RIP koka

Koka, sokunk közeli ismerőse elment. “Nem Kóka, koka, mint Kovács Károly!” – korrigált gyakran. Igaza volt. Még kimondani is nehéz, milyen régen ismertük egymást, valamikor 1996 környékén, az internet kitörésekor együtt csaptunk a HVG-fórumán a virtuális világ hullámai közé. Rengetegszer találkoztunk, sokat beszélgettünk. A HVG után jött az XHVG, amelynek keretein belül szintén sokat találkoztunk, együtt ajándékoztunk korszerű kerekes széket Feicht Miklósnak, együtt télapóztunk a Jóbarát presszóban (mindig gondoltam rá, ahányszor arra jártam), és még sorolhatnám. De sokszor összefutottunk a HIX listákon, a PGT-n és a TheBat! levlistáján is.

Koka igazi netpolgár volt, ebben élt. Nem volt modern – a szó divatos értelmében -, de amit csinált, azt csinálta szívvel-lélekkel. Ő karolta fel Feicht Miklós tragikus halála után a Netszemlét, majd továbbfejlesztve adta ki a www. ujsagok.hu-t. Ma már pozitív értelemben vett igazi őskövületnek hívhatjuk, hiszen mindent elborított a webkettő, a blogok, a twitter, az RSS, a sok szemét, amiből gyakran nehéz kihámozni az igazi drágakövet. Koka ezt megtette nekünk, vezette a tekintetünket, miközben nem akart befolyásolni, nem akart irányítani a háttérből. Azt ránk bízta, hogy mit csináltunk a drágakővel. Sok-sok közös emlék – most már a múlté. Hiányozni fog.

Koka 2009. május 2-án, szombat este távozott közülünk, itthagyva minket hatvanadik születésnapján. Nyugodj békében, öreg barátom!

“Nincs több cikk… Az adatbázis nem érhető el… Próbálja később…” (Netszemle hírlevél)

Egy gyertyát gyújthatsz Kokáért itt: http://www.gyertyalang.hu/gyertyak.php?kiert=2038