A Birodalom visszavág

Star Wars-rajongóságom története nem hétköznapi. Amikor bemutatták Magyarországon a negyedik epizódot (senki se értette, miért az), akkor bizony én ezt úgy istenigazából nem láttam moziban.

 

Rajongók ha poénkodnak...

Rajongók ha poénkodnak...

Ha emlékeim nem csalnak, igazából a Birodalom visszavág előtt láttam nem sokkal, mert akkor esett le nekem, hogy az új film ennek a mások által annyira dicsőített filmnek a folytatása. Még talán azt a borzalmat is el tudom képzelni, hogy bizony előbb láttam a “birodalmat”, mint az előzményt. Utána azonban már képben voltam… Emlékszem, még a CDS-ben dolgoztam, amikor jött DiZo, akit a fősuliról ismertem meg és leszervezte egy “fantommal”, hogy elhozza az első epizódot. Annyira türelmetlenül vártuk, hogy középső ujjunkat mutattuk George Lucasnak és kompromisszumot hozva a minőség terén, beszereztük az első epizódot néhány nappal az amerikai bemutató után és nekünk akkor nagyon jó volt. Persze vártuk a hazai bemutatót, ami fél évvel az amerikai után volt, de annak nem volt akkora hatása. Azt nem tudom, George meglátta-e az ujjunkat, de utána már szerencsére leszokott erről a time-sharing premierkedésről, de őszintén szólva az új trilógia valahogy sohasem tudta elérni azt a wow-effektet, amit az eredeti. Az idióta párbeszédek, a kidolgozatlan szálak, a túlzásba vitt újítások (kamerarángatás és cgi-jelenetben minek?), Jar-Jar Binks, a mű-Yoda mind-mind olyan kényszeredett volt. Ráadásul húsz év alatt előre annyit fejlődött a húsz évvel korábbi világ, hogy nehéz volt elképzelni, hogy a csili-vili Köztársaságból hogyan lett az a fapados Birodalom, amit annyira szerettünk…

OFF:
Az előző posztban szereplő N911NA repülőgépre készül felszállni Vader nagyúr és néhány rohamosztagos… Én nem bíznám rájuk az űrsiklót… 😉

ON:

Meg hát, valljuk be, a sztori-kezdő trilógiának nem igazán volt tétje. Tudtuk, hogy mi lesz a végkifejlet, csak azt nem tudtuk hogyan. Ennyi volt benne az izgalom. Ja, meg az, hogy Amidala 15 év alatt nem öregedett semmit… 

Így aztán talán nem meglepő, ha azt mondom, hogy bár Star Wars rajongó vagyok, de a régi trilógiáé. Imádom Darth Vader szuszogását (a mai gyerekek már annyira immunisak a sok Bionicle meg Dragonballz baromságtól, hogy meg sem ijednek tőle), egy légiónyi rohamosztagos látványától mindig elolvadok, míg Jar-Jar Binkstől viszket a tenyerem…

No de, hova is vezet ez  a poszt?

A StarWars franchise hatalmas üzlet, úgyhogy nem csoda, hogy a Lego és a Hasbro is rácsapott a témára. Persze Georgék is életben tartják az aranytojást tojó tyúkot, úgyhogy a filmek után jött a következő bőr, a Clone Wars animációs film, majd a filmsorozat, ami a második és a harmadik rész közötti hatalmas űrt hivatott kitölteni, feldolgozni, profitmaximalizálni, stb.

Így esett hát, hogy a korábbi szerzemény Lego dropship (és a hozzá tartozó imperial stormtrooperek) után egy klónharcosra is szert kellett tennem (bár lehet, hogy még lesznek haverjai is…), ugyanis a lego-figurák olyan kicsik és mozgásuk olyan korlátozott, hogy a fotózásra csak korlátozott formában alkalmasak (legalábbis a jelenlegi fotószettel…)… Erről hamarosan beszámolok úgyis.

