Podcast-hírek

Már korábban akartam írni, csak elkutyultam ezt a témát. Korábban is írtam a podcastekről, most egy kicsit megint. Két fő témában, egyrészt az appokról, másrészt a mostanában hallgatott/talált podcastekről…

Appok

Miután az IOS8 telepítés kapcsán erősen megingott a bizalmam a Downcastben (konkrétan 1 gigányi helyet foglaltak a memóriából a nem törölt epizódok, miközben nem mutatott semmi), elkezdtem nézelődni.

Először az Instacast nevű alkalmazást próbáltam ki, aztán a gyári Podcasts alkalmazást. Ez utóbbit azzal a célzattal tettem, hogy mivel immár a rendszer része lett, és elvileg alkalmas arra, hogy szinkronizáljon az éppen aktuális lejátszások között, jó ötletnek tűnt. Ezzel persze csak az a gond, hogy gyakorlatilag csak munkába/-ból jövet/menet hallgatom a podcasteket, úgyhogy semmi értelme nincs szinkronizálni. Ráadásul nem is csinálja jól, úgyhogy hamar kiköltöztem. És továbbra sem versenyképes, ami nagy kár, hiszen továbbra is az az elvem, hogy próbálom a gyári appot használni, ha lehet.

Ezután következett az Instacast, ami egy nagyon pöpec kis alkalmazás, de valahogy nem nyerte el a tetszésemet.

Végül újra beröffentettem az Overcast nevű alkalmazás, amelyben a legfőbb ficsőr a szünetek kiszűrése. Mivel a műfajban az élő beszéd elég gyakori, a szereplők néha nagyokat hallgatnak, úgyhogy ez mindenképpen időtakarékos dolog, úgyhogy most ezt használom.

Podcastek

A szokásos podcastjeimen kívül két – nekem – újdonságot szeretnék megemlíteni.

Az egyik a Gombapresszó (www.gombapresszo.hu), amit már láttam korábban is, de egy bohócarc volt az avatarjában, úgyhogy valahogy nem keltette fel az érdeklődésemet. Aztán most valahogy a nyár végén felmerült, hogy kellene még hallgatnivaló, beleszaladtam a Kúppal szembeni averzió c. podcastbe, amit nagyon érdekesnek találtam. Két férfi beszélget egy kocsmában az asztalnál mindenféléről. Nagyon megtetszett, úgyhogy feliratkoztam rá. Aztán néhány néhány hét, talán egy hónap után kiderült, hogy ők a Gombapresszó, csak nevet változtattak egy éve. Aztán most, hogy a Civil Rádió kirúgta őket, visszavették a régi nevüket. Megmondom őszintén, hogy tetszik a két manus beszélgetése, relatív ritkán futnak holtvágányra, kiegyensúlyozott műsort készítenek – immáron ismét Gombapresszó néven. Szerencsére a bohócarc nem tért vissza.

A másik podcast, amit szívesen ajánlok, az a Szín Folt Café, amit négy-öt(?) Nagy-Britanniában élő magyar fiatal készít, jelenleg három rész elfogyasztásán vagyok túl, de nagyon jó hangulatú, pörgős, műsorok voltak eddig. Informatívak és szórakoztatóak. Folyamatosan zárkózok fel…

Majd csinálok ide egy aktuális podcast-listát is, de most nincs hozzá türelmem/időm…