Ájfón Ten Ex (Meksz)

Mivel a Facebook bedobta, hogy tavaly is nyilatkoztam az új iPhone-okkal kapcsolatban, idén is dobhatok pár bekezdést szubjektum jelleggel.

Bejelentették tehát az idei modelleket, ami ugye egy kisebb sasszé lett, hiszen eddig a páratlan évek voltak az “S” modellek évei, de a tavalyi modellszámozási anomália után most jöttek az S-ek, az XS és az XSMax. Az X az a tíz ugyebár, tehát a tizes ájfón utódja a TízEss – világos.

Kihaltak a gombos modellek, tehát véget ért a Jobs-éra mindent egy gombbal öröksége, mostantól jöhetnek a gomb nélküli gesztcsör bulik… Nem biztos, hogy ez annyira jó szerintem, de mindegy.

Ezzel kimúlt a TouchID is, ami szerintem jó volt. Érthetetlen, hogy miért nem tudták a kijelzőbe integrálni (másoknak sikerült).

A noccs viszont mostantól mindenhol ott van.

Ami jó, hogy a sima XS is dupla kamerával rendelkezik, vagyis nem kell tepsit venni ahhoz, hogy jó minőségű fényképeket készítsünk. Viszont nagyító és power bank alighanem mégis kell hozzá. Cserébe még talán befér a farmerzsebbe.

Az XR a szegény ember ájfonjának szánt modell egy halálraítélt kategória. Az ájfon-vásárlók eléggé sznobok ahhoz, hogy inkább a mostanihoz megtévesztésig hasonló tizest vegyenek, vagy akkor inkább nyolcast, de nem az aktuális és leratyizott XR-t. Pedig nem olyan rossz az, csak annyira nem is jó.

De a tavalyi modellekkel sincs semmi baj, megállják a helyüket még évekig…

Ami a probléma, az az ár, ami minden eddigi értéket meghaladt. Olyan ez, mint amikor a forrásban lévő vízbe beledobnak egy békát (disclaimer: a blog írása közben egy állat sem sérült meg (beleértve a szerzőt sem)), az pedig kiugrik a vízből. Ha viszont hideg vízbe teszed és melegíted, akkor lassan, de biztosan békaleves lesz belőle.

Így forralgatja évek óta az Apple is az iPhone-tábort. Lassan kész a leves is.

Nyilván megvan az oka ennek. Az egyik ilyen alighanem a kognitív disszonancia, ami uralja az Apple termékek használóit. Eszükbe sem jut, hogy létezik más is az Apple-galaxison kívül.

Azt lehet vitatni, hogy ez miért van így; mármint valóban nincs az Apple-élményhez még csak hasonló sem a világon. Az viszont biztos, hogy az a tény, hogy miért nem használ még mindenki Apple-terméket, azzal biztosan magyarázható, hogy iszonyat drága. Nagyon-nagyon nagyon-nagyon drága.

iphonexs

Annyi pénzért, amennyit egy új iPhone XS-ért le kell szurkolni, annyiért egy becsületes és felelős szülő vásárol a gyermekének egy korrekt laptopot és egy elfogadható mobil is belefér esetleg…

aqua

És ez így még mindig csak 389 800 Ft, hol van a csúcsmodell, ami akkor is csak egy telefon, ha mások ennyiért autót vesznek…

Szerintem ez átüti az érzékenységi küszöböt már. Elgondolkodtató, hogy vajon egy Huawei vagy Samsung csúcsmodell (egy OnePlus-ról vagy Xiaomi-ról nem is beszélve) vajon tényleg annyival rosszabb-e, mint amennyivel kevesebbe kerül? Alighanem nem.

Tudni kell, hogy az Apple jelen pillanatban már nagyrészt egy telefon-gyártó. A telefon-üzletághoz képest mind a tablet, de furcsa módon még a méregdrága (túlárazott és -értékelt) laptop-üzletág is elenyésző részt képvisel mind a cég árbevételéből, mind a hasznából.

Nyilván (de nem biztosan) értenek hozzá, hogy belőjék úgy a termékek árát és ár/szolgáltatás arányát, hogy nagyon jól éljenek belőle. Ebben jobbak bárkinél. De nem tévedhetetlenek. Elég egy-két rossz húzás, és a piac elpártolhat, főleg, mivel minden igyekezetük ellenére nem tudják az iPhone-használókat a számítógépes-platformjukra csábítani (különböző okokból nyilván). Akit viszont nem szippant be az ökoszisztéma, az sokkal hamarabb válthat akár platformot is.

Nálam is rezeghet a léc, bár eddig mindig kitartottam a cég mellett (ez ilyen, a természetemből is adódó kognitív disszonancia-szerűség), de eljöhet az a pillanat,

  • amikor a használt appok nem kötnek az Apple-höz (ezen már túl vagyunk)
  • amikor a konkurrencia legalább olyan jó, ha nem jobb kamerákkal küldi versenybe modelljeit (pipa);
  • amikor az ár elér egy olyan szintet, ahol már nem tudok játékban maradni.

Talán most jött el? Nem tudom.

Meglátjuk.