Mellény para

A Gazdasági Minisztérium ezen a héten arról szavaztatja a honlapjának látogatóit, hogy “Egyetért-e azzal, hogy lakott területen kívül az úttesten közlekedõ vagy az úttesten tartózkodó gyalogosok és kerékpárosok számára kötelezõ legyen a fényvisszaverõ mellény használata?”.

(Jó ötlet, én is mindjárt beindítom!)

Kiváncsi vagyok az eredményre. A háttérben értelemszerûen két érdekcsoport véleménye ütközik. Egyrészt a GM (legalábbis én úgy érzem) nem szeretné bevezetni, vagy csak nagyon korlátozott mértékben (éjszaka és/vagy lakott területen kívül (de inkább és)) (errõl lehet olvasni a Népszabadság cikkében ), míg a rendõrség mindenképpen a teljeskörû használat mellett tenné le voksát, függetlenül attól, ettõl várva a kerékpárosok sérelmére bekövetkezett balesetek számának csökkenését.

Jó gondolat is, meg nem is.
Egyrészt, Magyarországon nyáron nem ritka a 35-40 fok, ilyen hõtartományban gyilkosság felvetetni valakivel egy gumiruhát fényes nappal. Ettõl nem lesz a baleset sem kevesebb. Másrészt, a magyar átlagkerékpáros nem a számonkérhetõ városi bringások “kritikus tömege”, hanem Mari néni a szõlõbõl hazafelé vagy Pista bácsi az esti törköly-party után hazafelé részegen. (Ezúton is elnézést minden Mari nénitõl és Pista bácsitól, aki nem ilyen.)

Velük csak egy gond van. Úgysem fogják felvenni a mellényt, mert nem is lesz nekik. Mint ahogy a lámpát sem használják, még ha van is nekik.

Aztán, mi van akkor, ha felveszek egy hátizsákot a mellényre (azonkívül, hogy garantáltan türdõgyulladást kapok)? Látszik? Nem.

Miért nem lehet a nyugati példákat átvenni, azaz fényvisszaverõ csíkokat alkalmazni, vagy a ruházatot ellátni valamilyen fényvisszaverõ csíkkal (ahogy a képen látható jókedvû fresnoi (California) srácokon is látható…)???

És ha már a láthatósági mellény kötelezõ lesz, akkor például a bukósisak használata miért nem?
Nem egyszerû dolgok ezek…

Szavazzatok hát, hátha számít valamit…