Morálé?

Vajon mennyire tükrözi hűen a magyar morális mélységeket az, hogy a körúton hirdetést ragasztó nőszemélyt “arányos” intézkedéssel elcsípő közterületfelügyelő esetéből nem azt szűrte le a közvélemény, hogy dolgoznak a közterületfelügyelők és talán kevésbé fog kinézni úgy a (bel)város, mint egy szemétdomb, hanem azt, hogy szegény nőt a táskájánál fogva rángatta egy primitív, nagydarab “ávós”?

Vajon elvárható-e olyan emberektől, akik talán soha életükben nem fizettek az ÁFA-n kívül (de inkább azt sem) semmilyen adót, járulékot, közterhet, hogy toleránsak legyenek azokkal szemben, akik a kisebbség adóiból valamennyi polgár számára fenntartott rendészeti, közigazgatási vagy egyéb (l. mentőverő nagylegény) szervezetek tagjai? Akik relatív gyakran és látszólag az ő érdekeik ellen valók?

Nem tudom, de elgondolkodtató, hogy hol tart a morál, ha beteget szállító mentősöket vernek meg, ha szolgálatban lévő rendőrökre támadnak. Tudom, ezek kirívó esetek, de hol az átlag, ha az alja ilyen mélyen van?

Évekkel ezelőtt volt egy takarító kampány a HBSE-ben, aminek egyik állomásaként a körúton takarítottak. Több centi vastagon jöttek le az oszlopokról a ráragasztott magánhirdetések. Volt olyan, amilyeken még hatjegyű telefonszámok voltak. Hány éve rohadtak azok ott? És senkit nem zavart? Sosem leszünk olyanok, mint tőlünk néhány száz kilométerre nyugatra, ahol nincs szemetes, mégsincs szemét az utcán…