Ájfón Ten Ex (Meksz)

Mivel a Facebook bedobta, hogy tavaly is nyilatkoztam az új iPhone-okkal kapcsolatban, idén is dobhatok pár bekezdést szubjektum jelleggel.

Bejelentették tehát az idei modelleket, ami ugye egy kisebb sasszé lett, hiszen eddig a páratlan évek voltak az “S” modellek évei, de a tavalyi modellszámozási anomália után most jöttek az S-ek, az XS és az XSMax. Az X az a tíz ugyebár, tehát a tizes ájfón utódja a TízEss – világos.

Kihaltak a gombos modellek, tehát véget ért a Jobs-éra mindent egy gombbal öröksége, mostantól jöhetnek a gomb nélküli gesztcsör bulik… Nem biztos, hogy ez annyira jó szerintem, de mindegy.

Ezzel kimúlt a TouchID is, ami szerintem jó volt. Érthetetlen, hogy miért nem tudták a kijelzőbe integrálni (másoknak sikerült).

A noccs viszont mostantól mindenhol ott van.

Ami jó, hogy a sima XS is dupla kamerával rendelkezik, vagyis nem kell tepsit venni ahhoz, hogy jó minőségű fényképeket készítsünk. Viszont nagyító és power bank alighanem mégis kell hozzá. Cserébe még talán befér a farmerzsebbe.

Az XR a szegény ember ájfonjának szánt modell egy halálraítélt kategória. Az ájfon-vásárlók eléggé sznobok ahhoz, hogy inkább a mostanihoz megtévesztésig hasonló tizest vegyenek, vagy akkor inkább nyolcast, de nem az aktuális és leratyizott XR-t. Pedig nem olyan rossz az, csak annyira nem is jó.

De a tavalyi modellekkel sincs semmi baj, megállják a helyüket még évekig…

Ami a probléma, az az ár, ami minden eddigi értéket meghaladt. Olyan ez, mint amikor a forrásban lévő vízbe beledobnak egy békát (disclaimer: a blog írása közben egy állat sem sérült meg (beleértve a szerzőt sem)), az pedig kiugrik a vízből. Ha viszont hideg vízbe teszed és melegíted, akkor lassan, de biztosan békaleves lesz belőle.

Így forralgatja évek óta az Apple is az iPhone-tábort. Lassan kész a leves is.

Nyilván megvan az oka ennek. Az egyik ilyen alighanem a kognitív disszonancia, ami uralja az Apple termékek használóit. Eszükbe sem jut, hogy létezik más is az Apple-galaxison kívül.

Azt lehet vitatni, hogy ez miért van így; mármint valóban nincs az Apple-élményhez még csak hasonló sem a világon. Az viszont biztos, hogy az a tény, hogy miért nem használ még mindenki Apple-terméket, azzal biztosan magyarázható, hogy iszonyat drága. Nagyon-nagyon nagyon-nagyon drága.

iphonexs

Annyi pénzért, amennyit egy új iPhone XS-ért le kell szurkolni, annyiért egy becsületes és felelős szülő vásárol a gyermekének egy korrekt laptopot és egy elfogadható mobil is belefér esetleg…

aqua

És ez így még mindig csak 389 800 Ft, hol van a csúcsmodell, ami akkor is csak egy telefon, ha mások ennyiért autót vesznek…

Szerintem ez átüti az érzékenységi küszöböt már. Elgondolkodtató, hogy vajon egy Huawei vagy Samsung csúcsmodell (egy OnePlus-ról vagy Xiaomi-ról nem is beszélve) vajon tényleg annyival rosszabb-e, mint amennyivel kevesebbe kerül? Alighanem nem.

Tudni kell, hogy az Apple jelen pillanatban már nagyrészt egy telefon-gyártó. A telefon-üzletághoz képest mind a tablet, de furcsa módon még a méregdrága (túlárazott és -értékelt) laptop-üzletág is elenyésző részt képvisel mind a cég árbevételéből, mind a hasznából.

Nyilván (de nem biztosan) értenek hozzá, hogy belőjék úgy a termékek árát és ár/szolgáltatás arányát, hogy nagyon jól éljenek belőle. Ebben jobbak bárkinél. De nem tévedhetetlenek. Elég egy-két rossz húzás, és a piac elpártolhat, főleg, mivel minden igyekezetük ellenére nem tudják az iPhone-használókat a számítógépes-platformjukra csábítani (különböző okokból nyilván). Akit viszont nem szippant be az ökoszisztéma, az sokkal hamarabb válthat akár platformot is.

Nálam is rezeghet a léc, bár eddig mindig kitartottam a cég mellett (ez ilyen, a természetemből is adódó kognitív disszonancia-szerűség), de eljöhet az a pillanat,

  • amikor a használt appok nem kötnek az Apple-höz (ezen már túl vagyunk)
  • amikor a konkurrencia legalább olyan jó, ha nem jobb kamerákkal küldi versenybe modelljeit (pipa);
  • amikor az ár elér egy olyan szintet, ahol már nem tudok játékban maradni.

Talán most jött el? Nem tudom.

Meglátjuk.

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.