Miért hülyeség a fonódó budai villamos?

Miután kellőképpen kidühöngtem magam, megpróbálom elmagyarázni, miért is hülyeség a fonódó villamos koncepció a mai formájában…

Kezdjük egy idézettel!

A budai fonódó villamoshálózatra új, alacsonypadlós, légkondicionált CAF villamosok érkeznek a jövőben. A kivitelezés már idén ősszel elindul, de a legjelentősebb forgalomkorlátozással járó munkákat 2015 tavaszán és nyarán végzik majd. A budai fonódó összköltsége: 17,6 milliárd Ft, ebből a Széll Kálmán téri ág költsége 12,5 milliárd Ft, a Bem rakparti ág költsége pedig 5, 1 milliárd Ft.

Illetve:

a budai fonódó villamoshálózat projekt szerint a 17-es villamos egyesül három budai járattal (a 19-es, a 41-es és a 61-es villamosvonalakkal), tehát észak–déli irányban egész Budát átszelő vonalak jönnek létre. Óbudáról átszállásmentes, kötöttpályás kapcsolat épül a Batthyány tér, a Széll Kálmán tér, a BAH-csomópont, a Móricz Zsigmond körtér, Albertfalva, valamint Kelenföld felé. A rekonstrukcióhoz kapcsolódva átépül a Széll Kálmán tér vágányhálózata is.

Idézetek innen.

Szóval! A budai fonódó villamos projekt lényege, hogy Óbudától Dél-Budáig átszállás nélküli, a városi szlengben csak városnézőnek nevezett villamosjáratok alakuljanak ki.

A BKK érvényes (és szakmailag állítólag álatámasztott) koncepciója (anno a Szovjetuniónak volt katonai doktrínája – arra emlékeztet engem ez) szerint a korábbi, rövidebb járatokkal szemben a hosszú, transzurbán (létezik ilyen szó?) járatok. Ilyen lett például az ötös busz, ami valahonnan Rákospalotáról küzdi fel magát a Pasaréti térre, ami azért rossz, mert

 • Rákospalotán rengeteg busz közlekedik, tényleg hiányzik onnan?;
 • Végigbumlizik a többi busszal együtt a Thököly úton, a Rákóczi úton – tényleg nem jár arra elég busz, a metrókról nem is beszélve?
 • Majd végigmegy a klasszikus útvonalán, amire kitalálták, az Attila úton át Pasarétre, ahol – mennyire átgondolt – nem tud beállni a csuklós Mercedes a szimpla buszoknak készített műemlék végállomásra (mondjam, hogy meddig állna még az a fos végállomás egy ilyen probléma esetén tőlünk nyugatra?).

Útja során annyi különböző szempontnak kell megfelelnie, hogy erre nyilvánvalóan alkalmatlan. Arról nem is beszélve, hogy egy ilyen hosszú buszjárat mennyire sebezhető. Műszaki hiba, dugó esetén a kiesés végighullámzik az egész városon.

Hát, ezért nem jók a városnéző tömegközlekedési járatok. A négyes metró kapcsán sem változtak a felszíni közlekedési szokások, mivel nem éri meg leszállni a párhuzamosan, buszsávban gyorsan haladó buszról. De ha már belekezdtek/megörökölték a metrót, akkor nem kellene értelmesen használni és egyrészt folytatni villámgyorsan mindkét irányba (Fehérvári út alatt közlekedő alvonalról nem is beszélve), másrészt a felszíni közlekedést ráhordóra formálni?

De, igen.

Én magam is több ilyen járatot ismerek, hiszen a Széll Kálmán Moszkva tér felújítása helyett tranzitváróvá alakították (amit meg fog pecsételni az évek óta érkező, 2015-re állítólag tényleg bekövetkező felújítás. A korábban a Széll Kálmán térig járó 59-es ill. 61-es villamosok végigállomásai kitolódtak a János Kórházhoz ill. Hűvösvölgybe, míg az 56-os járat megszűnt. A korábbi három járatból csináltak kettőt, amiből az egyik szintén nem rövid, csúcsidőben a 61-es 2-3 percenként jár, szinte üresen.

De azért, mert ott is elmulasztották a kötött pályát előnyben részesíteni, hiszen a Budaörsi út felől érkező buszokat a BAH-csomópontnál visszafordítanám szó nélkül, akinek tovább kell jutnia, szálljon át a villamosra. Ehelyett a múltkor láttam, hogy még egy 239-es járatot is csináltak, ami a Bosnyák térről biztosítja Gazdagrétre a közvetlen eljutást (még egy városnéző busz)…

Talán a hosszú villamosjáratokkal nincs akkora gondom, mivel nem szennyezik a közvetlen környezetüket (kivéve, amikor a fékezéshez használt port keveri a szél úgy, hogy a vonalak környékén mindent beborít), de a fő probléma a sérülékenység. Elromlik egy váltó, lerobban egy szerelvény, ha nincs gyors reagálás, pillanatok alatt olyan tömeg gyűlik össze, amit már nem visz el a nagy nehezen megérkező pótlóbusz.

