ASUS Help(?)desk

Nos, nem titok, hogy a munkahelyemen a hardvereszközök egy része a fenti gyártó termékeiből áll. El kell azonban mondanom, hogy magánemberként egészen egyszerűen elképzelhetetlennek tartanám, hogy mondjuk ASUS notebookot vegyek (e sorokat egy HP Compaq-on gépelem, úgyhogy remélem, megbecsüli magát). A tovább után el is mondom, miért! Homárba illő történet következik…Szóval, azt tudni kell, hogy az ASUS-nak több évnyi magyarországi disztribúció és szervizszolgáltatás után valamikor egy-két évvel ezelőtt megszűnt a magyarországi garanciális szervize. Ha valakinek valami baja van a masinájával (a meghibásodási arány nálunk egyébként egész jónak tekinthető), akkor felhívja az ASUS magyar telefonszámát (ami természetesen nem derül ki, hogy kinél csörög), a5 505-4561-t, ahol elrebegheti a bánatát. Az esetek többségében ez végülis csak egy formaság, hiszen utána meg kell látogatni az asus.hu honlapot, ahol egy rma elnevezésű (ki tudja, vajon minek a rövidítése lehet) űrlapot kell kitölteni.

Ezután jön a futár és elviszi a garanciális masinát ingyen, míg a nem garanciális masinát 78 eurós áron Csehországba, hogy ott megcsinálják. Miután megjavították, vissza is hozza. Házhoz. Kényelmes, az nem vitás.

Csakhogy, mivel az ember nem kerül közvetlen kapcsolatba a javításhoz is értő emberrel, ez az egész körülményes, hosszadalmas. És mi van akkor, ha nem sikerül a javítás?

November vége óta van Magyarországon ASUS garanciális szerviz, amely azonban nem foglalkozik prémium kategóriás notebookok szervizelésével, csak a memória, hdd és hasonló, egyszerűen, cserével javítható alkatrészek “garanciális szervizelésével” = cseréjével. 

Esetünkben persze egy éppenhogycsak kétéves U5F típusú notebook-ról volt szó, amelyre, bár két év garancia jár, hat nappal a garancia lejárata előtt közölték, hogy nem garanciális. OK, akkor mit lehet csinálni? Asztalverés elmarad, hiszen nincs hová menni asztalt verni. Jól ki van ez találva.

 

ASUS F5V és W5F egymás között...

ASUS F5V és W5F egymás között... (Képünk csak illusztráció)

Jöhet tehát a fizetős változat. Végülis 31 000 forintra jött ki a 78 eurós szállítási és bevizsgálási díj, a memóriabővítés és a ventillátor-javítás. Egész korrekt lenne, ha….

… ha egy hét teszt után egyszercsak nem kezdte volna el a ventillátor ugyanazt a zúgást, amiért tulajdonképpen ki lett küldve! Öt perccel azelőtt, hogy át kellene adnom az egyik kollégámnak, aki elviszi külföldre és nem is hozná vissza, ráadásul már rajta minden szoftver, adat, VPN-tanúsítványok. Horror!

És akkor mit mond az ASUS-ügyfélszolgálat? Mivel ez a javítás a munkalap szerint meg lett csinálva, visszaküldhetjük, mert ez a rész garanciális. Kicsit rosszul vannak ezek a dolgok menedzselve kicsiny hazánkban. Vagy még inkább úgy fogalmaznék, ahogy szoktam, csak egy porszem vagyunk az elefánt seggén, megvehetjük a kütyüinket, de ha világszínvonalú supportra vágyunk a világszínvonalú árért, akkor arra ébredünk, hogy bilibe lóg a kezünk!

Ezért mondom azt, hogy aki olyan elektronikai terméket vesz, amelynek nincsen itthon márkaszervize, az könnyen ilyen kalandoknak teheti ki magát. És mindegy, hogy Apple,  ASUS vagy mittomén mi. 

Vajon miért van ez így? Vajon jól van-e ez így? 

(Fogyasztóvédelmi rovatunkat hallották, visszaadjuk a szót a stúdiónak.)

ASUS Help(?)desk” bejegyzéshez ozzászólás

  1. Én nem vagyok se IT-s, se hozzáért?, de hogy van az hogy a kezedben a papír, ami mondja hogy van még garanciád, majd a boltban csak simán azt mondják hogy nincs…

  2. Van ilyen. A kérdés az, megéri-e nekiállni vitázni erről, miközben várnak a gépre. Ebben az esetben nem érte meg.

  3. OFF
    Azso, ez a szürkén fehér betűk style kb olvashatatlan, ha az olvasónak nem 0-ás a szeme 🙂

    ON

Hozzászólások lezárva.