Viszont ami e poszt lényege, az ez az terepasztal, amelyet egy úriember (csak férfiak képesek erre) rakott össze, és amely a Hoth-bázist ábrázolja. A filmbéli történet alapján ugyebár a lázadók titkos bázisa ezen a jéggel és hóval borított bolygón rejtőzik, ám a “kutaszdroidok” (micsoda fordítás, lol) hamar felfedezik, így jön Fekete Fater a csillagrombolókkal. Mivel a bázist erős pajzs védi az űrből jövő támadások ellen, ezért a felszínen kell megtámadni (ott nem védi a pajzs? – ez  gáz). Ezért Fekete Fater leküldi A Birodalmi Lépegetőket, amelyek lerendezik a bázist. Ennyi a történet.

Nos, van egy ember, aki ezt a szcenáriót megcsinálta legoból.  Pont.

Nincs mit szépíteni, ez bizony áll-lerakós teljesítmény.

Az egész építmény mintegy 55 000 darabból készült, az Echo-bázis belsejében mintegy 50 db speciális lámpa adja a fényt. A hatalmas központi ajtók motorral mozgathatóak. A készítőnek a 12 éves fia volt segítségére. A részmunkaidős építkezés mintegy 4 évig tartott.

A jelenet valamennyi eleme egyszerre látható az asztalon, így a betegszobába siető robotok:

A betegszoba:

A jégfolyosón tovasiető Han Solo:

Luke a lépegető alatt, a kötélen:

A hóban (láb)nyomot hagyó rohamosztagosok:

Szóval, egészen elképesztő. Micsoda kitartás és kézügyesség, aprólékosság kell ehhez, hogy 4 évig dolgozzon rajta valaki! Tegyük hozzá,  nem kevés pénz! Én meghajolok ezelőtt a teljesítmény előtt, le a kalappal!

További képek itt: http://www.flickr.com/photos/23575410@N05/

A Birodalom visszavág” bejegyzéshez ozzászólás

 1. Tökre eggyet értek.Nekem sem nagyon jöt be az új Triológia.Csak eggyetlen egy része vólt ami tetszett de az nagyon.A Sithek Bosszuja vólt az új Triológiának az eggyetlen jó része igazából.Szerintem legalábbis….
  De az nagyon jó rész vólt.A Birodalom mellett a kedvenc részemmé vált.
  Sithek Bosszuja,és a Birodalom Visszavág,egyértelműen a két legjobbra sikeredett SW Produkció.Na de a Boljós Árnyak,meg a Klónok Támadása az egyenesen szar vólt,szerintem….
  Eggyértelmű hogy az eredeti Triológia volt a legjobb….

 2. Eme kérdésemet a blog névtelen szerkesztőjének szántam.Már mint ama rajongónak aki szentűl kijelentette kritikus szemekkel hogy csak az eredeti Triológia vólt az igazi.Nem azért mondom mert nem értek eggyet.
  Csak ezt a Force Unleashedes kérdést neki teszem fell mer érdekell a véleménye a Force Unleashed – el kapcsolatban.Egyébbként igaza van.
  Csakis az eredeti Triológia a legjobb.

 3. Igazából ha azt vesszűk az új részek közűl egyedűl a Sithek Bosszuja vólt az eggyetlen rész ami képes vólt az Eredeti Triológiával felvenni a versenyt mint szinvonalon mint a Story szempontjából.De a többi rész ebből az új Triológiából az egyenesen fos vólt.

 4. Ja és még valami….Tényleg a Force Unleashedről mi a véleményed?
  Szívesen hallanám?
  Akár negatív,akár pozitív kritikát.
  Mondj véleményt a Force Unleashedről,tőrténetével és játékával kapcsolatban!
  Előre is kösz!

  • A Force Unleashed az nem egy játék? Mert akkor nem ismerem. Filmként sem.

   A Sithek Bosszúja jól sikerült, de igazából tét nélküli volt, hiszen tudtuk, a végén találkozunk Darth Vaderrel. A kérdés a hogyan volt, ami elég jól sikerült.

   A végén a Darth Vaderes jelenet egyértelműen libabőrös-visszanézős a mai napig…

Hozzászólások lezárva.