kedvencem, bár páratlan panoráma nyílik a kilátójából a Várra, illetve az alant elterülő város háztetőire, a belvárosi elhelyezkedés miatt nem uralja annyira a láthatárt, hogy olyan megkapó lenne – számomra.

Egyszer voltunk fent a kilátóban (akkor belülre nem jutottunk be, mert valami VIP-esküvőre készültek éppen), illetve innen készítettem anno a nagy panorámákat a gigapixeles-projektben.

 

4. Dohány utcai zsinagóga

Rá kellett jönnöm, hogy nincs az épületről képem, ez máris egy pótolandó feladat.

5. Mátyás-templom

No, ezzel nincs ilyen gondom, a másik nagy kedvencem a Mátyás-templom, egyszerűen vonzza a tekintetet. Ha a gyerekkoromban két emelettel feljebb laktunk volna, még láttam is volna az ablakból. Mindegy, azért ennek hiánya nem okozott poszttraumás stresszt (vagy mégis? 😉 ), de sokat jártunk a Várba, a Mátyás-templom nagy kedvenc. A felújítása régóta húzódó hiány volt, az akkoriban készített képek publikálása során tudtam meg, hogy egyik, Kanadában élő kedves ismerősöm édesapja részt vett a háború utáni felújításában. Ha a belseje is teljesen megújul (nem tudom, hogy hol tart most), akkor érdemes belül is körülnézni.

6. Budavári Palota

A Budavári Palota (királyi palota, stb.) is hatalmas fotótéma, uralja a pesti Duna-partról a kilátást. Személy szerint bánom, hogy szitává lőtték a második világháborúban és az újjáépítés során valami teljesen más lett belőle. Persze így sem, úgy sem alkotott egységes látványt a vár látképe, úgyhogy nem a látványért kár, hanem az egységes épület-komplexumért (beleértve a Dísz térig nyúló, ma nyomtalan épületeket). Amit ma Budapesten csodálunk, az nagyrészt a kiegyezés utáni virágkor és a millenium korából származik, így egy értékes emlék veszett oda.

Mindegy, keseregni kár, a múzeumokban sok látnivaló akad, a teraszról pompás kilátás nyílik a városra és a hamarosan megnyíló Várkert a nyitott mozgólépcsővel szintén egy érdekes látnivaló lesz.

A képeket válogatva egyébként az jutott eszembe, hogy a Budavári Palotának igazából a Vár felől nincs értelmes bejárata, bonyolult bejutni, nem tetszik. A Viziváros felől meg nehézkes feljutni. Ezen segít majd picit a Várkert felőli feljáró.

 

 

7. Iparművészeti Múzeum

Valahogy kiesett nekem, nincs róla képem. Nem is hiszem, hogy tervbe venném a körbefotózását, szerintem azon a környéken az ember ne villogjon a fényképezőgépével…

8. Széchenyi-fürdő

Nem jártam sosem a Széchenyi-fürdőben, bár alighanem akkor sem lennének belső fotóim, de kívülről egyszer csináltam két fényképet. Turistáknak mindenképpen felkeresendő, helyi és külföldi baktérium és gombaflórák cseréje céljából.

Nem is nagyon lehet más perspektívából az épületet fotózni, az utca felé a hátsó felét mutatja.

 

Ezzel vége az első résznek, folytatása következik!

29 hely, ami miatt Budapest a legszebb város Európában – saját képekkel (már ahol van) 1. rész” bejegyzéshez ozzászólás

  1. Visszajelzés: 29 hely, ami miatt Budapest a legszebb város Európában – saját képekkel (már ahol van) 2. rész | AZso dot net

  2. Visszajelzés: 29 hely, ami miatt Budapest a legszebb város Európában – saját képekkel (már ahol van) 3. rész | AZso dot net

Hozzászólások lezárva.