Transzzsírsavak

Az SG.hu érdekes cikket közöl az ún. transzzsírsavakról. Megmondom őszintén, én sosem hallottam ezekről korábban. Íme egy idézet, miről is van szó.

A transzzsírsavakat a telített zsírok kiváltására találták ki. Előállításánál a növényi olajokat hidrogénnel elegyítik, majd rendkívül magas hőmérsékletre hevítik. Az olaj molekulái ennek hatására hidrogént kötnek magukhoz, ebből jön létre ez a természetben nem létező vegyület, a transzzsírsav, ami halmazállapotát tekintve sem emlékeztet már az olajra ugyanis megszilárdul, és jól kenhető margarin lesz belőle. Árát és eltarthatóságát tekintve is kedvezőbb, ami az ezzel készült ételekre is jellemző. Sokkal ropogósabbá és ízletesebbé teszi például a chipseket, így nem csoda ha az élelmiszeripar egyik legkedveltebb elegyévé nőtte ki magát. A gond azonban ott kezdődik, hogy mivel ezek a zsírsavak a természetben nem léteznek, ezért a szervezetnek is jóval nehezebb feldolgozni azokat mint állati vagy növényi megfelelőjüket, ahogy ezt a fenti tanulmány immár bizonyítékokkal is alátámasztotta.

Az említett tanulmány során majmokat tápláltak úgy, hogy a szükséges napi kalóriaszintet vitték be, az egyik csoport rendes ételt, a másik transzzsírsavast kapott. A rendes ételt evők 1.8%-kal híztak, míg a transzosok 7.2 %-vel, ráadásul nagyrészt hasi zsírpárnák alakultak ki…