4K77

Egy olyan gyöngyszemre bukkantam, amitől még DiZo is megnyalná mind a tíz ujját! Csillagok Háborúja 4K-ban!!! Amatőr rajongók által 4K-ban szkennelt és digitálisan retusált változatban ??? WTF!!!

Háát, nem is tudom.

Szóval, a 4K technológia itt van, még ha a tévéadók nem is közvetítenek 4K-ban, a filmes világba betört a tévék elterjedésével. Más kérdés, hogy összeültetném a mozis és a tévés döntéshozókat egy lakatlan szigeten, amelyet krokodilok és cápák vennének körül, hogy egyezzenek már meg a képarányban, ne szórakozzanak, de ezt most hagyjuk!

Viszont a régi filmekkel kapcsolatosan nem nagyon dúskálunk a 4K paradicsomban. A gond főleg azoknál a filmeknél van, ahol nincs meg az eredeti kópia, csak valamilyen a digitális kor hajnalán készült scan, amiből nagyon nehéz jó minőségű 4K verziót készíteni.

Vannak aztán remek projektek, mint James Cameron Terminátor 2 felújítása, ami kiesik a tévéből, 3D-ben pedig teljesen korrekt, nem az a borzalom, amit manapság 3D-nek mondanak (pl. M:I6).

Meg vannak ezek a jópofa hobbi-projektek, mint a Team Negative 1 (TN1) munkája, amelynek során beszereztek egy eredeti (azaz nem a Special Editionös) 35 mm-es Technicolor kópiát és képkockánként beszkennelték.  Egy képkocka 100 MB-os fájlt eredményezett minden egyes képkocka, ami a 175 000 képkockát számítva 21 TB (terrabájt) helyigényt jelent. Nem árt egy backup sem, plusz még legalább ugyanannyi hely a feldolgozáshoz.

A szkennelés után következett a retusálás (leginkább a karcolások és a kosz eltávolítása), a színkorrekció és a digitális zajcsökkentés. Íme:

 

A készítők maguk is elismerik, hogy a kép néhol rendkívül szemcsés. Ezt én is tapasztalom. Ezt azzal magyarázzák, hogy a filmet annak idején négy különböző filmre (mindegyik Kodak volt :-P) vették fel, a jelenet típusától függően. A trükkfelvételek készítésének technológiája (egymásra vetítették a felvett részleteket) is szemcsésséget okozott.  Nem akarom őket mentegetni, de én emlékszem rá, hogy szemcsés volt a film…

Őszintén szólva a színek is furcsák szerintem, a tévén meglehetősen nehezen sikerült (ha egyáltalán) egy olyan színbeállítást találni, ami elfogadható lenne. Ebből a szempontból az 1080p verzió sokkal nézhetőbb. Egyébként ezt sem vitatják a készítők, de nem azokhoz a kiadásokhoz próbálnak hasonlítani, hanem az eredetihez…

Sokkal inkább tekintik a saját maguk által három éve készített ún. Silver Screen Editiont etalonnak, bár azt egy másolat-kópia másolatáról készítették, de élesítették és a végeredmény színvilágában a nyolcvanas-kilencvenes évek videós kiadványaira.

Itt azonban az eredetihez hasonlatos színek vannak.

A felbontás viszont mindent visz. Az biztos, hogy nagyon hullámzó a képminőség és készséggel elhiszem, hogy ez az alapanyag miatt van, de ahol jó  a képminőség, ott nagyon ott van.

Összefoglalva, különleges példány ez, az eredeti változat 4K-ban!

Ami miatt különösen értékes ez a kikölcsönzött példány nekem, az az, hogy a készítője belerakta a mára már ritkaságnak számító első magyar szinkront is. Ebben a szinkronban Darth Vader Kristóf Tibor hangján szólal meg (ami sokak szerint nem elég rosszfiús, inkább amolyan mesterkélt Shakespeare-i), Luke Skywalker magyar hangja Kassai Károly, aki mára sokkal inkább Steve Carrell szinkronhangja. Leia hercegnőt Bencze Ilona szinkronizálta (ami szerintem nem jó).

A későbbi kiadásoknál újraszinkronizálták és érdekes módon csak Csernák János és Szabó Ottó maradt meg az eredeti csapatból. (Meg persze Bozai József.) Darth Vadert Hollósi Frigyes (rossz döntés), Luke-t Stohl András (jó döntés), Leia-t Kovács Nóra (jó döntés), C-3po-T Maros Gábor (nagyon rossz döntés) szinkronizálta.

Még érdekesebb történelmi adalék, hogy Star Wars első szinkronja 1984-ben készült, a Birodalom Visszavág moziban játszott 1981-es szinkronos változatában egy teljesen meredek verzióval debütált a Star Wars a magyar szinkron a magyar mozikban. Sokaknak mind a mai napig ez “a” Star Wars-szinkron, a többi csak porhintés. Nagy Attila szerintem túljátszott Darth Vadere tekinthető az autentikus rosszfiúnak, a megtestesült Gonosznak.

Ebben a Birodalom-szinkronban Luke-t Szatmári György (?), Han-t Téri Sándor (?), Obi-wan-t Bács Ferenc (hűha) szinkronizálta. Időrendben ezután jött a 84-es SW4 szinkron, majd utána a linkelt oldalon szerintem elveszítették a fonalat, úgyhogy én is. Az világos, hogy a többszöri videókiadások során készült egy olyan változat is, ahol Darth Vadert Kránitz Lajos szinkronizálta (annyira nem volt jó szerintem)…

Ezt a szinkront játszották a moziban, illetve 1984. december 25-én, Karácsony este a Magyar Televízióban, a szinkront a Pannónia Filmstúdió készítette. Ehhez a szinkronváltozathoz fűződik egy ma már igencsak viccesnek tekinthető történet. Ugyanis ezt a bizonyos karácsonyi tévépremiert felkészülten vártam, ugyanis a Videoton Precision 2000 típusú tévénkhez pontosan kompatibilis volt a Videoton kazettás magnó, amit egy ma már vaskosnak nevezhető kábellel összekötve sikerült a filmről hangfelvételt készíteni. Hogy azt hányszor meghallgattuk! Szinte kívülről fújtuk, de még a zenét is. Nem véletlen, hogy ez a rész a kedvencem mind a mai napig, a zenét is beleértve!

Na mindegy, szóval, akit érdekel, szerezze be a 4K77-t, illetve a 4K83-t, a Jedi visszatért, amelyet szintén elkészített a csapat, még számukra is meglepő gyorsasággal, ugyanis annyival jobb minőségű volt a film és a kópia, amit sikerült beszerezni.

A Birodalom Visszavág pedig készül, gondolom előbb-utóbb az is meglesz…

 

Hírdetés

4K77” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: 4K77-83 reflexió | AZso dot net

Hozzászólások lezárva.