Mit hozott a Jézuska?

Na mit?

Szóval, az őszi szezonban kétszer vagy háromszor jártam úgy, hogy az egész napos túráinkon kimerült a telefon jóval a nap vége előtt. Ennek nyilván az volt az oka, hogy a gimbalon egyensúlyozó telefon be van kapcsolva, úgyhogy másfél óránál többet elég nehezen visel a telefon.

Persze, a gimbalon van egy USB-port, amin keresztül lehet tölteni a telefont, ezzel azonban csak két probléma van. Egyrészt ki hord magával töltőkábelt az erdőben? Másrészt lemeríti a gimbalt, harmadrészt pedig egy lengedező kábel az erdőben kifejezetten képes jelentős anyagi kár okozására, ha mondjuk beleakad egy ágba és lerántja a telefont, vagy széttépi a csatlakozót…

Szóval, akkor mi legyen?

Irány a net, hogy mi erre a megoldás! Az iPhone 12-13 egyértelműen kreatív újítása a Magsafe töltő. Ez egy standard Chi-töltő, ami olyan erős mágnesekkel van körbevéve, hogy a kompatibilis eszközök oda tudják ragasztani magukat a telefonhoz. Lehet ilyen töltőt, autós töltőt, irattartót, powerbank-et, akármit venni. Rengeteg ilyen kiegészítő van, vannak hasznosak, praktikusak, és kevésbé azok is.

Az autóba vettem is egy ilyen töltőt és amilyen szerencsém van (ez nem volt tudatos), még a megsemmisült iPhone 12 mini utódjára vásárolt új Pitaka-tok is MagSafe-kompatibilis, úgyhogy az autóban sincs ilyen gond.

A töltésre egyértelműen a kategória királya az Apple saját Magsafe töltője, aminek számos előnye van:

 • teljes ökoszisztéma-integritás (ez sok influenszer szerint übereli az összes hátrányát);
 • bedugva 15W-val tölti a telefont, amit semmi más nem tud;
 • Apple-dizájn.

Az elsőre azt mondom, hogy vitathatatlan, a második azért elég LOL.

A hátrányai viszont nagyon szembetűnőek:

 • kicsi a teljesítménye (az iPhone minit is csak 80 százalékra tölti);
 • Lightning csatlakozó (ez véleményes).
 • a fentiek alapján az ár/érték aránya siralmas: drága és nem még csak fel sem tölti a telefont. Igaz, amíg tölti, addig hasít, de mit ér az ember egy kimerült powerbankkel az erdő közepén?

Szóval, ebben az esetben úgy döntöttem, hogy elfordulok az Apple koordináta-rendszerétől és megnézem, mik a lehetőségek. Szinte minden jutyúber az Anker 5000, a mophie és ezeken kívül mindenféle ebayes meg aliexpress-es egyebeken akad el. Igaz, ennek az is az oka, hogy ezeket az Apple Magsafe Battery megjelenése idején gyűjtötték össze.

Őszintén szólva ezek az első körben konkurrensnek állított termékek nem ütik meg a mércét. Egyszerűen otrombák és rondák. Sajnos el kell ismernem, hogy az Apple ezeket simán verte pusztán az integráltsággal.

Aztán megláttam egy későbbi videót, amelyben nem azt az Anker modellt mutatják be, amit mindenhol (mennyire szánalmas, amikor egy termék megjelenése idején elárasztja a Youtube-t a népszerű, néha hozzá-egyáltalán-nem-értő jutyúberek termékbemutatója) látni, hanem a Mag Go 622-t.

Mivel nem voltam regisztrálva (illetve voltam, csak olyan régen regisztráltam, hogy nem is tudtam róla), gyorsan frissítettem az Amazon profilomat és meg is rendeltem, hogy Karácsonyra ideérjen. Mert annyira jónak tűnik:

 • formás, praktikus, elegáns dizájn (beleértve a kis méretet);
 • 5000 mAh, vagyis az iPhone Pro-t is feltölti (ami 4352 mAh);
 • mutatja a töltöttséget;
 • ki-be kapcsolható;
 • MagSafe kompatibilis, elég erős a tapadás.

Ezt hozta a Jézuska.

Egyelőre nagyon elégedett vagyok vele.

A use case egyértelmű, ha egy túrán a délelőtti menet után ebéd közben a kis powerbank feltölti a telefont, akkor máris nyertünk vele. Vész esetén meg mindig ott a gimbal.

Boldog Karácsonyt!