Keveset ne lopjál

Avagy csak sokat. Az eset:

a szentesi kórház sebészeti osztályának korábbi vezetõjét június 16-án jogerõsen három év börtönre ítélték, mert több mint kétszáz alkalommal végzett külföldi betegeken mûtéti beavatkozást pénzbeli ellenszolgáltatásért úgy, hogy azokat sürgõsségi ellátásként jelentette és ezzel több mint 65 millió forint kárt okozott az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak.

A teljes szöveg itt olvasható: http://index.hu/politika/bulvar/szentesi1113/ A lényeg: A köztársasági elnök enyhítette a büntetését a jogerõsen elítélt orvosoknak, azt a kérvényt, amelyben az elítélt orvosok érdekében csaknem hatezer aláírást gyûjtöttek a városban és környékén élõ emberek, mert úgy látták, annak ellenére, hogy az ügy jogi részleteit nem ismerik, szentesi lakosként, a kórház volt betegeként ismerik az érintett orvosok példaértékû szakmai tevékenységét, emberségét és biztosak abban, hogy nem akartak kárt okozni. Nos, úgy tûnik, ha keveset lopsz, vagy csak egy csóró, pititolvaj vagy, akkor mindig belebuksz, ha pedig nagymenõ orvos vagy, aki a bíróság által bizonyítottan (vagyis nincs már ok az ártatlanság vélelmével foglalkozni) csal és kárt okoz az államnak, az mindig kap egy kis könnyítést. A neten is széles a felháborodás, akár kezdve dörmögõ posztjától folytatva Tóta W. írásáig, széles véleményspektrumban

tocsoghatunk térdig…. A hozzászólásokból (érdemes végigolvasni õket) két jellemzõ attitûd rajzolódik ki. Az egyik az, aki elítéli a lopást és ezzel egyidõben elítéli azt, hogy Sólyom László kegyelmet gyakorolt. A másik az, aki bocsánatos bûnnek tartja, hogy valaki kárt okoz a munkájában az államnak és erkölcsrõl beszél (vagyis biztos azért verte át az államot, hogy kedvezzen a sok szerencsétlennek, akikkel az állam annyira rosszul bánik)… Hát, csak azt mondom, legyél valaki és lopjál sokat!