Autóvásárlás: járulékos költségek

Lássuk, milyen járulékos költségekkel jár az autóvásárlás. Vannak hasznos és vannak feleslegesnek tűnő tételek. Tekintsük át, mik is ezek!

1. Átvizsgálás (nem kötelező, de hasznos)

Elsősorban márkaszervizek csinálnak ilyet. Az olcsóbb csak átnézésből áll, a drágább futómű- és fék-vizsgálatot is, és van olyan is, amelynek végén az ember kap egy irányárat, amennyit az autó szerintük ér. Célszerű egy ilyennek alávetni az autót, mielőtt még nem késő kihátrálni az üzletből. Ára: 10.740.- Ft

2. Eredetiségvizsgálat (kötelező)

Hívni kell egy embert, aki lefotózza az autó alvázszámát, rendszámát és motorszámát. Megállapítja, hogy az azonosítójelek sérültek-e és az autó körözés alatt áll-e. Az ember nem mondhatja meg az eredményt, de ha valami olyat talál, hamar befordulnak a rendőrök a sarkon (hallott már valaki ilyen sztoriról?). A dokumentumot nem adja oda, okmányirodai kézbesítést kell kérni, ahová elektronikusan juttatják el és ott nyomtatják ki. Ára: 18.500.- Ft

3. Gépjármű vagyonszerzési illeték (kötelező)

Ezt az okmányirodában kell befizetni abban az esetben, ha rendelkezik házipénztárral. Ha nem, akkor be kell szerezni előre a sárga csekket és postán feladni. 1800 köbcentiig 18.- Ft/cm3 , felette pedig 24 Ft/cm3 . Ezt persze úgy kell érteni, hogy amennyiben a hengerűrtartalom 1800 köbcenti felett van, akkor minden köbcenti 24.- Ft. Jól ki van találva. Bár az autóval kapcsolatos nyilvántartási munka ugyanannyi, de ha van pénzed nagy motorra, sok benzinre, akkor még levesznek rólad egyszer egy kisebb összeget, hogy megemlegesd! Ára: 47.952.- Ft

4. Törzskönyv és forgalmi (kötelező)

A két dokumentum kiállítása 6-6 ezer forintba kerül. Befizetése házipénztárba vagy csekken lehetséges. Ára: 12.000.- Ft

5. A0 Kötelező felelősségbiztosítás (kötelező)

Párhuzamos üzemeltetés esetén csak A0 kategóriájú biztosítást lehet kötni a második autóra, úgyhogy ez esetünkben kb. húszezer forinttal több, mintha saját kategóriánkban járnánk. Ára: 29.775.- Ft.

Ennyit kell tehát hozzáadni a vételárhoz, mielőtt elviszi az ember az iratait az okmányirodába.

Autóvásárlás: járulékos költségek” bejegyzéshez ozzászólás

 1. Hello!

  Valaki tudna segíteni?Vásárolok egy autót 1m ftért.Annak az átírási költsége, forgalmi,súlyadó, biztosítás,eredetiségvizsgálata,forgalmi,törzskönyv,vagyonszerzési illeték mennyibe fog kerülni?1996-os a kocsi, 1500 valahány ccm-es 135 lovas.
  Valaki!
  Please!
  Köszönöm!
  e-mail címem:edybaby@citromail.hu

 2. Vagyonszerzési illeték/átírási költség: 18 Ft/cm3
  Forgalmi : 6000.-
  Törzskönyv: 6000.-
  Súlyadó nincs, teljesítményadó van, jogszabályban leírva. 160 Ft/kW
  Eredetiségvizsgálat 18.500.-
  Biztosítás: http://www.netrisk.hu – kalkuláltass magadnak…

  Érdekes, de pont a vételár az, ami senkit nem érdekel, azt nem veszi egyik díj sem figyelembe. Nyilván a kamuszerződések meggátlása érdekében.

