Hajléktalanok Párizsban

Egyik gyalogtúránkra menet a kocsiban beszélgettünk, amikor Szabi elmesélte friss párizsi útjának élményeit. Az egyik kapcsolat a magyar valósághoz az volt, hogy elmondása szerint a párizsi hajléktalanok a kedvenc sportáruházunk, a Decathlon által forgalmazott Quechua sátrakban tengeti napjait a Szajna partján. Nos, a hír igaz, de…
Felkeltette érdeklõdésemet a dolog, csak eddig nem volt kedvem utánanézni. A HVG két különbözõ számában is szerepelt egy-egy fotó valami kapcsán az eseményrõl, úgyhogy rövid keresgélés után rátaláltam a neten, hogy mirõl van is szó tulajdonképpen.

A New York Times online kiadásában megjelent cikk és a Flickr képei alapján.

A St. Martin csatorna partján töltötték a szilveszteri bulit több százan. A Don Quijote Gyermekei elnevezésû karitatív szervezet a csatorna partján felállított sátortáborral próbálta felhívni a figyelmet a párizsi hajléktalan-helyzet rendezetlen voltára. A lakók egy része azonban nem hajléktalan volt, hanem a szervezet aktivistái, akik így próbálták felhívni a figyelmet arra, hogy az egyébként magas színvonalú szociális ellátórendszerérõl ismert Franciaországban Párizsban 86 000 fõt tartottak nyilván bejelentett lakcím nélkül (kvázi hajléktalanként), amely szám egyébként azonos Los Angeles hajléktalanjainak számával.

A rendezvény nagy médiavisszhangot kapott, amivel elérte célját, így Chirac elnök újévi beszédében is felszólította a kormányzatot, hogy próbáljon tenni valamit a hajléktalanok fedél alá juttatásáért.

A csatorna a bourgeois bohemian (röviden Bobo) negyedben található, még Napoleon építtette azért, hogy friss ivóvízzel lássa el a várost. A csatorna partján 250 sátrat állítottak fel, amelyekben bárki eltölthet pár napot. A sátrak folyamatosan tele vannak. Az akció azóta követõkre talált Orleans, Toulouse és Lyon városában is, és a politikusok is felismerték már az erejét.

Párizs polgármestere mellett több pártvezetõ és mindkét elnökjelölt, Nicholas Sarkozy és Segolene Royal is támogatja és aláírta a petíciót, amely a lakhatási kérdések megoldását sürgeti.