És most térjünk rá a fonódó villamosra!

Miért hülyeség? Már a neve is elárulja!

Azért fonódó villamos, mert a Margit-híd alatt fonódik a villamossín. Persze lehet allegórikus jelentést is adni neki, hiszen azért is lehet fonódónak hívni, mert összefonódnak a budai villamosok a dél-budaiakkal és az óbudaiakkal. Így alakulnak ki a városnéző járatok.

A korábbi 61-es villamos a Moszkva tértől a Margit-körúton suhan végig (érdekes lesz a Combinók nyomában araszoló CAF-okat, mindegy), majd ráfodul a 17-es vonalra, ahol a Bécsi úton kimegy egészen a Vörösvári útig (apropó, innen meddig tartana kiépíteni egy villamosjáratot az Óbudai temető felé az Óbudai MÁV-állomásig, hogy az esztergomi vonat ingázói itt is gyors transzfert kaphassanak a város budai oldala felé (hány pöfögő buszt lehetne kivonni a forgalomból)).

Visszatér az 56-os villamos, ami a Hűvösvölgyből a Moszkva téren át a 61-es vonalán megy egészen a Móricz Zsigmond körtérig.

A 17-es gondolom valahogy beleolvad a 19/41-es vonalakba, így tehát a Vörösvári út felől villamossal el lehet jutni Kelenföldi pu-ig, Kamaraerdőbe. Bár ez előbbi metszi a 61-es végét, ezért logikus lenne, hogy a 19-es a körtértől járjon a Kelenföldig, hiszen a körtéren bármelyik irányba át lehet szállni a gyors, sűrű járatokra, de ez túl logikus lenne.

Mondjuk leszámítva, hogy Mama átszállás nélkül kijuthat a villamossal a Vörösvári úti Volánbusz megállóig, felmerül a kérdés, hogy

 • mennyi idő alatt
 • milyen gyakran fognak ezek a villamosok járni.

Ha eddig nem állt volna össze, nem vagyok túlságosan híve a fonódó villamos projektnek. Miért?

 • Az így kialakuló járatok hosszúak, sérülékenyek és pazarlóak – többféle szakaszon többféle igénytípust kellene kielégíteni, ami csak pazarlóan oldható meg;
 • Az Árpád-fejedelem útja már így is napi szinten be volt dugulva a Margit-hídnál. A villamos belefonása ebbe a képletbe járhatatlanná fogja tenni.
 • Hasonló lehet a Török utca/Frankel Leó környék is, a most is állandó eldugult Török utcában megjelenő villamos nem biztos, hogy át tudja ugorni a dugót…
 • A villamosvonalaktól távolabb eső részeken továbbra is siralmas lesz a tömegközlekedés, erről nem szól a fejlesztés.

Van helyette jobb ötletem? Igen. Íme:

 • Ha már mindenáron össze akarják kötni a villamosvonalakat, akkor a Frankel Leó utcán átvezetném a síneket a Bem térig, ahol a találkozna a parti villamossínekkel. Ez a megoldás tehermentesítené a Margit-hídi csomópontot.(Ez persze nem lehetséges, mivel a koncepció részeként sétálóutcát csináltak a Frankel déli részéből, úgyhogy valaki nagyon nem akarja, hogy arra felé villamos haladjon.) Ez azonban csak a mostaninál picivel lenne jobb.
 • Szerintem a HÉV dél felé történő meghosszabbítása lenne a megoldás – a rakparti villamos felszámolásával. Megállhatna ugyanott, ahol a villamosok, aztán a Rákóczi Lágymányosi-hídnál dobna egy jobbost és a Budafoki út alatt egyre nagyobb tempóban haladna Érd-Alsó felé (Hárostól akár a felszínen is), megoldva így az agglomeráció berántásának problémáját a városba. (Sok-sok P+R parkolóház építésével és bérlettel ingyenes használatával természetesen…) De ezt akár ketté is lehetne törni egy közbülső puffer-állomással, amellyel kevésbé lenne sebezhető ez a jó 50 kilométeres vonal.

Persze, ez egy nagyon költséges projekt lenne ehhez a mostani, a belvárosi úri népeken kívül igazából senkit nem érdeklő apró beruházáson kívül, de meddig kell még ennek a városnak szenvednie és várnia a korrekt tömegközlekedésre?

E sorokat írva jutott eszembe, hogy (csak szerényen!)  írtam én már tömegközlekedési koncepciót ennek a városnak, meg is találtam, 2011-ben, azóta is elérhető, nyilván mindenki leszarja. 😉

Jó olvasni viszont abból a szempontból, hogy szinte ugyanúgy gondolom most is, de rossz olvasni azért, mert nem történt semmi az elmúlt három évben. 😦

Ja, emberek, hallottátok, nemcsak új villamosok, buszok és trolik jönnek 2015-től, de 2016-tól a dugódíj is! Cuki, nemigaz?