 3. A vételárat a SZJA törvény veszi figyelembe, ingó vagyontárgy értékesítéséből származó jövedelem címén. Kamuszerződésnek igen is van tere! :)))

 4. Hoppá, mindig tanulok valami újat! Mondjuk mentségemre szolgáljon, hogy még sosem adtam el autót, csak vettem… 😦

 5. Szia,
  Tudsz-е valamit arról, hogy mi van, ha külföldi az illető?… mondjuk vegyük példának a fenti egy millás kocsit. Úgy értem, változik-e valami?
  Hogy konkrét legyek – nem értek a magyarországi bürökráciához- Kecskeméten van egy tart. engedélyem (bár nagyon ritkán vagyok ott – nemzeti vízum), megtetszik egy kocsi Ózdon, meglátogatom… innen kezdve mi a tehendő? Hova menjek, kinek fizessek, stb…. Előre is köszi, bármelyik szeletére is tudsz választ adni a fenti kérdéssorozatnak!
  Üdv,
  Zoli

 6. Üdvözletem mindenkinek, Sziasztok!

  Annyit szeretnék megtudni, hogy amennyiben jövedelemmel nem rendelkezem, tehát egyéb állami juttatásból összespórolt és fekete melóból összepecázott pénzecskémből veszek egy autót max:150 000 Ft-ból (sokáig tart az államtól ennyit összegyűjteni és megtöbbet melózni egyetemista fejjel), akkor tartozom-e az én imádott Hazámnak ill. az apech-nak bármiféle bevallással, adóval az első körben föntebb pár enter-rel letárgyalt dolgokon kívül, vagy sem.

  Tudom nem ide tartozik, de úgy gondolom megragadok minden alkalmat ahhoz hogy álmaim autójához jussak. Ha valakinek bármiféle tudomása van Budapest és Érd 60-70-km-es körzetében egy bevállalható (gondolok itt arra, hogy övé és még nem tette tönkre az idegeit, vagy biztos infó, ismerős) , de tényleg csak őszintén normális autóról az a személy legyen olyan szíves és írjon ide valamit. (Az igazán nagy álmom egy I Golf lenne, mint sok más férfinek:P)
  Azt hiszem értelmes ember vagyok, havi 20-25 ezrem mindig van a kocsira és lassú, de aprólékos felújításon álmodozom, így hát megígérem, hogy nem szétrúgni kell, hanem autózni, és mivel gépészmérnöknek készülök, megőrülök a gépekért és az autókért, így hát biztos lehet abban, hogy nagy becsben lesz tartva akár egy nő.

  Előre is köszönök mindent!

  • Hello, bocs a kései reagálásért!
   Attól tartok, sajnos elkerülhetetlen az adók és illetékek megfizetése, ha azt akarod, hogy a neveden legyen az autó.

   Egy autó vásárlásakor, főleg egy öreg, használt autó vásárlásakor, az autó vételára majdhogynem a legkisebb tétel. Lehet, hogy többe kerül az átírás, a sürgős hibák kijavítása.

   Nekem anno volt egy öreg Citroen BX-em, de egy nagyobb autó kellett, ezért akár ingyen is odaadtuk volna valakinek (rokonnak, ismerősnek). Az autóra akkor is kellett volna kb. 150 000 forintot költeni (a hidraullikacsöveket kellett volna kicserélni, némi karosszériás melóval egyetemben), amit végül senki sem vállalt, úgyhogy a jó öreg Citrony ment a bontóba.

   Persze felmerülhet, hogy esetleg nem íratod át, de ezt a hatóság nem nagyon szereti. A régi tulajok általában bejelentik az eladást, mert nem szeretnék, hogy a nevükre jöjjön büntetést gyorshajtásért, parkolási bírság, stb., úgyhogy ha elmulasztod átíratni az autót, akkor a hatóság kivonja a forgalomból a járművet. Egy öreg járgányt pedig nem egy sima ügy újra forgalomba helyeztetni.

Hozzászólások lezárva.