A fonódó k. anyját!

Eddig tűrtőztettem magam, hogy hozzászóljak a budai közlekedést megbénító egyik projekttel kapcsolatban, de most már (már most) betelt a pohár. Igazából már az elején is betelt a pohár, de azt mondtam, hogy jó, nem szólok bele, mert tényleg nem értek hozzá, meg ki vagyok én… Legyen ez az (egyébként elég lassú) személyiségfejlődésem egyik kiemelkedő pontja, hogy nem ugatok bele abba, amihez nem értek.

De mostanra tényleg kiverte a biztosítékot ez a Budai Fucking Fonódó Villamos Projekt !

Én már az Árpád-hídon zajló vágányfelújítást sem értettem, hogy miért novemberben kell kezdeni (azt sem, hogy mi tartott rajta két évig, úgy hogy szinte nem is volt tél), de összeszorított szájjal szívtam.

Régen, amikor még szakemberekre bízták az építőipari meg közlekedési beruházásokat, a felújításokat megpróbálták a nyári időszakra összpontosítani. Ennek az az értelme, hogy nyáron a városban nagyságrendekkel kisebb a forgalom, mint iskolaidőben. A munkálatoknak is jót tesz a fagymentes időjárás, a hosszú nappalok.

Egy ideje azonban minden útfelújítás ősszel kezdődik és egyidőben. Ráadásul sokkal tovább tart, mint korábban. És még koncepciótlanabb is, mint korábban.

Emlékeztet egy kicsit az ezredforduló környékén zajló autópálya-felújítási projektekre, ahol a munkafolyamatok között napok teltek el indokolatlanul. Akkoriban elég sokat jártunk az M7-esen, amit ugye elejétől végéig, faltól-falig felújítottak, kiszélesítettek, új sávokkal bővítettek, stb. Egyik hétvégén végigment a terelőbója brigád, kirakták a bójákat. Utána egy héttel jöttek a terelőbeton-brigádok és így tovább. Arról nem is beszélve, hogy sosem láttunk hétvégén megfeszített erővel dolgozó útépítőket. És így visszagondolva, ott is fordítva csinálták, hiszen az M7 ősztől tavaszig ritkán van úgy csúcsra járatva, mint nyáron, de azt mégiscsak nyáron csinálták – teljesen fogalmatlanul.

Ugyanezt látom a mostani fővárosi útfelújítási és építési munkákban. Nekiestek a Budaörsi útnak, mert kell az M4-hez az átjutás az autópálya felől (most azt hagyjuk, hogy mennyivel jobb ez, mint kivinni a budaörsi Auchan parkolójáig a metrót egy-két megállóval és oda építeni egy csomópontot…). OK. De miért novemberben kell ennek nekiesni?

Ráadásul akkor, amikor nekiesnek a BFFVP-nek is, aminek keretében lezárják a rakparti felhajtókat és a Fő utcát kétirányúsítják?

És amikor ezt egy autós portál szóvá teszi, akkor képesek egy ilyen arrogáns választ adni:

A cikkben feltett kérdésükhöz – „Az már inkább, hogy ha egy évre kell ennyire fontos utakat lezárni, akkor azt miért nem nyáron kezdik?” – hozzátesszük, hogy figyelemmel a nyomvonalra, folyamatos és ütemezett útzárakra kell számítani a kivitelezés teljes időszakában, azaz nyáron is. A budai fonódó építése 15 hónapot vesz igénybe. A zárások szempontjából a projekt belső ütemezése a lényeges, nem pedig a projekt kezdete.

Tényleg a gyenge elme menekülési taktikája az arrogáns visszatámadás, ami ráadásul még dilettáns is?

Tényleg el kell magyarázni, hogy azért hülyeség nem nyáron kezdeni, mert

  • novemberben egyre rövidülnek a nappalok (egészen dec. 20-ig ugyebár);
  • gyakrabban eshet az eső (bár ennek az idei év pont ellentmondani látszik);
  • óriási a forgalom.

Ráadásul, ha nem biztosítják a tömegközlekedés átjárhatóságát, elsőbbségét az ilyen területeken, akkor az autósok nem szállnak buszra, hanem kerülőúton közlekednek, máshol is dugókat okozva.

És ehhez jön a tegnapi sokk, amire már tényleg azt mondtam, hogy &&@#&@!, ami a fenti idézetnek megmutatja az ostobaságát és dilletáns mivoltát! Idézet a BKK honlapjáról:

A  Budai fonódó villamoshálózat építéséhez kapcsolódóan 2014. november 24-étől, hétfőtől várhatóan egy hétig a BKK-val szerződött kivitelező a Bem rakpart Batthyány tér és Margit híd közötti szakaszán a H5-ös hévalagút felett burkolatbontást végez. Biztonságtechnikai okokból ebben az időszakban a hév a Batthyány tér és a Margit híd, budai hídfő között hétköznapokon reggel 9 órától egész nap, hétvégén pedig egyáltalán nem közlekedik. Helyettük H5-ös hévpótló buszok szállítják az utasokat. A szerelvények a Margit híd, budai hídfő H és Békásmegyer, illetve Szentendre között közlekednek. A bontási munkálatok reggel 7-től koraestig tartanak, és várhatóan a szokásosnál nagyobb zajjal járnak majd. Ezúton kérjük a Bem rakparton és annak közvetlen környezetében élők türelmét és megértését.

NA! EZÉRT KELL NYÁRON KEZDENI A FELÚJÍTÁSI MUNKÁLATOKAT, KEDVES BKK!

Mert novemberben nem lehet egy metrókapcsolatos HÉV-végállomást leütni a térképről, és beküldeni helyettük az egysávos araszolásba a HÉV-pótló buszokat! 

Nem hiszem el!

(És ott van az idézetben a “várhatóan” szó, ami annyit jelent, hogy lehet, hogy nem fejezik be a hét végéig!)