Fotóséta: A Parlament új, 2014-es díszkivilágítása

Hosszú idő után kaptam egy kimenőt (gyengébbek kedvéért: így hívták a katonák körletelhagyási engedélyét, ami fél öttől általában este valameddig (éjfélig?) volt érvényes), úgyhogy becéloztam a Kossuth teret fotózási célzattal.

A sztori egyszerű, 2010-ben 550 millióért cserélték le a Parlament Duna felőli díszkivilágítását, amitől egy kétdimenziós díszletté vált az épület az esti órákra, majd idén tavasszal a tér felújításával egy időben csinálták meg a tér felőli díszkivilágítást. Mondhatni, egész jó lett, bár szerintem túl sárga, elveszi az épület fehér-piros színharmóniáját.

A tér egyébként egyértelműen turistabarát lett, hiszen sokkal szebb, közelebb lehet menni az épülethez, több a látnivaló. Az esti díszkivilágítás szintén jót tett a térnek, szerencsére nincsenek kandelláberek. Az egyetlen tévedés a tér közepére, a főkapuval szembe elhelyezett zászlórúd. Értem én a szimmetriát, meg minden, de az az oszlop akkor is gáz az épület tengelyében. Szerintem a régi helyén volt jó helyen.

 

A fenti kép egyébként arra is jó, hogy megmutassam azt az anomáliát, ami a homlokzaton látható (élőben nem ennyire könnyen észrevehető). Az épület alja sárga, felette egy fehérebb szint, felette az oromzat már majdnem kékes. És tényleg ilyen, nem a fényképezőgép őrült meg. Ez szerintem elég nagy baki, talán a fényforrások tervszerű cseréjénél korrigálják ezt a színbakit (ha az egyáltalán).

Csináltam még fényképet a távolban várakozó, régi/új Kossuth-szoborcsoportról, amelynek főalakja már nem árválkodik, de társai a bajban becsomagolva várják a tavaszt (vagy mást), míg a szoborcsoport nem látszó hátsó fertálya még inkább egy feltáró műtét helyszínéhez hasonlít. Mondjuk a szoborcsoport mögötti házban lakóknak sem a függöny az erősségük…

Az Andrássy szobornak se híre, se hamva, szanaszét hagyott szerszámok között nem nagyon mutat fejlődést a szobor talapzata (sem), talán csak készen lesz egyszer…

Összességében azt tudom mondani, hogy sokkal jobb a díszkivilágítás, mint a korábbi semmi, apróbb malőrökkel…

Búcsúzzunk egy hibátlan kupolával:

Fényképek “rendes” fényképezőgéppel”, állványról: https://www.flickr.com/photos/azso/sets/72157646955559573/

Ez volt az új iPhone 6 első éles bevetése, a körülményekhez képest elég jól teljesített.

Fényképek iPhone-val: https://www.flickr.com/photos/azso/sets/72157649223598406