Valami bűzlik Osztrákiában

Itt van Schengen! Éljen-éljen! Végre eltűnnek a határok, legalábbis az EU felé. Az egyértelmű nyertesei ennek a szlovák határ menti települések. Trianon hatásai eltűnhetnek (10-20 év múlva), a régen megszakított kapcsolatok újra összefonódhatnak. Nyugat felé (az egykori példakép Ausztria felé tekintve azonban bárhogy nézelődök, azt gondolom, ezeknek meg mi bajuk?

Nem örülnek a schengeni határnyitásnak. Míg magyar oldalról a miniszterelnök és néhány miniszter ment sorompót leszerelni és ünnepelni, osztrák részről küldtek egy hivatalnokot, aki ezzel bekerül a történelemkönyvekbe. Erik Buxbaum for president, éljen-éljen!

Ja, odalett a végvár státusz? Odalett a romantikázzon a legkeletibb nyugaton? Nem kell majd a fanyar pannon boruk senkinek? Hát, ilyen az élet. Mesterségesen gerjesztett dolgok voltak ezek, a történelem most helyretette ezeket. De valami akkor sem stimmel velük. A határra behajtani tilos táblákat tesznek (és abban biztos lehet mindenki, hogy ott lesz finánc, aki megbüntesse a renitens kelet-ojrópai betyárokat), Szentgotthárd mellé szemétégetőt terveznek (közvetlenül a határra, aminek füstjét az uralkodó szélirány a városba fújja),  leszállítják a vonatról a hozzájuk pénzt költeni igyekvő utasokat, mert náluk csak annyian lehetnek a vonaton, ahány ülőhely van, évek óta habzik a Rába és a vizébe százezerszeres a sószint, és még sorolhatnám. Mi bajuk ezeknek?

Lehet, hogy félreismertük őket? Lehet, hogy a kifelé vetített precizitásuk, szigoruk, gondosságuk csak a telekhatárig ér, utána lehet büdös a kanális és szmogos a levegő? Lehet, hogy Európa legképmutatóbb országa a nyugati szomszédunk? Sajnálnám, ha így lenne.

Mindenesetre én már alig várom, hogy Románia is csatlakozzon a schengeni országokhoz, mert a határnyitás ösztönzőleg hat a korábbi elszigetelt határvidékekre, új lehetőségeket, munkahelyeket és értéket teremt. Közelebb hozza az embereket és élhetőbbé teszi a világot!

Valami bűzlik Osztrákiában” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. Abban egyetértek veled hogy valami bajuk van velünk, de azért ha a helyükbe képzeled magad, szerintem valahol érthető az aggodalmuk! Én sem biztos hogy ujjongani fogok amikor majd egyszer Ukrajna felé a határokat megnyitják, és jöhetnek-mehetnek az emberek stb. Nem tartom magam konzervatívnak, de megértem a félelmüket. Az az ország amit eddig elenőrizni tudtak a határon, most szabad utat kap, “ellenőrzés nélkül”…

Hozzászólások lezárva.